Verbind je met ons

Armenië

Maakt Moskou plannen om Ruben Vardanyan president van Armenië te maken?

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Over het algemeen staan ​​'s werelds toonaangevende media niet in de rij voor interviews met oorlogsmisdadigers, medeplichtigen aan oorlogsmisdaden en bloedbaden, of met frauduleuze makers van weer een ander Ponzi-plan. Zoals Denis Pushilin, het zelfverklaarde hoofd van de Volksrepubliek Donetsk, de beschermeling van Poetin in het bezette Oekraïne.

Maar sommige westerse media bieden zonder blikken of blozen een platform aan Ruben Vardanyan, een van de rijkste mensen van Rusland (volgens Forbes), een man die veel dichter bij Poetin staat dan Pushilin ooit is geweest.

Van 2005 tot 2022 zou Ruben Vardanyan zich bezig hebben gehouden met het witwassen van geld via offshorebedrijven en het overmaken van geld aan de meest invloedrijke mensen uit Poetins entourage (bijvoorbeeld Sergei Roldoegin). In dezelfde periode bekleedde hij functies in de 'deskundigenraden' onder de president en de regering van de Russische Federatie, functies die alleen toegankelijk zijn voor mensen die dicht bij Poetin staan. Tegelijkertijd leidde Vardanyan ook de investeringsbank Trojka dialoog, dat in 2011 onderdeel werd van Sberbank van de Russische Federatie.

Pas in maart 2019 leden van het EU-parlement eiste een onderzoek naar de activiteiten van Vardanyan als hoofd van Trojka dialoog.

De naam van Vardanyan en zijn Troika Dialog dook weer op in verband met het onderwerp offshore-bedrijven: het Organised Crime and Corruption Investigation Centre (OCCRP) overtuigend bewezen dat Troika Dialog een uitgebreid netwerk van offshore-bedrijven had gecreëerd. Deze bedrijven werkten samen met andere bedrijven die werden beschuldigd van het witwassen, uitbetalen of illegaal opnemen van geld uit Rusland. We hebben het over 4.6 miljard dollar die door 76 bedrijven is gegaan.

Het lijkt erop dat het volkomen duidelijk is wie Vardanyan is - "de portemonnee van Poetin en zijn vrienden". Niemand stelde hem echter scherpe vragen en in september 2022 gaf Vardanyan zijn Russische staatsburgerschap op. Dit was duidelijk een poging om westerse sancties te omzeilen. Het is belangrijk om te benadrukken dat Vardanyan stilletjes de zijne mocht houden Russische bedrijvenIn feite bezweek alleen Oekraïne niet voor deze simpele truc met afstand doen van het Russische staatsburgerschap en plaatste hem op de lijst met sancties: voor logistieke ondersteuning van het bezettingsleger van de Russische Federatie.

In november 2022, zonder zelfs maar het feit te verbergen van "overleg in Moskou over deze kwestie nam Vardanyan de functie van "regeringsleider" van de separatistische enclave in Azerbeidzjaans Karabach op zich. Deze enclave wordt door de internationale gemeenschap niet erkend als een onafhankelijke entiteit. Volgens internationaal recht en erkenning door de VN is het legaal het grondgebied van de Republiek Azerbeidzjan. Desondanks was het Russische militaire contingent na de oorlog van 2020 op dit gebied gestationeerd voor "vredeshandhaving" (of zo werd het door de Russische Federatie genoemd).

advertentie

De "vredeshandhavers" van de Russische Federatie zijn daar maar voor één doel: ze bieden ondersteuning en veiligheid voor Vardanyan in Karabach. Vardanyan, die zich nominaal distantieert van de Russische Federatie, blijft het wapen van Poetin in zijn niet-verklaarde oorlog met Azerbeidzjan: het Kremlin creëert een nieuwe marionettenstaat uit Karabach, een staat die volledig onder de duim van Moskou zou zijn.

De eerste stappen om een ​​"hotspot" in Karabach te creëren zijn al genomen - Vardanyan bedacht en introduceert actief het verhaal van de "Lachin-blokkade" en "humanitaire catastrofe" in de wereldmedia. Het geluid dat hij creëerde, maakt het mogelijk om te verbergen wat er werkelijk gebeurt in Karabach. Vardanyan nam weg van de lokale clan (volgens lokale bronnen) de Damirli koper- en molybdeenafzettingen die behoren tot Azerbeidzjan en de Gizilbulag-goudafzettingen in de buurt van Lachin. Russische zogenaamde "vredeshandhavers" beschermen Vardanyan en zijn handlangers tegen alle pogingen om de plundering van deze natuurlijke hulpbronnen te voorkomen, wat niet alleen in strijd is met het internationale recht, maar ook met alle milieunormen en -standaarden.

De berekening van het Kremlin was dat dit zou leiden tot militaire acties op initiatief van Azerbeidzjan. Maar de autoriteiten van de Republiek Azerbeidzjan gedroegen zich verstandiger en zwichten niet voor de provocatie van Moskou en eisten alleen de toelating van experts tot hun grondgebied en mijnen. Vardanyan weigerde alle eisen, de enige groep Azerbeidzjaanse experts die erin slaagde het territorium van de mijnen te bereiken, werd daar door een menigte van Vardanyans naaste medewerkers met zijn persoonlijke deelname verdreven. Azerbeidzjaanse en buitenlandse journalisten waren mag daar niet heen door het Russische leger. Dit alles geeft duidelijk aan dat de "Republiek van Artsakh" een marionettenformatie is van het Kremlin, en dat het uitsluitend bestaat om ervoor te zorgen dat Moskou een broeinest van destabilisatie heeft van zijn meest serieuze concurrent op het gebied van energievoorziening aan Europa en Israël.

Azerbeidzjan levert olie en gas naar Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Italië, Spanje, Ierland, Portugal, Roemenië, Kroatië en Tsjechië. In 2022 bereikte het volume van de Azerbeidzjaanse gasleveringen aan de EU 12 miljard kubieke meter, en het zal de invoer van aardgas tegen 2027 verdubbelen.

Azerbeidzjan voorziet ook in 40% van de energiebehoefte van Israël.

De "Republiek Artsakh" is een marionettenformatie van het Kremlin

Sinds 12 december zijn er Azerbeidzjaanse milieuactivisten demonstrating op de snelweg van Lachin. Ze confronteren het Russische leger niet, maar ze staan ​​niet toe dat natuurlijke hulpbronnen uit Karabach worden gehaald - eigenlijk staan ​​ze niet toe dat Rusland de natuurlijke hulpbronnen van Azerbeidzjan steelt. Eco-activisten en vertegenwoordigers van ngo's eisen dat er een einde komt aan de illegale exploitatie van Azerbeidzjaanse hulpbronnen en aantasting van het milieu. Van deze vreedzame actie blaast Vardanyan opzettelijk een 'humanitaire catastrofe' op.

Als adviseur van het hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne Mikhail Podolyak bekend, wordt de "crisis" in de Armeense enclave Karabach kunstmatig opgeblazen en worden onjuiste gegevens over de omvang van de Armeense bevolking in de Azerbeidzjaanse Karabach gebruikt om deze te laten escaleren. Het medialawaai dat door Vardanyan wordt aangewakkerd, overstemt de legitieme protesten en eisen van Azerbeidzjan en zijn eco-activisten. Om de legende van de "crisis" kracht bij te zetten, heeft de beweringen worden gebruikt dat de Armeense bevolking van Karabach zou zijn 120,000 mensen. Volgens de centrale Oekraïense media, "de werkelijke bevolking van de Armeense enclave in Karabach kan niet meer zijn dan 40,000 ... Dat wil zeggen, in de controlezone van het Russische militaire contingent wordt het aantal Armeense bevolking van Karabach drie keer overschat."

De verhalen over de "humanitaire catastrofe" en "blokkade" zijn een voorbereiding op het optreden van het Kremlin als "Big Brother" ter plaatse met kant-en-klare Russische paspoorten voor de bevolking van de pseudo-republiek, net zoals dat gebeurde in de bezette Krim . Na het "referendum" op hetzelfde Krim-model zal Azerbeidzjaans Karabach plotseling Russisch grondgebied vinden.

Maar de plannen van het Kremlin beperken zich niet tot Karabach. Vardanyan is voorbestemd voor een grotere rol - hij zou Pashinyan moeten vervangen, die een keuze heeft gemaakt voor een pro-westerse positie. Als de versiya krant merkte in september 2022 op: "Ruben Vardanyan beweert de nieuwe nationale leider van Armenië te zijn, en in de toekomst kan hij zelfs president worden." Op 15 oktober 2022, de Armeense krant Hraparak schreef: "Vardanyan wil in de nabije toekomst actief deelnemen aan de Armeense politieke processen, niet alleen bij de volgende parlementsverkiezingen, maar ook als kandidaat voor de functie van premier. Dit is het officiële plan van Moskou, dat wordt gesponsord door de Russische Federatie. Vardanyan wordt gepromoot als opvolger van de huidige regering van de Republiek Armenië."

Armenië zal dus onder de totale controle van Moskou staan ​​en mogelijk ook onder die van Teheran. Het regime van de ayatollah heeft al verklaard dat "de veiligheid van Armenië gelijk is aan de veiligheid van de Islamitische Republiek". Onlangs was het ontdekt dat de steun van Iran aan de Russische oorlog tegen Oekraïne via Armenië plaatsvond. Iran Air Cargo, een dochteronderneming van Iran Air, vloog met raketten en drones van Yerevan's Zvartnots International, een civiele luchthaven, naar Moskou. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending