Verbind je met ons

Karabach

Karabach leert harde lessen aan degenen die een ‘bevroren conflict’ accepteerden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Door ermee in te stemmen hun wapens in te leveren, hebben Armeense rebellen in de Karabach-regio van Azerbeidzjan een einde gemaakt aan hun poging om een ​​afgescheiden staat te creëren. Hoewel een zogenaamd ‘bevroren conflict’ hen in staat stelde tientallen jaren stand te houden, was hun uiteindelijke nederlaag snel, plotseling en uiteindelijk onvermijdelijk in het licht van de vastberadenheid van Azerbeidzjan om de soevereiniteit over zijn soevereine grondgebied te herbevestigen, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Zelfs bevroren conflicten duren niet eeuwig. Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie hadden in 2020 uit hun zelfgenoegzaamheid moeten worden geschud, toen de Azerbeidzjaanse strijdkrachten alle delen van hun land die onder Armeense bezetting stonden, hadden bevrijd, met uitzondering van een deel van Kararabach.

In deze bergachtige en prachtige regio, die wordt beschouwd als het culturele hart van de Azeri's, wonen al heel lang Armeniërs. Maar het werd altijd erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, zowel door de Sovjet-Unie als door de hele internationale gemeenschap na de onafhankelijkheid van Moskou.

Sinds de gevechten in 2020 is Azerbeidzjan er volkomen duidelijk over geweest dat het geen enkel alternatief voor de volledige re-integratie van heel Karabach zou accepteren. Maar net zoals het Rusland, de Verenigde Staten en de EU goed uitkwam om decennia lang de bezetting van Azerbeidzjaans grondgebied te tolereren, keerde dezelfde zelfgenoegzaamheid na het conflict terug. Elke wens voor echte vrede werd gecompenseerd door de misplaatste overtuiging dat dit voldoende was om een ​​totale oorlog te voorkomen.

Het is verleidelijk om te constateren dat als ze het alle drie eens zijn, dat alles is wat je hoeft te weten om te beseffen dat een situatie onhoudbaar is en waarschijnlijk ronduit verkeerd. Het is echter de moeite waard om hun motieven te noteren. In het geval van Rusland was het een wens om de invloed in de zuidelijke Kaukasus te behouden door het leveren van vredestroepen. Voor de Verenigde Staten was er een kans om Armenië te cultiveren en de Russische invloed te ondermijnen.

De aanpak van de Europese Unie zou genuanceerder kunnen worden omschreven, als je heel beleefd bent. Verdeeld en verward zou een andere manier zijn om het te zeggen. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, vond een rol als eerlijke bemiddelaar en organiseerde een reeks ontmoetingen tussen president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan en premier Nikol Pashinyan van Armenië.

Toen president Aliyev in juli met mij en andere journalisten in de bevrijde stad Shusha sprak, was hij zo vriendelijk om lof De “aanvullende en ondersteunende” inspanningen van president Michel, terwijl de Russische en Amerikaanse processen, die zo essentieel zijn om verdere conflicten te vermijden, werden ondermijnd door hun rivaliteit om invloed in Armenië.

advertentie

De EU heeft zichzelf geen dienst bewezen toen haar hoge vertegenwoordiger, Josep Borell, op de hernieuwde gevechten reageerde door niet alleen op te roepen tot het staken van de vijandelijkheden, maar te eisen dat Azerbeidzjan “de huidige militaire activiteiten zou stopzetten”, zonder op soortgelijke wijze de gewapende acties van de gesteunde rebellen aan te pakken. door Armenië.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken betreurde de verklaring van de EU en verdedigde haar recht om te reageren op militaire provocaties en terreuraanslagen door illegale Armeense strijdkrachten. De ambassadeur van Azerbeidzjan bij de Europese Unie, Vaqif Sadiqov, wees erop dat de vijandelijkheden werden gestaakt door de eliminatie van Armeense militaire buitenposten en installaties.

Hij waarschuwde dat hoewel de terrorismebestrijdingsmaatregelen van het Azerbeidzjaanse leger een beperkte reikwijdte hadden na dodelijke aanvallen op de Azerbeidzjaanse politie en burgers, het Armeense leger de wapens moest neerleggen en zich moest overgeven “of de gevolgen onder ogen moest zien”, eraan toevoegend dat dit net zo waar was voor Azerbeidzjan. zoals het zou zijn voor elk ander land dat met een soortgelijke bedreiging voor zijn soevereiniteit wordt geconfronteerd.

Een staakt-het-vuren na 24 uur betekent dat het dodental aan beide kanten minder dan 100 zou kunnen bedragen, een cijfer dat waarschijnlijk zal worden overtroffen door de slachtoffers van de miljoenen mijnen die de Armeniërs in en rond Karabach hebben geplant. Ze zijn niet in staat geweest – of niet bereid – om nauwkeurige kaarten van de mijnenvelden te verstrekken.

Premier Pashinyan is een treurig figuur. Verslagen toen Azerbeidzjan in 2020 het grootste deel van het bezette gebied bevrijdde, heeft hij expliciet erkend dat Armenië geen legitieme aanspraak heeft op Azerbeidzjaans grondgebied en impliciet dat zijn land geen bondgenoten meer heeft bij het helpen van de rebellen.

Maar zolang de wereld, in de vorm van Rusland, de VS en de EU, het niet nodig achtte hem te vertellen dat het spel uit was en dat een zogenaamd bevroren conflict (dat feitelijk met escalerende spanningen gepaard ging) niet kon worden opgelost nog een paar jaar. Onder dergelijke omstandigheden kon hij het Armeense volk, laat staan ​​de rebellen in Karabach, er nooit van overtuigen dat het tijd was om over een vredesverdrag te onderhandelen.

Voor Azerbeidzjan bestaat de uitdaging er nu in om de Armeense bevolking met succes te re-integreren, ook al geven sommigen er misschien de voorkeur aan om te vertrekken. Vooral voor de EU is het tijd om niet alleen een stabiele partner in Azerbeidzjan te zoeken als leverancier van olie en gas, maar om de stabiliteit en vrede in de hele zuidelijke Kaukasus te ondersteunen.

Het is een regio van cruciaal belang, zowel op zichzelf als als handelsroute tussen Europa en Azië. Een vredesverdrag, met de heropening van de grenzen voor handel en samenwerking, is een prijs die geduld en doorzettingsvermogen zal vergen; Hoewel deze vorm van geduld beter is dan tientallen jaren een bevroren conflict tolereren, in de stille hoop dat het nooit zal eindigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending