Verbind je met ons

Ierland

Ierse slachtoffersgroepen om te lobbyen bij de Amerikaanse president

DELEN:

gepubliceerd

on

Het voorstel van de Britse regering om alle onderzoeken, onderzoeken en juridische acties tegen het duistere gedrag van haar soldaten in Noord-Ierland tussen 1969 en 1998 stop te zetten, heeft furore gemaakt. Families van degenen die zijn omgekomen door de geweren en bommen van Britse soldaten en Ierse en Britse terroristen, zijn vastbesloten dat Boris Johnson niet zal wegkomen met deze ontwikkeling, die alle rechtvaardigheidsbeginselen in een moderne democratische samenleving ondermijnt en staat om zijn legerveteranen vrij te laten. Zoals Ken Murray uit Dublin meldt, een aantal groepen slachtoffers lijkt klaar om te lobbyen bij de Amerikaanse president Joe Biden (foto) in de hoop dat hij op de Britse premier zal leunen om zich terug te trekken.

Sommige lezers zullen het misschien buitengewoon vinden dat 23 jaar nadat het Brits-Ierse vredesakkoord in 1998 werd ondertekend en formeel een einde kwam aan 'The Troubles', families van degenen die in het conflict zijn omgekomen, nog steeds verwikkeld zijn in kostbare, frustrerende en langdurige juridische procedures. acties tegen de Britse regering die compensatie zoekt, maar, belangrijker nog, ongrijpbare antwoorden!

De rol van het Britse leger in enkele van de meest gruwelijke moorden tijdens het conflict was onder meer het bloedbad op Bloody Sunday in 1972 in Derry City, waar 14 onschuldige slachtoffers werden doodgeschoten door soldaten van het Parachute Regiment.

advertentie

Niet alleen maakten de Britten een puinhoop van hun verklaring voor de moorden, maar Lord Widgery loog in zijn daaropvolgende rapport tegen de wereld door te zeggen dat 'de [Britse] soldaten het eerst waren beschoten'!

Zijn slechte poging om een ​​whitewash-rapport te maken, resulteerde in een toename van het IRA-nummer dat zijn stoutste dromen overtrof, wat hielp om een ​​conflict te verlengen dat nog in de kinderschoenen stond.

Na aanhoudende druk op opeenvolgende Britse regeringen, leverde een tweede Bloody Sunday Inquiry van 12 jaar met een looptijd van 5,000 pagina's onder leiding van Lord Saville en die de Britse belastingbetaler iets minder dan £ 200 miljoen kostte, een ander resultaat op dat het neerschieten van onschuldige slachtoffers 'ongerechtvaardigd' was. in premier David Cameron die in juni 2010 publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbood in het Lagerhuis.

Ondertussen heeft de opkomst dat bepaalde Britse soldaten en MI5-officieren samenwerkten met terroristen in de Ulster Volunteer Force om gerichte Ierse republikeinen te vermoorden, ertoe geleid dat een groeiend aantal katholieke families antwoorden zochten over de controversiële moorden op hun dierbaren.

Het is niet verrassend dat de Britten hard hebben gespeeld in alle daaropvolgende juridische procedures.

Zoals Stephen Travers, een overlevende van het bloedbad van Miami Showband in 1975 - zoals te zien op Netflix - vertelde: Newstalk Radio in Dublin vorige week, "speelt het Britse establishment het lange spel door de drie D's toe te passen, namelijk ontkennen, uitstellen en sterven."

Met andere woorden, als de Britse regering het groeiend aantal rechtszaken waarmee de families van de slachtoffers worden geconfronteerd, kan wegslepen, is de kans groot dat degenen die de rechtszaak aanhangig maken of de Britse soldaten die zichzelf verdedigen, dood zullen zijn tegen de tijd dat ze stap naar de rechtbank en annuleer zo de rechtvaardiging voor een dergelijke zaak en laat de Britten vrijuit voor hun vermeende moorden!

In de afgelopen maanden is de druk op de Britten toegenomen om hun illegale activiteiten op te lossen nadat een lijkschouwer afgelopen mei oordeelde dat tien katholieken die in 1971 door het leger van Hare Majesteit in Ballymurphy Belfast werden doodgeschoten, volkomen onschuldig waren.

De bevinding van Ballymurphy heeft een precedent geschapen dat tot vorige week een gênante en financieel dure aangelegenheid werd voor de Londense regering, een die het potentieel heeft om te onthullen dat bepaalde elementen in het Britse leger opzettelijk onschuldige Ierse katholieken vermoordden zonder een goede reden!

Om de frustratie van families die dierbaren in het conflict hebben verloren nog groter te maken, heeft het Noord-Ierse Openbaar Ministerie eerder deze maand aangekondigd de procedure tegen twee voormalige Britse soldaten - soldaat F voor de moord op twee mannen tijdens Bloody Sunday - in te trekken. in 1972 en soldaat B voor de moord op de 15-jarige Daniel Hegarty zes maanden later, misschien een signaal dat de Britse regering bereid is tot het uiterste te gaan om haar eigen regering te beschermen.

Toen de Noord-Ierse minister van Buitenlandse Zaken Brandon Lewis vorige week aankondigde dat er een verjaringstermijn wordt voorgesteld om alle onderzoeken, juridische acties en procedures te beëindigen om acties tegen Britse veiligheidsdiensten en katholieke en protestantse terroristische groeperingen aan te pakken, wekte zijn opmerkingen verontwaardiging op over het eiland Ierland.

Voor het eerst in lange tijd waren Britse vakbondsleden en Ierse nationalisten in Noord-Ierland, verrassend genoeg, voor één keer verenigd over dezelfde kwestie!

De Ierse Taoiseach Micheál Martin zei dat "de aankondiging onaanvaardbaar was en neerkwam op verraad".

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney was wat diplomatieker en zei: “de Ierse regering heeft een heel andere kijk… net als NI politieke partijen en slachtoffergroepen.

 "Dit is geen een voldongen feit', voegde hij eraan toe op Twitter. 

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, kwamen de Britten tijdens de Stormont House-besprekingen van 2014 met de Ierse regering overeen om problemen uit het verleden aan te pakken en de getroffen families te verzekeren dat hun respectieve problemen naar tevredenheid zouden worden afgehandeld.

De verrassende aankondiging van vorige week door Brandon Lewis zorgde echter zelfs voor woede op de oppositiebanken in Westminster.

De schaduwminister van Noord-Ierland, Labour-parlementslid, Louise Haigh zei dat de Britse premier Boris Johnson de stap goed moest uitleggen.

“Deze regering heeft de slachtoffers hun woord gegeven [dat] ze de juiste onderzoeken zouden leveren die zo lang aan slachtoffers en hun families waren ontzegd.

"Het zou beledigend zijn om die belofte te verscheuren en om dat te doen zonder de minste zweem van overleg met degenen die dierbaren hebben verloren, zou onthutsend ongevoelig zijn."

Ondertussen kijkt de groep van Slachtoffers over de Atlantische Oceaan naar politieke druk op de Britten.

De in Dublin gevestigde Margaret Urwin, die 'Justice for the Forgotten' vertegenwoordigt, zei: 'Ik roep de Ierse regering op om te lobbyen bij de Amerikaanse president Joe Biden.

Ze hebben niets te verliezen, zei ze.

De drie onschuldige broers van Eugene Reavey werden in januari 1976 in hun huis in het zuiden van Armagh doodgeschoten door de UVF met de steun van schurkenstaten van het Britse leger.

Hij leidt gezamenlijk TARP - het Waarheids- en Verzoeningsplatform - en heeft gezworen dat hij tot de dag dat hij sterft, de regering van Londen naar de uiteinden van de aarde zal volgen om gerechtigheid te krijgen voor zijn broers en degenen die door het Britse leger zijn vermoord.

In een gesprek met eureporter.co deze week zei hij: "Ik schrijf Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en smeek haar om bij president Biden te lobbyen om op de Britten te leunen om ervoor te zorgen dat deze verjaringstermijn niet wordt geïmplementeerd.

“De schoonzoon van Nancy Pelosi is Iers en de voorouders van Joe Biden waren Iers. We hebben invloedrijke steun in Washington en we streven ernaar deze maximaal te gebruiken om ervoor te zorgen dat de Britten hier niet mee wegkomen.

"Ze zijn er al eeuwen mee bezig en het wordt tijd dat hun leugens en slechte daden eindelijk aan de rest van de wereld worden onthuld."

Het is onwaarschijnlijk dat de telefoontjes van Margaret Urwin en Eugene Reavey aan dovemansoren gericht zijn.

Vorig jaar, toen de terugtrekkingsovereenkomst tussen de EU en het VK tot een einde kwam, zei president Biden dat hij een handelsovereenkomst van de VS met Londen niet zou steunen als acties van de Britten het vredesakkoord [Goede Vrijdag] van 1998 zouden ondermijnen.

Het lijkt erop dat het een paar ongemakkelijke maanden kan worden voor de stijve bovenlip in het Britse establishment.

LOOPT AF:

Europese Commissie

Commissie komt met praktische oplossingen voor de levering van medicijnen in Noord-Ierland in het kader van het Protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland, en voor sanitaire en fytosanitaire maatregelen

gepubliceerd

on

Op 26 juli heeft de Commissie een reeks 'non-papers' gepubliceerd op het gebied van medicijnen en sanitaire en fytosanitaire maatregelen, in het kader van de uitvoering van het Protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland. In een non-paper specifiek over medicijnen wordt de door de Commissie voorgestelde oplossing uiteengezet om te zorgen voor een continue, langdurige levering van medicijnen in Noord-Ierland, vanuit of via Groot-Brittannië. Deze non-paper is eerder gedeeld met het VK het pakket maatregelen aangekondigd door de Commissie op 30 juni 2021, om in het belang van alle gemeenschappen in Noord-Ierland enkele van de meest urgente kwesties in verband met de uitvoering van het protocol aan te pakken.

Vice-president Maroš Šefčovič zei: “Deze oplossingen hebben een ondubbelzinnige gemeenschappelijke noemer – ze werden tot stand gebracht met als kerndoel de mensen in Noord-Ierland ten goede te komen. Uiteindelijk gaat ons werk om ervoor te zorgen dat de zuurverdiende voordelen van het Goede Vrijdag (Belfast) Akkoord – vrede en stabiliteit in Noord-Ierland – worden beschermd, terwijl we een harde grens op het eiland Ierland vermijden en de integriteit van de Europese Unie behouden. Markt."

De oplossing voor geneesmiddelen houdt in dat de EU haar eigen regels wijzigt, in het kader van het protocol, zodat de nalevingsfuncties voor geneesmiddelen die uitsluitend aan de Noord-Ierse markt worden geleverd, permanent in Groot-Brittannië kunnen worden gevestigd, onder specifieke voorwaarden die ervoor zorgen dat de geneesmiddelen betrokken zijn niet verder verspreid in de interne markt van de EU. Het gaat hier voornamelijk om generieke en vrij verkrijgbare geneesmiddelen. De oplossing toont de inzet van de Commissie voor de mensen in Noord-Ierland en voor het Goede Vrijdagakkoord (Belfast), met een wetgevingsvoorstel dat in het vroege najaar wordt verwacht om het wetgevingsproces op tijd af te kunnen ronden.

advertentie

De andere non-papers die vandaag zijn gepubliceerd, hebben betrekking op een door de Commissie geïdentificeerde oplossing om het verkeer van hulphonden die personen begeleiden die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland reizen te vergemakkelijken, en op een voorstel van de Commissie om het vervoer van vee van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland te vereenvoudigen , en om de regels te verduidelijken over dierlijke producten van oorsprong uit de EU die naar Groot-Brittannië worden vervoerd voor opslag voordat ze naar Noord-Ierland worden verscheept. Al deze documenten, waarin de door de Commissie geboden flexibiliteit wordt geschetst, zijn gedeeld met het VK en de EU-lidstaten en zijn beschikbaar online..

Verder lezen

Ierland

NextGenerationEU: Europese Commissie keurt herstel- en veerkrachtplan van Ierland goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een positieve beoordeling gegeven van het herstel- en veerkrachtplan van Ierland. Dit is een belangrijke stap in de richting van de EU-uitbetaling van 989 miljoen euro aan subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility. Deze financiering zal de uitvoering ondersteunen van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Ierland. Het zal Ierland in staat stellen sterker uit de COVID-19-pandemie te komen.

De Commissie heeft het plan van Ierland beoordeeld op basis van de criteria die zijn uiteengezet in de RRF-verordening. De Raad heeft nu in de regel vier weken de tijd om de voorstellen van de Commissie goed te keuren. De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat € 800 miljard (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in de hele EU. EEN persbericht, Q & A als factsheet (Engels) zijn online beschikbaar.

advertentie
Verder lezen

Ierland

Groeiende onenigheid over het leiderschap van Micheál Martin

gepubliceerd

on

Een verschrikkelijk optreden van de Fianna Fáil Party in een tussentijdse verkiezing in Dublin vorige week heeft Micheál Martin's (foto) positie als Taoiseach of premier in de Ierse regering komen steeds meer onder druk te staan. Zoals Ken Murray meldt, cirkelen er haaien binnen zijn partij terwijl een groeiend aantal ontevreden achterbankiers een nieuw gezicht wil om verloren steun terug te winnen.

Er is een oud gezegde dat luidt: "Houd je vrienden dichtbij en je vijanden nog dichterbij."

Dat is een zin die de Ierse premier of Taoiseach Micheál Martin de komende maanden in gedachten moet houden, aangezien hij vanuit zijn eigen gelederen steeds meer onder druk komt te staan ​​als hij zijn partij en regering wil blijven leiden.

advertentie

Volgens Jim O'Callaghan TD, de favoriet om de volgende partijleider te worden, "had ik gedacht dat het onwaarschijnlijk was dat Micheál Martin in 2025 Fianna Fáil naar een verkiezing zou leiden, dat is gewoon mijn eigen mening", zei hij tijdens het weekend als de huidige coalitieregering zet haar strijd voort om de economie weer op de rails te krijgen na de verwoestingen van Covid 19.

De steun van de partij is laag en een combinatie van Covid-moeheid, problemen met huisvesting en een gesloten economie, het niet naar buiten komen van haar boodschap of het feit dat ze is toegetreden tot een ondenkbare drievoudige coalitie worden genoemd als enkele van de redenen voor de steun laten vallen.

De huidige Ierse regering wiens ambtstermijn werd gedomineerd door het aanpakken van de verspreiding van het Covid 19-virus, bestaat momenteel uit een uniek coalitiearrangement na de algemene verkiezingen in februari 2020.

Bij de verkiezing van de Dáil of het parlement met 160 zetels won Fianna Fáil van Micheál Martin 38 zetels of 22.2% van de nationale stemmen, Sinn Féin 37, Fine Gael 35, de Groenen 12 met een reeks linkse en onafhankelijken die de rest overnamen.

Na veel onderzoek naar de aanvaardbare opties om een ​​nieuwe regering te vormen, trad Fianna Fáil, onder leiding van Micheál Martin, die zichzelf omschrijft als een centrumlinkse republikeinse partij, uiteindelijk in juni 2020 aan de slag met de centrumrechtse Fine Gael-partij onder leiding van de voormalige Taoiseach. Leo Varadkar.

Als onderdeel van de coalitieovereenkomst hanteren Fianna Fáil en Fine Gael een roterende Taoiseach-regeling. Martin bekleedt de topfunctie tot december 2022, waarna Leo Varadkar hem zal opvolgen voor de aanloop naar de volgende verkiezingen.

Een dergelijke coalitie zou tot voor kort ondenkbaar zijn geweest, aangezien beide tegengestelde partijen bijna 100 jaar geleden werden opgericht na een bittere vijandige splitsing van de oude Sinn Féin over het Anglo-Ierse Verdrag van 1921, waarbij de Britten Ierland verdeelden en de voortdurende onrust die daarop volgde .

De Groene Partij maakt ook deel uit van de nieuwe coalitie, maar zit bij wijze van spreken alleen 'in de tent' om de hedendaagse Sinn Féin buiten te houden!

Om te zeggen dat Micheál Martin's tijd als Taoiseach zwaar was, zou het onderschatten.

Voor alle leiders over de hele wereld zijn Covid-19 en de daaropvolgende lockdown-maatregelen politiek impopulair geweest. In Ierland heeft de regerende Fianna Fáil in opeenvolgende opiniepeilingen enigszins gehamerd op Covid-maatregelen vanwege vertragingen bij het heropenen van de economie.

Een rode C-enquête voor De zakelijke post krant zag vorige maand Fianna Fáil op 13 procent, een daling van bijna de helft ten opzichte van de algemene verkiezingsprestaties van 2020, terwijl tegenstanders Fine Gael tot 30% waren.

Met toenemend gerommel onder de achterban van de FF-partij over haar prestaties in de regering, werd de recente tussentijdse verkiezing in het voornamelijk welvarende kiesdistrict Dublin Bay South door velen gezien als een test voor de partij en de populariteit van Micheál Martin met een versleten electoraat dat sinds maart vorig jaar enigszins aan huis gebonden door Covid-beperkingen!

Toen de stemmen afgelopen vrijdag bij de tussentijdse verkiezing werden geteld, kregen zowel Fine Gael, die oorspronkelijk de zetel bekleedde maar de zetel verliet, als Fianna Fáil, een beetje een kick van het lokale electoraat, waarbij de zetel verrassend naar Ivana Bacik van de Labour Party ging. die vorig jaar slechts 4.4% van de nationale stemmen haalde!

De Fianna Fáil-kandidaat, Deirdre Conroy, kreeg 4.6% van de stemmen, de slechtste in de geschiedenis van de partij! De steundaling van FF was 9.2%!

Het is niet verrassend dat een aantal ontevreden achterbankiers van Micheál Martin die vorig jaar over het hoofd werden gezien voor kabinetsposities, metaforisch gesproken hun messen hebben geslepen!

Jim O'Callaghan TD, die directeur was van de noodlottige verkiezingscampagne van Deirdre Conroy, wees de schuld voor het optreden in de richting van Micheál Martin.

Op de vraag of de Taoiseach Fianna Fáil naar de volgende verkiezingen zou moeten leiden, als het zou doorgaan zoals gepland in 2025, antwoordde de heer O'Callaghan met subtiele stem: "Daar moeten we over nadenken."

Barry Cowen TD, die vorig jaar door Micheál Martin als minister van Landbouw werd ontslagen nadat bleek dat hij niet volledig bereid was te reageren op het rijden onder invloed, maakte ook duidelijk dat het tijd is voor zijn baas om te vertrekken.

In een verklaring aan collega-TD's of parlementsleden, senatoren en EP-leden zei hij dat Fianna Fáil's sombere aandeel in de stemmen 'alarmerend maar vreemd genoeg niet verrassend' was.

Vervolgens riep hij op tot een speciale vergadering van de parlementaire partij tijdens de zomer, zodat de leden persoonlijk konden discussiëren over "de laatste slechte resultaten en de sombere algemene verkiezingen van vorig jaar".

Een andere partijrebel TD die oproept tot verandering aan de top is Marc McSharry, wiens vader Ray tussen 1989 en 1993 EU-commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling was.

ondervraagd over Newstalk-radio in Dublin over de vraag of Micheál Martin moet aftreden, zei Marc McSharry: “hoe eerder hoe beter. Het is niet mijn voorkeur dat hij ons naar de volgende algemene verkiezingen leidt."

De zaken zijn de afgelopen maanden niet geholpen voor Micheál Martin met het nieuws dat grote aantallen jonge mensen de kans wordt ontzegd om huizen te kopen als gevolg van een liefdadige belastingovereenkomst die de regering heeft gesloten met geldrijke buitenlandse aasgierenfondsen die ' zijn de Ierse markt 'binnengevallen' en nieuwe woonwijken opgekocht die ze op hun beurt tegen hoge tarieven verhuren aan echtparen die wanhopig op zoek zijn naar een eigen huis!

De PR-uitval hiervan was rampzalig voor de regering, maar vooral voor Martin, aangezien hij degene is in het kantoor van de Taoiseach.

De onthulling heeft veel woede veroorzaakt bij jongere eerste en tweede kiezers die vinden dat de regering hen in de steek heeft gelaten, een ontwikkeling die heeft bijgedragen aan een afname van de FF-steun.

Sprekend in de nasleep van de tussentijdse verkiezingen in Dublin Bay South, vertelde een uitdagende Micheál Martin aan verslaggevers dat hij zijn Fianna Fáil-partij zou leiden naar de volgende algemene verkiezingen die gepland zijn voor 2025.

"Mijn focus ligt op de regering en de mensen van Ierland, het is buitengewoon belangrijk om Covid-19 door te komen. En het is mijn bedoeling dan, [na] de eerste helft van de regering [wanneer] we de overgang doen en ik zal worden Tánaiste [plaatsvervangend leider] en het is mijn bedoeling om de partij naar de volgende verkiezingen te leiden", zei hij.

Als Fianna Fáil de komende maanden geen verbetering ziet in de opiniepeilingen, kan zijn partij besluiten dat het tijd is voor verandering aan de top.

In de tussentijd lijkt het politieke snipen van ontevreden achterban in de partij door te gaan.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending