Verbind je met ons

Montenegro

Vijftiende bijeenkomst van de toetredingsconferentie met Montenegro op ministerieel niveau

DELEN:

gepubliceerd

on

De vijftiende bijeenkomst van de toetredingsconferentie met Montenegro op ministerieel niveau heeft vandaag in Brussel plaatsgevonden.

De delegatie van de Europese Unie werd geleid door mevrouw Hadja Lahbib, minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, namens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, met deelname van hoge vertegenwoordiger Josep Borrell en commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi. De Montenegrijnse delegatie werd geleid door de heer Milojko Spajić, premier van Montenegro.

De bijeenkomst diende om de politieke dialoog tussen de EU-lidstaten en Montenegro te verdiepen, met de nadruk op de hervormingen die Montenegro moet doorvoeren om vooruitgang te boeken in zijn toetredingsproces tot de EU.

"Montenegro moet vooruitgang boeken op zijn toetredingstraject. Wij zijn blij met de toezegging van de nieuwe regering om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. De EU staat klaar om het land hierbij te helpen."
Hadja Lahbib, Minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, namens het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Alle 33 gescreende hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen van Montenegro tot de EU zijn geopend en 3 zijn voorlopig gesloten.

De EU was ingenomen met de inspanningen van Montenegro, waaronder de laatste positieve stappen die de nieuw gevormde Montenegrijnse regering heeft gezet, en met haar ambitie om te voldoen aan de tussentijdse benchmarks voor de rechtsstaat.

De EU was ook zeer ingenomen met het feit dat Montenegro zich volledig heeft aangesloten bij de besluiten en verklaringen van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU, inclusief beperkende maatregelen, en moedigde Montenegro aan dit te blijven doen.

advertentie

De EU herhaalde dat de uiteindelijke prioriteit voor verdere vooruitgang in de richting van toetreding tot de EU het vervullen van de tussentijdse benchmarks voor de rechtsstaat, die zijn vastgesteld in de hoofdstukken 23 en 24, blijft. Dit is een voorwaarde voor de voorlopige afsluiting van verdere hoofdstukken. Montenegro moet met name de resterende lacunes op het gebied van de strijd tegen corruptie en de georganiseerde misdaad, de vrijheid van meningsuiting en de mediavrijheid aanpakken, en de hervormingen op het gebied van de onafhankelijkheid, het professionalisme en de verantwoordingsplicht van de rechterlijke macht hervatten, voortzetten, versnellen en verdiepen.

De EU merkte op dat de voortgang van de onderhandelingen geleid zal blijven door de vooruitgang van Montenegro bij de voorbereiding op de toetreding, zoals vastgelegd in het onderhandelingskader.

Conclusies van de Raad over de uitbreiding, 12 december 2023

Montenegro (achtergrondinformatie)

Foto door Guy Yumpolski on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending