Verbind je met ons

Maleisië

Maleisië heeft de potentie om een ​​'standaardbepalend' land te zijn in de strijd tegen dwangarbeid

DELEN:

gepubliceerd

on

Maleisië wordt geprezen als een potentieel “model” dat anderen kunnen volgen in de mondiale strijd tegen dwangarbeid.

Op een conferentie in Brussel werd verteld dat het Aziatische land verschillende “positieve” stappen heeft gezet om het probleem aan te pakken.

Tegelijkertijd zijn verdere “dringende maatregelen” nodig, niet in de laatste plaats in Europa om ervoor te zorgen dat “het land zijn eigen huis op orde krijgt”.

“Maleisië kan een regionaal normbepalend land worden en hopelijk kan dit een rimpeleffect hebben op andere landen in die regio”, zegt Holger Loewendorf, senior adviseur bij het in Brussel gevestigde beleidsinstituut European Foundation for Democracy, dat de bijeenkomst organiseerde.

Hij voegde eraan toe: “De EU heeft een belangrijke rol te spelen bij het ondersteunen van dergelijke inspanningen.”

Dwangarbeid, zo hoorde de persclub in Brussel, is wereldwijd een hardnekkig probleem, maar internationale organisaties en verschillende landen – onder leiding van de Verenigde Staten – proberen een einde te maken aan misbruik van arbeidspraktijken. Dit komt tot uiting in nieuwe binnenlandse regelgeving, due diligence-eisen voor bedrijven, nieuwe bepalingen in handelsovereenkomsten en aanvullende douanevereisten die aansluiten bij internationale normen zoals die zijn onderschreven door de Internationale Arbeidsorganisatie.

Implementatie en handhaving blijven echter problematisch, gaf Loewendorf toe, die de resultaten presenteerde van grootschalig EFD-onderzoek over dit onderwerp.

advertentie

Dit omvatte, zei hij, een veldbezoek aan Maleisië en hij noemde de palmolie-industrie als casestudy om te laten zien hoe een specifiek land probeert aan de internationale normen te voldoen en zichzelf te presenteren als een ‘betrouwbare partner’.

Tijdens zijn toespraak op 13 juli zei hij: “Tijdens ons veldbezoek spraken we met vakbonden, werknemers, de mensenrechtencommissie en anderen en er was een verrassende duidelijke consensus over de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Ook zijn ze allemaal bezig met het vinden van oplossingen.”

“Iedereen met wie we in Maleisië hebben gesproken, neemt beschuldigingen van dwangarbeid serieus en dit is een duidelijke verandering ten opzichte van sommige anderen in de regio.”

Er zijn in Maleisië ongeveer zestig nationale wetten inzake dwangarbeid. Hij zei dat dit, samen met de inspanningen van individuele bedrijven, ook in de palmoliesector, tot ‘drastische verbeteringen’ zou kunnen leiden. Dit omvat, zei hij, ook het geven van het wettelijke recht aan werknemers om klachten over dwangarbeid te uiten.

Hij riep op tot een “wortel en stok”-aanpak en zei: “Niemand wil de gevolgen van importverboden riskeren, maar tegelijkertijd kan het Maleisische voorbeeld een katalysator voor verandering zijn.” De belangrijkste uitdagingen zijn echter onder meer de rekrutering van werknemers en hun arbeidsomstandigheden, die momenteel ‘gefragmenteerd en complex’ zijn, duurzaamheid en de ‘defusie’ van nieuwe regelgeving en ‘normen’.

“Dit is waar de EU een grote rol speelt.”

De EU, zo zei hij, zou ook de boodschap moeten afgeven dat zij in deze inspanningen een leidende rol kan en moet spelen en dit niet aan anderen mag overlaten. “Het kan dit doen door effectievere regelgeving te ontwikkelen zonder dat dit leidt tot verboden die de handel kunnen schaden. Dat zou niemand willen.”

Hij waarschuwde: “De EU zal in dit opzicht echter niet als geloofwaardig worden beschouwd, tenzij zij haar eigen zaken op orde krijgt. Het moet zijn eigen problemen van dwangarbeid aanpakken, anders wordt het als hypocriet gezien. Dit suggereert dat er nog steeds betere regelgeving nodig is om dwangarbeid aan te pakken.”

Hij voegde eraan toe: “In Maleisië is het duidelijk dat dwangarbeid als een probleem wordt gezien en dat mensen zinvolle stappen ondernemen om dit aan te pakken. De EU moet deze initiatieven steunen en betrouwbare partners hierbij steunen.” Eén manier om dit te doen, zei hij, zou zijn dat de EU financiering verstrekt.

Hij haalde de 36 miljoen dollar aan die de VS heeft toegezegd om dwangarbeid aan te pakken, en voegde eraan toe: “Ik weet niet zeker wat de EU doet en dit moet worden verholpen. De EU moet dit onderwerp onder de aandacht brengen en de regionale outreachprogramma’s verbeteren.”

Andere aanbevelingen, zo zei hij, zijn onder meer het doen gelden van moreel leiderschap door de problemen van gedwongen arbeid in de EU-lidstaten onmiddellijk en krachtig aan te pakken; ervoor zorgen dat nieuwe regelgeving de handel niet beperkt en de verleiding van protectionisme vermijdt; onderscheid maken tussen landen met een trackrecord op het gebied van systemische dwangarbeid en landen die arbeidsproblemen onderkennen en proberen op te lossen; en EU-partnerschappen en -financiering gebruiken om arbeidsrechtenactiviteiten in partnerlanden te ondersteunen.

Een andere spreker was Pieter Cleppe, vicevoorzitter van de Belgische denktank Libera, die waarschuwde dat als de EU eenvoudigweg weigert handel te drijven met autoritaire regimes, de Europeanen een drastische daling van de levensstandaard zouden kunnen ondergaan. “Het gaat niet om het opleggen van EU-normen, maar om bepaalde Er moet wel aan voorwaarden worden voldaan, zoals due diligence.”

Hij vroeg zich af of het opleggen van ‘strenge voorwaarden’ in EU-handelsovereenkomsten de ‘meest effectieve manier’ is om de werk- en levensomstandigheden te verbeteren van degenen die getroffen zijn door dwangarbeid. Of moeten we kijken naar een effectievere strategie?” hij vroeg.

Hij voegde eraan toe: “Je kunt slavenarbeid niet tolereren en alle landen moeten dat begrijpen en het is daarom niet verrassend dat de Commissie met een voorstel is gekomen om ervoor te zorgen dat grote bedrijven geen dwangarbeid in hun toeleveringsketens hebben.

“De EU is met deze ontwerprichtlijn bekritiseerd omdat ze niet genoeg doet, maar het is het beste om te lopen voordat je rent. Het is het beste om stap voor stap te nemen en geen belastende voorwaarden op te leggen.”

De richtlijn bevat een clausule inzake burgerlijke aansprakelijkheid voor bestuurders van bedrijven, die hij verwelkomt, terwijl hij benadrukt dat de uitvoering nog steeds aan de nationale autoriteiten wordt overgelaten.

Hij merkte ook op dat “sommige handelspartners van de EU deze kwestie serieus nemen en andere minder.”

Het Europees Parlement, zo voegde hij eraan toe, heeft opgeroepen tot een importverbod uit landen die zich schuldig maken aan schendingen van dwangarbeid, vergelijkbaar met de VS “die hierin veel verder gaat dan de EU”, met, in het geval van de VS, een importverbod van goederen uit sommige Chinese provincies.

Hij zei: “De jury weet nog steeds niet hoe effectief deze wetgeving is, maar het lijkt een goed idee om het op zijn minst te proberen. De commissie moet een weloverwogen aanpak hanteren en laten we kijken of we de grootste bedrijven zover kunnen krijgen dat ze veranderen en helpen de slavenarbeid uit te roeien.”

Ook Paul Vandoren, voormalig EU-ambassadeur in Kroatië en voormalig waarnemend EU-ambassadeur in Rusland, sprak ook. Hij zei dat de EU “geen normen aan anderen mag opleggen die zij zelf niet altijd naleeft.” Hij zei: “Deze kwestie heeft veel te maken met de rol van de EU in de wereldorde. De EU wil een mondiale speler zijn, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De EU is voorstander van een op regels gebaseerde wereldorde, maar het verwezenlijken hiervan is niet zo eenvoudig.”

De voormalige EU-handelsonderhandelaar zei: “Jaren geleden draaide handel helemaal om markttoegang voor goederen en diensten. De grote verandering is nu de eis dat de mensenrechten in handelsovereenkomsten moeten worden gerespecteerd. Ik verwelkom dit en het beleid om een ​​op waarden gebaseerde aanpak te hanteren in onze handelsbetrekkingen met onze partners.”

“Maar we moeten er niet op aandringen dat derde landen aan bepaalde normen voldoen als onze eigen lidstaten dat niet doen. We moeten eerlijk zijn en anderen niet vragen te doen wat we zelf niet doen.” Hij beschreef de ontwerprichtlijn inzake dwangarbeid als “absoluut correct”, en zei dat dit de implementatie en handhaving zal bevorderen. Het is juist, zei hij, dat dit ook mogelijke sancties omvat als er overtredingen plaatsvinden.

“Sommigen zullen natuurlijk de nieuwe aanpak van de EU haten, omdat ze denken dat we ons proberen te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden, maar over het geheel genomen zou de weg vooruit samenwerking met onze handelspartners moeten zijn.”

In een vraag-en-antwoordsessie werd de drie sprekers gevraagd welke praktische actie de EU zou kunnen ondernemen, bijvoorbeeld om de hervormingen in Maleisië te ondersteunen en de druk op China te vergroten, dat wordt gezien als een van de ergste overtreders van dwangarbeid. Cleppe zei: “Ik zou willen voorstellen dat het goed is om een ​​gerichte aanpak te hebben als het gaat om het signaleren van landen en bedrijven die te kwader trouw handelen. Maar het is te gemakkelijk om met overtreders alleen maar ‘geen handel meer’ te zeggen, maar dat is niet de juiste aanpak.”

Loewendorf was het eens met een gerichte aanpak en voegde eraan toe: “Het is ook niet altijd duidelijk wie in deze kwestie namens de EU spreekt, dus moet duidelijk worden gemaakt met wie onze handelspartners kunnen praten om ervoor te zorgen dat hun bijdrage wordt geaccepteerd.”

Hij voegde eraan toe: “Er is waarschijnlijk behoefte aan meer veldbezoeken om de resultaten te zien van wat er in Maleisië wordt gedaan. Voor de Maleisische industrie is het aanpakken van de kwestie van dwangarbeid een manier om een ​​concurrentievoordeel te verwerven ten opzichte van andere landen in de regio. Maleisië kan een regionaal normbepalend land worden en hopelijk kan dit een domino-effect hebben op andere landen in die regio. Andere landen zouden dan moeten voldoen aan wat Maleisië doet, of achterblijven.”

De ambassadeur antwoordde: “Deze nieuwe benadering van mensenrechten en handel maakt nu deel uit van het handelsbeleid van de EU en dat is welkom.”

Over de manier waarop de culturele aspecten van het probleem moeten worden aangepakt, merkte Loewendorf op: “Men begrijpt dat dit niet alleen een economische kwestie is, maar een diepgeworteld probleem is, bijvoorbeeld in de palmoliesector, die zijn wortels heeft in de kolonisatie. is een veel breder probleem en daarom moet er inzicht zijn in wat dwangarbeid is.”

De EU heeft een belangrijke rol te spelen bij het ondersteunen van dergelijke inspanningen, door bijvoorbeeld “stimulansen” aan te bieden.

“Maar waarden zijn geen prikkels, het zijn kosten. Een stimulans zou van de EU kunnen komen in de vorm van technische bijstand en financiering. Dit moet absoluut gebeuren omdat de aanpak van dwangarbeid een holistische aanpak vereist. Het is een proces van de industrie en de overheid, dus er zullen maatregelen worden genomen op alle niveaus”, voegde hij eraan toe.

Hij voegde eraan toe: “Sommige delen van Maleisië zijn gevoeliger voor dwangarbeid dan andere gebieden, maar er bestaat inzicht dat het probleem bestaat en dat er actie wordt ondernomen om het op te lossen.”

Cleppe zei: “Het zou een idee kunnen zijn om een ​​ranglijst op te stellen voor dwangarbeid. In Noord-Korea denkt men bijvoorbeeld dat tien procent van de bevolking dwangarbeid verricht. Een rangschikkingssysteem zou laten zien waar vooruitgang wordt geboekt en het is ook een goede manier om mensen te informeren en bewust te maken.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending