Verbind je met ons

Kazachstan

De Kazachse president zet zijn doelstellingen voor vrede en welvaart uiteen

DELEN:

gepubliceerd

on

President Kassym-Jomart Tokayev van Kazachstan heeft het nieuwe jaar gevierd met een uitgebreid interview met de krant Egemen Qazaqstan. Hij ontweek de lastigste vragen over de vooruitgang van zijn land niet sinds de tragische gebeurtenissen die Kazachstan precies twee jaar geleden op zijn grondvesten deden schudden, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Dikhan Kamzabekuly interviews Pesident Kassym-Jomart Tokajev

Na de onrust die werd veroorzaakt door de straatprotesten die begin 2022 in geweld uitmondden en de grote constitutionele hervormingen van 2023, kijkt president Tokajev uit naar een periode van aanhoudende economische vooruitgang in een land dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen en een centrale rol speelt op het gebied van de handel. tussen Azië en Europa. In een gesprek met krantendirecteur Dikhan Kamzabekuly zei de president dat zijn regering “scrupuleus en systematisch zal handelen, gestaag op weg naar de gestelde doelen”, waaronder een verdubbeling van het bbp van Kazachstan tegen 2029.

De president werd uitgedaagd over dat doel, dat de omvang van de nationale economie zou vergroten tot 450 miljard dollar, terwijl het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank voorspellen dat de economische groei in 3-4 tussen de 2023% en 2024% zal uitkomen. “Het is een heel haalbaar doel”, benadrukte hij, erop wijzend dat Kazachstan tussen 15 en 2022 een groei van 2023% heeft gerealiseerd. “Dit is de hoogste nominale groei in Centraal-Azië. De positieve dynamiek is ook zichtbaar in het bbp per hoofd van de bevolking, dat naar verwachting in 13,000 bijna $2023 zal bereiken, met een geschatte jaarlijkse groei van $1,600. Volgens de voorspelling van het IMF zal dit cijfer tegen 2028 naar verwachting met een derde toenemen tot 16,800 dollar.

“Deze gunstige voorspellingen zullen werkelijkheid worden als de regering nieuwe benaderingen van het economisch management hanteert”, aldus de president. Hij herinnerde zijn interviewer eraan dat de regering de opdracht had gekregen een lijst van mogelijke grootschalige projecten op te stellen en een ontwikkelingsplan voor de infrastructuur op te stellen. De andere cruciale taak was het aantrekken van investeringen, onder meer via privatisering en terugwinning van activa. “Grootschalige investeringen hebben het potentieel om de economie te ‘voeden’ en nieuwe groei te creëren”, betoogde hij.

De Kazachse regering is bezig met het opstellen van een nieuwe belastingwet om de relatie tussen de staat en het bedrijfsleven te resetten. “We moeten een evenwicht vinden tussen het creëren van gunstige omstandigheden voor investeerders en het handhaven van het noodzakelijke niveau van begrotingsinkomsten”, zei de president, eraan toevoegend dat er een fundamentele verandering nodig was in de houding ten opzichte van begrotingsfondsen, “met de nadruk op de rationaliteit, de economie en de en de relevantie van het gebruik ervan”.

Nieuwe wetten inzake overheidsopdrachten en publiek-private partnerschappen zullen zorgen voor transparantie bij overheidsopdrachten en een financiële basis creëren voor economische ontwikkeling, beloofde hij. “Het is belangrijk dat alle maatregelen om de economische groei te stimuleren gepaard gaan met structurele hervormingen die gericht zijn op het ontwikkelen van ondernemerschap en concurrentie, het beschermen van privé-eigendom en het waarborgen van eerlijke gerechtigheid. Met een dergelijke aanpak zullen we al onze doelen bereiken, inclusief het verdubbelen van de omvang van de nationale economie binnen het geplande tijdsbestek.”

advertentie

President Tokajev zei dat Kazachstan een constructief en evenwichtig buitenlands beleid zal blijven voeren, rekening houdend met de nationale belangen van het land. In 2024 zal het land voorzitter zijn van verschillende internationale organisaties, waaronder de Shanghai Cooperation Organization, de Collective Security Treaty Organization, de Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia, de Organisatie van Turkse Staten, het International Fund for Saving the Aral Sea, en de Islamitische Voedselzekerheidsorganisatie.

Op de vraag om de rol van de Russische vredestroepen tijdens de Tragische Januari-gebeurtenissen begin 2022 te rechtvaardigen, zei de president dat Kazachstan als lid van de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie hulp had gezocht bij die organisatie, en niet rechtstreeks bij Rusland. In totaal hadden vijf landen gereageerd, maar puur als vredeshandhavers, die faciliteiten bewaakten en Kazachse strijdkrachten vrijmaakten voor terrorismebestrijdingsoperaties. “Het CSTO-contingent fungeerde inderdaad als vredesmacht en speelde een afschrikkende rol in de onrust van die tragische dagen. In overleg met de deelnemende landen heeft het contingent van de organisatie ons land zonder voorafgaande voorwaarden en bovendien eerder dan gepland verlaten.”

Kassym-Jomart Tokajev werd in het interview onder druk gezet over de vragen die nog steeds bestaan ​​over de gebeurtenissen van Tragische Januari, hun belangrijkste oorzaken en randvoorwaarden. “Naar mijn mening werden de tragische gebeurtenissen van januari veroorzaakt door vele jaren van onopgeloste sociaal-economische problemen en algemene stagnatie, die uitmondden in de degradatie van zowel de autoriteiten als de samenleving. Dit was, zoals ze zeggen, met het blote oog zichtbaar.”

Sinds zijn verkiezing tot president in 2019 had hij een koers uitgezet voor de democratisering van het politieke systeem, de liberalisering van het openbare leven en de demonopolisering van de economie. “Eerlijk gezegd veroorzaakte deze nieuwe koers een scherpe afwijzing door invloedrijke individuen die het zagen als een bedreiging voor de diepgewortelde stand van zaken in het land en hun bevoorrechte status in de machtsstructuren. Hun heimelijke en vaak openlijke weerstand tegen de hervormingen groeide geleidelijk. Uiteindelijk besloten ze extreme maatregelen te nemen om de veranderingen ongedaan te maken en de vorige orde te herstellen”.

“Deze groep hoge functionarissen had een enorme invloed op de veiligheidstroepen en criminelen, dus werd gekozen voor de optie om een ​​gewelddadige machtsgreep te organiseren. Volgens het onderzoek begonnen de voorbereidingen rond medio 2021. Vervolgens nam de regering een ondoordacht, onwettig besluit om de prijs van vloeibaar gas sterk te verhogen, wat leidde tot demonstraties in de regio Mangistau, op initiatief van provocateurs”.

“Extremisten, criminelen en religieuze radicalen werkten mee aan de poging tot staatsgreep. Ze hadden tot doel angst onder de burgers te zaaien, staatsinstellingen te desorganiseren, de constitutionele orde te ondermijnen en uiteindelijk de macht te grijpen”, aldus president Tokajev. Zijn reactie was het versnellen van de democratische hervormingen, het liberaliseren van de wetten op politieke partijen en vreedzaam protest en het afstappen van het super-presidentiële model, met meer macht voor het parlement en een beperking van zijn eigen ambtstermijn.

Dit leidde tot wat de interviewer omschreef als een potentieel onaangename vraag over de rol van de voorganger van president Tokajev, Nursultan Nazarbajev, die tot de recente constitutionele hervormingen nog steeds de status van Elbasy genoot, oftewel leider van de natie. “Aangezien u zo’n lastige vraag stelt, moet ik heel eerlijk zijn”, antwoordde de president. “Er zijn inderdaad pogingen ondernomen om een ​​model van dubbele macht op te leggen, die opmerkelijk doelgericht en goed georganiseerd waren. Politieke manipulatoren vormden een bepaald parallel machtscentrum. In ons land waren zowel de rol van de president en de opperbevelhebber, als de voorzitter van de Veiligheidsraad, vertegenwoordigd door de ex-president, actief. Dit leidde onvermijdelijk tot een machtsbotsing.”

“Ik zal nog meer zeggen: deze situatie werd een van de voorwaarden voor de januaricrisis. Dit kwam doordat de samenzweerders probeerden het gekunstelde model van dubbele macht, of ‘tandem’, voor hun eigen belangen uit te buiten. Later liet ik Nursultan Nazarbayev rechtstreeks weten dat de politieke spelletjes, voornamelijk van zijn naaste medewerkers, het land bijna verscheurden. Ik ben van mening dat er helemaal geen ‘senior en junior’ presidenten mogen zijn. Als je weggaat, ga je weg”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending