Verbind je met ons

Armenië

Het Franse buitenlandse beleid breekt met zijn westerse bondgenoten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het probleem van vooringenomenheid in het Franse buitenlandse beleid ten aanzien van de Zuidelijke Kaukasus is geen nieuw fenomeen. Frankrijk was, naast de VS en Rusland, sinds de oprichting in 1992 lid van de Minsk-groep van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), met als doel een onderhandelde oplossing te zoeken voor de oorlog die had plaatsgevonden tussen Armenië en Azerbeidzjan. schrijft Taras Kuzio.

De Minsk Groep slaagde er tijdens haar dertigjarige bestaan ​​niet in om doorbraken te bewerkstelligen en raakte vanaf 2010 in stagnatie toen Frankrijk en de VS hun belangstelling verloren. Door de afwezigheid van Frankrijk en de VS kon Rusland profiteren van het vacuüm tijdens de Tweede Karabach-oorlog als de belangrijkste internationale onderhandelaar en leverancier van zogenaamde 'vredeshandhavingstroepen'.

Gedurende het decennium voorafgaand aan de Tweede Karabach-oorlog raakte Bakoe steeds meer gefrustreerd door de openlijke vooringenomenheid van Frankrijk ten gunste van Armenië. De redenen hiervoor waren tweeledig. Ten eerste hebben Frankrijk en de VS de grootste Armeense diaspora buiten de Russische Federatie. Ten tweede heeft het Franse buitenlandse beleid Griekenland boven Turkije en Armenië boven Azerbeidzjan gesteund.

De VS deden het niet veel beter, aangezien Washington Azerbeidzjan lange tijd had gestraft door het land militaire hulp te weigeren. Het Amerikaanse beleid wekte de valse indruk dat Azerbeidzjan de schuldige partij in het conflict was, terwijl Armenië in werkelijkheid illegaal een vijfde van het internationaal erkende grondgebied van Azerbeidzjan bezette. De slechte relaties tussen Washington en Ankara versterkten de lobby van de Armeense diaspora.

Het onvermogen van Frankrijk om een ​​evenwichtige benadering van de Zuid-Kaukasus te hanteren werd duidelijk na de Tweede Karabach-oorlog, toen beide huizen van het Franse parlement stemden voor steun aan het Armeense separatisme in Karabach. In november 2020 namen 295 Franse senatoren (waarvan er slechts één tegen stemde) een resolutie aan om Karabach te erkennen als een ‘onafhankelijke’ republiek. De volgende maand stemden 188 afgevaardigden in de Nationale Vergadering (waarvan slechts drie tegen) om Karabach ook als een onafhankelijke 'republiek' te erkennen.

De Franse Nationale Vergadering riep de EU ook op om de onderhandelingen met Turkije over het toetredingsproces te beëindigen. Azerbeidzjan is de bijkomende schade van de wijdverbreide turkofobie in Frankrijk.

Steun voor Armenië is waarschijnlijk het enige beleid dat steun krijgt over het hele Franse politieke spectrum. De Franse president Emanuel Macron heeft zijn steun voor Armenië nooit verborgen gehouden door te zeggen: ‘Frankrijk herbevestigt zijn toekomstige vriendschap met het Armeense volk, gezien onze nauwe menselijke, culturele en historische banden. Wij staan ​​in deze dramatische context aan de kant van Armenië.'

advertentie

Onlangs heeft Frankrijk een luchtverdedigingssysteem verkocht aan Armenië, een militaire bondgenoot en economische partner van Rusland. Eerder dit jaar leverde Parijs hetzelfde Thales GM 200-systeem aan Oekraïne. Omdat Rusland de luchtverdediging van Armenië exploiteert, is het zeer waarschijnlijk dat deze technologie uiteindelijk door het Russische leger onder de loep zal worden genomen en zelfs aan Rusland zal worden overgedragen.

De steun van Frankrijk aan Armenië buiten Oekraïne werd opnieuw bevestigd door de levering van de eerste batch 24 Bastion-pantservoertuigen van het Franse defensiebedrijf Arquus tot Armenië. De onderhandelingen over het sturen van deze gepantserde personeelsvoertuigen naar Oekraïne vonden al sinds oktober vorig jaar plaats.

Oekraïne voert een existentiële oorlog om te overleven; Armenië is niet in oorlog of wordt niet bedreigd. Armeense beweringen dat het wordt bedreigd door territoriaal revanchisme van Azerbeidzjan zijn nergens op gebaseerd.

Armenië is een van de oprichters van de door Rusland geleide CSTO (Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie). Hoewel premier Nikol Pashinyan de CSTO-top van 8 november in Moskou niet bijwoonde, betekent dit niet dat Armenië een 'armexit' van de organisatie overweegt, ondanks zijn protesten tegen de ineffectiviteit ervan. De Armeense vice-minister van Buitenlandse Zaken Vahan Kostanyan vertelde journalisten op 9 november dat Armenië momenteel niet de juridische procedure voor het verlaten van de CSTO bespreekt.

De veiligheidsrelatie van Frankrijk met Armenië is in strijd met de NAVO en het EU-beleid ten aanzien van Rusland en Iran, waarmee Armenië langdurige veiligheidsrelaties heeft. Armenië heeft nog niet publiekelijk verklaard aan welke kant van de antiwesterse as van het kwaad het land staat. Als Jerevan de kant van het Westen kiest, moet Jerevan zijn veiligheidsrelaties met Rusland en Iran verbreken.

Frankrijk zou, net als veel EU-leden, de integratie van Armenië in Europa verwelkomen, maar deze moet gebaseerd zijn op de echte wereld en niet op het rijk van de fantasie. De diepe Armeens-Russische betrekkingen zijn het resultaat van drie decennia van integratie en kunnen niet van de ene op de andere dag worden veranderd. De Armeense economie is sterk afhankelijk van Rusland door overdrachten van arbeidsmigranten, handel en lidmaatschap van de Euraziatische Economische Unie (EEU). Armenië is voor zijn energie afhankelijk van Rusland en Iran.

Frankrijk springt in het geweer door Armenië militair te steunen. Hoewel het Kremlin de Britse Brexit uit de EU steunde, is er geen bewijs dat Poetin de 'Armexit' van Armenië uit de CSTO en de EEU zou toestaan.

De Franse voorkeur voor Armenië en de steun voor het separatisme in Azerbeidzjan geven een signaal af dat Frankrijk niet op zijn oprechtheid kan vertrouwen als het gaat om het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne. Ondertussen heeft de Franse levering van militair materieel aan Armenië de luchtverdediging en veiligheid van Oekraïne op een kritiek punt in de oorlog met Rusland in gevaar gebracht.

Frankrijk streeft tegenstrijdige doelstellingen na: het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne en het aanmoedigen van het Armeense separatisme. Ondertussen verschaft de Franse levering van militaire uitrusting Rusland en Iran indirect toegang tot westerse militaire uitrusting die een bedreiging vormt voor zowel de Oekraïense als de Israëlische veiligheid.

Taras Kuzio is hoogleraar politieke wetenschappen aan de Nationale Universiteit van Kiev Mohyla Academie en associate research fellow bij de Henry Jackson Society. Hij is de winnaar van de Peterson Literatuurprijs 2022 voor het boek “Russisch nationalisme en de Russisch-Oekraïense oorlog: autocratie-orthodoxe-nationaliteit.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending