Verbind je met ons

Moldavië

Wegversperring naar integratie: de corruptiecrisis in Moldavië

DELEN:

gepubliceerd

on

Mijn land, Moldavië, is een klein land, het is een land dat al meer dan dertig jaar worstelt om zijn plaats te vinden in een steeds veranderende en uitdagende wereld. Gevangen in een touwtrekken tussen pro-Europese krachten en pro-Russische krachten, ben ik getuige geweest van een gestage en soms opzettelijke verslechtering van de rechtsstaat over opeenvolgende regeringen, schrijft Stanislav Pavlovschi.

Als voormalig minister van Justitie heb ik uit de eerste hand de minachting gezien voor transparantie en willekeur waarin gerechtigheid wordt toegepast. Nu Moldavië nu de onderhandelingen over zijn EU-lidmaatschap begint, moeten deze kwesties worden aangepakt. Voordat integratie plaatsvindt, moet er een gezamenlijke inspanning van binnenuit komen om ons rechtssysteem te hervormen. Het is een noodzaak dat we niet overhaast toezeggingen doen die we nog niet kunnen doen, en wat nog belangrijker is, is dat wij Moldaviërs degenen zijn die ons rechtssysteem eindelijk in orde zullen maken.

Voor alle duidelijkheid: mijn land kampt met veel problemen. Russische inmenging, een slechte economie en een laag niveau van persvrijheid vormen allemaal ernstige uitdagingen voor Moldavië. Het is echter de corruptie die endemisch is binnen onze instellingen, die ervoor zorgt dat al deze kwesties zich manifesteren. De mensen in dit land respecteren onze instellingen eenvoudigweg niet. Het vertrouwen in de regering onder de Moldavische bevolking behoort tot de laagste van heel Europa, en met goede reden. 

Nog maar tien jaar geleden werd bijna een kwart van het bbp van onze banken gestolen, waarbij politici tot en met de voormalige premier bij het schandaal betrokken waren. Simpel gezegd: corruptie is overal aanwezig Moldavië and we cannot look to move forward without addressing it head on. In just the past year, our current government has taken steps to weaken the Anti-corruption Prosecutor’s Office, while a judge from the institution tasked with safeguarding judicial independence predictably resigned after neglecting to disclose a conflict of interest.

I am in full support of Moldova joining the EU. As a former ECHR judge and lawyer for the Council of Europe, it is my steadfast belief that open dialogue and collaboration across Europe is the only way forward. We must however face reality. Justice reform is by far the most sensitive field to reform when joining the EU and will require a long and painful transition to reverse the decades of clientelism that has embedded itself within our institutions. It is both heartening and depressing to note that the public is acutely aware of the need for justice reform – with 95% of Moldovans identifying justice reform as pivotal in alignment with Europe.

Vanuit juridisch perspectief zou het betreden van de EU zonder eerst ons huis op orde te hebben, neerkomen op het verlaten van onze nationale rechtbanken. De aanwezigheid van een supranationale rechtbank in Moldavië zal alle impulsen wegnemen om onze problemen volledig aan te pakken, terwijl de haast om aan de EU-vereisten voor toegang te voldoen zal leiden tot een situatie waarin gaten worden gedicht, maar de diepere oorzaken niet worden aangepakt. Om deze plaag te bestrijden moeten we erkennen dat er geen snelle oplossing bestaat. Corruptie heeft wortel geschoten in onze onderwijssystemen, psychologie en de tradities die de implementatie van onze wetten beheersen. Het is een kanker die een multidisciplinaire aanpak vereist voor een effectieve behandeling.

De staat moet deze uitdaging aangaan met een verenigd front en de corruptie aanpakken via een holistische lens. Het is absoluut cruciaal dat de oplossingen uit onze eigen gelederen voortkomen. Om het vertrouwen van ons volk te winnen is het essentieel dat Moldaviërs zelf de uitdagingen aanpakken waarmee onze natie wordt geconfronteerd.

advertentie

Alleen door zulke gezamenlijke inspanningen kunnen de autoriteiten van Moldavië hopen de integriteit van onze instellingen terug te winnen en het vertrouwen in ons rechtssysteem te herstellen. De weg die voor ons ligt is lastig, maar als er een oprecht verlangen naar verandering is, ligt succes binnen handbereik.

Stanislav Pavlovschi is de voormalige minister van Justitie van Moldavië en was van 2001 tot 08 rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending