Verbind je met ons

Karabach

SPECA-landen transformeren Karabach in een platform voor economische samenwerking

DELEN:

gepubliceerd

on

Als we aandacht hebben besteed aan de processen die nu plaatsvinden in onze vernieuwende wereld, kunnen we zien dat de landen van de wereld in de eerste plaats behoefte hebben aan economische en politieke stabiliteit en vrede. Staten en regeringen die dit soort discussies via internationale platforms organiseren, begrijpen dat een gezonde dialoog en nauwere samenwerking de belangrijkste mechanismen zijn voor het bereiken van duurzame ontwikkeling en een betere, effectievere organisatie van de opkomende nieuwe politieke architectuur.

Vandaag de dag blijft Azerbeidzjan zich inzetten voor partnerschap en samenwerking op alle internationale platforms, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen, en bewijst het de hele gemeenschap met succes de weg naar duurzame ontwikkeling. Het multi-vector economische beleid dat de afgelopen twintig jaar onder leiding van president Ilham Aliyev is gevoerd, evenals het uitstekende managementmodel dat wordt gebruikt, hebben een aanzienlijke impact gehad op de ontwikkeling van niet alleen de zuidelijke Kaukasus, maar ook van de Centraal-Aziatische regio.

Over het algemeen heeft ons land de afgelopen jaren relaties met Centraal-Aziatische regeringen opgebouwd in multilaterale vormen, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen; de president van Azerbeidzjan woont als eregast bijeenkomsten op hoog niveau bij van de staatshoofden van de regio.

Onlangs heeft Azerbeidzjan, onder auspiciën van de Verenigde Naties (VN), deze betrekkingen nieuw leven ingeblazen. De topbijeenkomst van de staats- en regeringsleiders van het speciale VN-programma voor de economieën van Centraal-Aziatische landen – SPECA vond voor het eerst in de geschiedenis plaats in Bakoe.

Het speciale programma van de Verenigde Naties voor de economieën van Centraal-Azië (SPECA) werd in 1998 gelanceerd om de subregionale samenwerking in Centraal-Azië te versterken en de integratie ervan in de wereldeconomie te verdiepen. SPECA-landen bestaan ​​uit Azerbeidzjan, Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan.

De toespraak van president Ilham Aliyev op de top van 24 november 2023, ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de oprichting van SPECA, evenals een reeks bilaterale ontmoetingen met de staatshoofden die aan de bijeenkomst deelnamen, die de toekomstige richtingen bepaalden van SPECA's activiteiten benadrukte het belang van ons land voor de instelling en onthulde het consistente werk van de staat op het gebied van regionale integratie en sociaal-economische ontwikkeling.

De aanwezigheid van de premiers van Georgië en Hongarije, evenals de secretaris-generaal van de Samenwerkingsraad van de Golf, als eregasten op verzoek van president Ilham Aliyev, zal de weg vrijmaken voor een breder raamwerk van economische samenwerking.

advertentie

Deze initiatieven zijn uiteraard het resultaat van het consistente beleid van Azerbeidzjan, dat heeft geresulteerd in politieke stabiliteit en een autonome economie. “Zonder stabiliteit kan er geen economische groei worden bereikt. Tegenwoordig woeden er oorlogen, conflicten en bloedige botsingen in verschillende regio’s over de hele wereld, terwijl onze landen vrede, stabiliteit en veiligheid kennen, en er succesvolle groei- en ontwikkelingsprocessen gaande zijn.” Dat zei president Ilham Aliyev tijdens zijn toespraak op de top.

De afgelopen twintig jaar hebben de viervoudige stijging van het bbp van Azerbeidzjan, de vermindering van de armoede van ongeveer 50 procent naar 5.5 procent, en het feit dat onze deviezenreserves onze directe buitenlandse schuld tienvoudig hebben overschreden, allemaal bijgedragen aan een gunstig investeringsklimaat voor het buitenland en bedrijven in ons land. Zo is er de afgelopen twintig jaar ruim 20 miljard dollar geïnvesteerd in de economie van Azerbeidzjan, terwijl ongeveer 310 miljard dollar in de niet-energiesector belandde.

President Ilham Aliyev noemde tijdens zijn toespraak ook de eeuwenoude historische en culturele betrekkingen tussen de Centraal-Aziatische landen en Azerbeidzjan, evenals onze voortdurende samenwerking op het gebied van transport en logistiek. De president verklaarde dat Azerbeidzjan een betrouwbare partner op dit gebied is geworden. Hij wees erop hoe nuttig onze investeringen van miljarden dollars voor de uitbreiding van de capaciteit van de Euraziatische oost-west- en noord-zuid-transportcorridors zijn om de transportveiligheid van SPECA-landen te versterken.

Het is geen verrassing dat het belang van SPECA voor de VN de afgelopen jaren is toegenomen. Dit jaar heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen ter herdenking van het 25-jarig jubileum van SPECA, en het SPECA Trust Fund werd opgericht onder auspiciën van de VN. Azerbeidzjan zal op zijn beurt 3.5 miljoen dollar bijdragen aan het trustfonds.

Ik zou willen benadrukken dat de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE), een substructuur van de VN, SPECA-activiteiten ondersteunt. Dit jaar, op 19 en 20 oktober 2023, was de Republiek Azerbeidzjan, inclusief de Milli Majlis, op hoog niveau vertegenwoordigd op de Regionale Conferentie die in Genève, Zwitserland, werd gehouden onder auspiciën van de VN/ECE.

Als gevolg van de verbeterde verbindingen zijn de SPECA-landen nauw betrokken bij het herstel en de wederopbouw van onze gebieden die zijn bevrijd van de bezetting. Tijdens zijn toespraak onderstreepte de leider van het land deze kwestie specifiek, en het werk van deze staten werd geprezen. President Ilham Aliyev noemde de school en het creatieve centrum dat door het broederlijke Oezbekistan en Kazachstan wordt gebouwd als een geschenk voor de bevolking van Azerbeidzjan, en benadrukte dat er aanvullende stappen zijn gezet om de samenwerking op dit gebied te verbeteren.

De betrokkenheid van de Centraal-Aziatische landen bij het werk dat wordt gedaan om van Karabach een paradijs te maken, opent nieuwe mogelijkheden voor samenwerking door het volume aan buitenlandse investeringen dat naar Azerbeidzjan stroomt te vergroten en schept voorwaarden voor een versnelling van de Grote Terugkeer.

Als gevolg hiervan wordt Karabach niet alleen een bron van trots voor het Azerbeidzjaanse volk, maar wordt het ook een mondiaal centrum van vrede, gerechtigheid en onderlinge samenwerking.

Auteur:
Mazahir Afandiev, Lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending