Verbind je met ons

Marokko

De Marokkaanse Hoge Raad voor de Rechterlijke Autoriteit (CSPJ) veroordeelt ongegronde beschuldigingen in de resolutie van het Europees Parlement.

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Marokkaanse Hoge Raad van de Rechterlijke Autoriteit (CSPJ) veroordeelt ongegronde beschuldigingen in de resolutie van het Europees Parlement. De Hoge Raad voor de Rechterlijke Autoriteit (CSPJ) heeft zaterdag zijn krachtige veroordeling uitgesproken over de ongegronde beschuldigingen in de resolutie van het Europees Parlement (EP) van donderdag 19 januari 2023.

In een verklaring heeft de Hoge Raad, die deze zaterdag bijeenkwam, kennis genomen van de EP-resolutie die ernstige beschuldigingen en aantijgingen bevat die de onafhankelijkheid van de Marokkaanse rechterlijke macht ondermijnen.

Deze ongefundeerde beschuldigingen verdraaien de feiten en zaaien twijfel over de wettigheid en legitimiteit van de gerechtelijke procedures, waarvan sommige zijn beoordeeld en andere nog in behandeling zijn, luidt de verklaring.

De Raad spreekt dan ook zijn krachtige veroordeling uit van de ongegronde beweringen in de bovengenoemde resolutie.

Het betreurt ook deze verdraaiing van feiten in de context van rechtszaken die werden gevoerd in overeenstemming met de wet, met volledige inachtneming van de grondwettelijke waarborgen en voorwaarden voor een eerlijk proces zoals internationaal erkend.

De Raad veroordeelt krachtig de aanpak van het Europees Parlement, dat zich het recht heeft toegeëigend om het Marokkaanse rechtssysteem op een flagrante vooringenomen manier te beoordelen, waardoor de justitiële instellingen van het Koninkrijk worden benadeeld en hun onafhankelijkheid wordt geschonden, en neemt nota van de verklaring.

Bovendien verwerpt de CSPJ ten stelligste elke inmenging in de gerechtelijke processen of pogingen om hun beslissingen te beïnvloeden, vooral omdat sommige van de genoemde zaken nog steeds voor de rechter zijn.

advertentie

Dit is in strijd met alle internationale normen en standaarden, waaronder de principes en verklaringen van de Verenigde Naties over de onafhankelijkheid van de rechtspraak, geeft de CSPJ aan in de verklaring.

De Raad veroordeelt krachtig de oproep in de resolutie om druk uit te oefenen op de gerechtelijke autoriteit om de genoemde personen onmiddellijk vrij te laten; en beschouwt dit als een gevaarlijke schending van de onafhankelijkheid van justitie en een poging om de gerechtelijke autoriteit te beïnvloeden, vooral omdat sommige zaken nog steeds onder gerechtelijk onderzoek zijn.

Aan de andere kant verwerpt de Hoge Raad de drogredenen in de resolutie, die zijn ingegeven door bepaalde bronnen die bekend staan ​​om hun dogmatische standpunten, ongedocumenteerd, niet geverifieerd en weerlegd door de feiten;

De verklaring benadrukt verder dat de personen die in de resolutie worden genoemd, alle garanties genoten voor een eerlijk proces in overeenstemming met de wet, waaronder het vermoeden van onschuld, het recht op verdediging, toegang tot alle documenten die relevant zijn voor hun zaak, het recht op openbare berechting, het oproepen van getuigen en het horen daarvan, gerechtelijke expertise, het recht om in beroep te gaan en alle andere waarborgen waarin de Marokkaanse wet voorziet, zoals vastgelegd in de internationale mensenrechtenhandvesten die door het Koninkrijk zijn onderschreven.

De Raad benadrukt dat de feiten die het voorwerp uitmaken van de berechting van de in de resolutie van het Europees Parlement genoemde personen op geen enkele wijze verband houden met hun activiteiten als journalisten, noch met de uitoefening van hun vrijheid van meningsuiting en meningsuiting, gewaarborgd door de wet en de grondwet.

In dit verband onderstreept de Justitiële Autoriteit dat de beschuldigingen tegen deze personen verband houden met het strafrecht, waaronder mensenhandel, seksueel misbruik en uitbuiting van de kwetsbaarheid van anderen. Dergelijke daden worden streng bestraft door de wetten, over de hele wereld.

De Raad verwerpt de dubbele moraal die kenmerkend is voor deze resolutie, die in plaats van de aanrandingen van de slachtoffers te veroordelen, een reeks onwaarheden en ongegronde beschuldigingen verdedigt.

De Raad bevestigt opnieuw dat Marokko de afgelopen jaren belangrijke stappen heeft gezet om de onafhankelijkheid van de openbare aanklager van de uitvoerende autoriteiten sinds 2017 te verankeren, naast de consolidering van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zoals vastgelegd in de grondwet van 2011, waardoor de weg voor de oprichting van de Hoge Raad van de gerechtelijke autoriteit in 2017 in overeenstemming met de meest geavanceerde internationale normen van gerechtelijke onafhankelijkheid, die zelfs in sommige Europese landen nog lang niet is bereikt.

De Raad benadrukt de gehechtheid van de magistraten aan hun onafhankelijkheid, evenals aan de bescherming van de rechten en vrijheden, en de garantie van een eerlijk proces, als een grondwettelijke, wettelijke en ethische plicht.

De Raad geeft uiting aan zijn bereidheid om zijn rol te handhaven om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te beschermen tegen alle inmenging en druk, waar deze ook vandaan komen, in overeenstemming met de Grondwet en met zijn regelgevingsbesluit, concludeert de verklaring.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending