Verbind je met ons

Karabach

Vrede in de Zuidelijke Kaukasus zal een einde maken aan de Russische hegemonie in de regio – en dit is waarom

DELEN:

gepubliceerd

on

The Kremlin has been using frozen conflicts on the fringes of the Russian empire for decades, thawing and refreezing them to suit its immediate objectives: we’ve seen enough of this tactic in Donbass, Transnistria, and South Ossetia. In the same vein, the conflict in Karabakh is Russia’s key to the Southern Caucasus and – indirectly – to Europe. That is why the US and the EU must join forces to broker a lasting peace in the region and not allow Putin to play his old tricks. But unfortunately, so far Russia has had a field day in Karabakh.

Karabach is internationaal erkend Azerbeidzjaans grondgebied met een separatistische enclave, bevolkt door Armeniërs. Dit gebied wordt gecontroleerd door het Russische militaire contingent dat opereert onder het mom van vredeshandhavers, en er wonen geen Azerbeidzjanen - ze zijn allemaal 30 jaar geleden met geweld verdreven. Armenië erkent de enclave niet als een deel van zijn grondgebied en heeft geen territoriale aanspraken op Azerbeidzjan in dit gebied.

Een van de meest recente ontwikkelingen in de Karabach-crisis betreft humanitaire corridors om de mensen van de enclave van voedsel en benodigdheden te voorzien. Op 15 juli heeft Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, aangekondigd Baku's plannen om een ​​nieuwe route tot stand te brengen om humanitaire goederen naar Karabach te leveren via de Azerbeidzjaanse stad Aghdam. Waarom? — Nou, sinds december 2022 beweert de separatistische leiding van de enclave dat “Artsakh” (de Armeense naam voor Karabach) lijdt onder totale honger en humanitaire rampen.

Currently, the only road linking the enclave to Armenia is the Lachin road, controlled by the Russian military. This road allows free movement of transport and humanitarian goods, and separatists apparently have an interest in ensuring that this corridor continues to link the enclave’s capital, Khankendi (called Stepanakert in Armenian), with Armenia. It is clear why; as Baku has repeatedly stated, the Lachin corridor is used for the transfer of military equipment and troops. It is not used for humanitarian goods to alleviate alleged “hunger”.

De plannen om een ​​alternatieve route te openen die gecontroleerd zou worden door de Azerbeidzjaanse autoriteiten bedreigen de "status quo". Daarom kwamen op 18 juli vertegenwoordigers van de pro-Rus beweging the “Front for Security and Development of Artsakh” geblokkeerd de weg door Aghdam naar Khankendi met betonblokken.

Wat de honger stilt, is goed eten, volgens een oud Chinees spreekwoord. Misschien moeten we dit nuanceren door eraan toe te voegen dat elke weg die voedsel brengt, een goede weg is, op voorwaarde dat het de echte honger verlicht.

Een onderzoek door het Oekraïense parlementslid Volodymyr Kreidenko trekt dit verhaal in twijfel. Hij bestelde the delivery of meat and fish dishes, cheeses, desserts and other delicacies for several corporate parties in Khankendi – and did not receive a single refusal. All of this was for consumption in the “starving” enclave. Simultaneously, the social networks of the residents of Karabakh were full of photos of feasts and check-ins from restaurants, and the people in these photos did not look as if they were under-nourished either.

advertentie

Op 27 juni was dit ook zo erkend by Shirak Torosyan, an MP from the ruling party of Armenia: “There is no hunger in Artsakh, there is no need to thicken the colours.” This statement is in line with the position of Yerevan and the majority of the Armenian population, who are tired of the conflict with Azerbaijan and the afhankelijkheid van Rusland dat het brengt.

It is in Armenia’s interest to change its course to a pro-Western one not in words but in deeds. This is also good for Azerbaijan, creating prerequisites for mutually beneficial co-operation and laying the groundwork for economic growth. The only power for which the end of the conflict means defeat and loss of leverage in the region is the Russian Federation.

The blocking of the Aghdam-Khankendi road was organised by the “Front for Security and Development of Artsakh”, created by Putin’s emissary, ex-head of “Artsakh” Ruben Vardanyan. This only goes to show that the Kremlin is determined to destabilise the region – despite the fact that the other two parties actually seek peace. Putin is using the same playbook in Karabakh as he did in Ukraine, South Ossetia and Transnistria before. Russia’s policy has led Armenian separatists in Karabakh to favour the indefinite stay of the Russian military contingent and a referendum over toetreding tot de Russische Federatie. Dit klinkt allemaal heel bekend, nietwaar?

U kunt zich afvragen hoe deze ontwikkelingen in de zuidelijke Kaukasus Europa aangaan en waarom de EU er aandacht aan zou moeten besteden in een energiecrisis die wordt verergerd door een crisis in de kosten van levensonderhoud. Het simpele antwoord is dat duurzame vrede in de regio opening betekent nieuwe transportcorridors for energy supplies from Azerbaijan and the movement of goods from China and other Asian countries, bypassing Russia. This would put an end to Russia’s energy blackmail and make it cheaper to import goods to Europe.

The active participation of the European Union and the United States in the negotiation process between Baku and Yerevan and the stabilisation of the situation in the region will deprive Putin of his position in the South Caucasus. This will also contribute to the final re-orientation of Armenia, freed from the bullying of its “big brother”, towards the West.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending