Verbind je met ons

Cyprus

Kritieke tijden voor Cyprus

DELEN:

gepubliceerd

on

President Chrystodoulides besloot op 5 maart de natie in Amerikaanse stijl toe te spreken Staat van de Unie toespraak en om het publiek te voorzien van de twaalf maanden durende prestaties van zijn regering, maar ook om te spreken over zijn plannen voor de toekomst - schrijft Andreas C Chrysafis

De multi-tv-uitzending trok een landelijk publiek in de verwachting de boodschap van de president over beleidskwesties te horen en zijn plannen om het moreel en de economische toestand van de burgers te verbeteren; burgers die zijn gebombardeerd met bestraffende belastingen; stijgende kosten van levensbehoeften, armoede en de verbetering van de barre levensomstandigheden waarmee de natie wordt geconfronteerd!

De verwachting van het publiek om bemoedigende plannen te horen, kwam niet uit en zij hoorden ook geen nieuwe maatregelen om de zorgen van de burgers weg te nemen. Afgezien van zijn terugkerende afwijzende monoloog, vol zelfverheerlijking en waarin hij krachten van buitenaf de schuld gaf van de problemen in het district, waren de kijkers eigenlijk nieuwsgierig waarom de president zich druk maakte over zo'n zinloze poppenkast? Het selecte panel van journalisten leek het niet te weten en kreeg geen antwoord op hun vragen, maar eerder een goed georkestreerde afwijzende draai.

Burgers hoorden echter de bereidheid van de president om onderhandelingen te beginnen met de Turks-Cypriotische leider Ersin Tatar – de marionet van Ankara – en een man die weigert te onderhandelen over iets anders dan een “tweestatenoplossing”. Gesterkt door de sluwe plannen van sultan Erdogan voor een mondiale uitbreiding van zijn Neo-Ottomaanse rijk, is de inzet nu naar een gevaarlijk niveau verhoogd en is Tartar de man die is uitgekozen om de instructies van Ankara letterlijk op te volgen.

Tegelijkertijd zijn er gevaarlijke en verdachte beweringen van het Turkse leger, inclusief overheidsfunctionarissen, dat “het hele eiland van Cyprus behoort tot Turkije en vond het jammer dat ze in 1974 niet heel Cyprus innamen.” Aan de andere kant maakt de Turks-Cypriotische gemeenschapsleider Tatar – een slimme politieke opportunist – belachelijke beweringen dat de Britse legerbases op Cyprus een gevaar vormen. “militaire bedreiging voor zijn Noordelijke TC-republiek” en moet verwijderd worden! Dergelijke uitspraken zijn niet zinloos, maar cultiveren eerder Ankara's bijbedoelingen en verlangen naar de hele regio – inclusief het eiland – naar de toekomst!

Onder de bestaande agressieve en pestende tactieken is de heer Chrystodoulides vastbesloten om te onderhandelen over een Bizonale, Bicommunale Federatie (BBF). Hij lijkt de realiteit te negeren of te weigeren dat het erewoord van Turkije niet kan worden vertrouwd – precies de reden waarom het Ottomaanse Rijk Cyprus in 1878 aan Groot-Brittannië verloor en in 1923 het Vredesverdrag van Lausanne ondertekende.

Chrystodoulides, een carrièrebureaucraat, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en secretaris van de voormalige president, speelde een cruciale rol in de beleidsvorming van de regering-Anastasiades. Hij speelde een integrale rol in de huidige problemen waarmee Cyprus wordt geconfronteerd en de personen die deze problemen in de eerste plaats hebben veroorzaakt, kunnen diezelfde problemen niet oplossen!

advertentie

Geconfronteerd met de onverzettelijkheid van Turkije blijft de president de dreigementen van Erdogan afwijzen en blijft hij onderhandelen over een apartheidsoplossing voor Cyprus. Zijn obsessie om over een BBF te onderhandelen biedt ruimte voor speculatie!

Oude verhalen

Ondertussen bestaat er een politiek ethos en een verdraaiing die president Makarios III – en oprichter van de Republiek – in feite aanvaardde als een Federatie oplossing voor de kwestie-Cyprus. Vandaag de dag, tslangwoorden van een dode leider zijn verkeerd geïnterpreteerd als BBF en zijn verdraaid om geopolitieke duistere motieven te dienen.

Makarios' langdurige interview met Oriana Fallaci in november 1974 maakt zijn standpunt glashelder dat hij nooit toestemming heeft gegeven voor een Federatie oplossing en als zodanig vermeld: “Ik accepteer het niet. Omdat ik een voldongen feit niet kan herkennen, kan ik met mijn handtekening een situatie die door het gebruik van geweld is ontstaan, niet legaliseren. Zogenaamde realisten adviseren mij om te onderhandelen over “een geografische federation " met de Turken en zij zeggen: ik moet minder rigide zijn. In plaats van veertig procent van het eiland te behouden – zo herhalen ze – zouden de Turken tevreden kunnen zijn met dertig procent. Wees dus flexibel. Ik wil niet flexibel zijn.” Makarios zei en voegde eraan toe: “Kissinger heeft mij nooit duidelijk verteld dat hij voorstander was van ‘een geografische federatie’. Hij heeft mij nooit duidelijk verteld wat hij doet. Hij sprak altijd over een ‘oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is’.

Die twee woorden, “geografische federatie” zijn geïnterpreteerd en politiek gemanipuleerd om tegemoet te komen aan geopolitieke belangen. De algemeen aanvaarde VN “BBF met politieke gelijkheid'is nu het modewoord geworden in plaats van te praten over Turkije's 1974 van een 'Militair' Invasie en bezetting” van Cyprus.

Toch is de Cypriotische regering, zonder publieke instemming, vastbesloten te onderhandelen over een BBF, die uiteindelijk de Republiek zou ontbinden; Verdeel het eiland in twee etnische staten en voer een apartheidssysteem in van segregatie en discriminatie op grond van ras en religie! Ondertussen wordt het grote publiek in totale duisternis gehouden over deze mythische BBF die wondermiddel belooft! Toch heeft geen enkele regering, noch de VN, noch de EU uitgelegd wat deze mythische oplossing voor Cyprus inhoudt!

In feite is het voorgestelde BBF niets anders dan de herintroductie van de mislukte VN Anna Plan in april 76 bij een referendum verworpen door 2004% van de Grieks-Cypriotische bevolking. Destijds riep het plan op om het eiland in tweeën te verdelen. “componenttoestanden” niet veel anders dan de voorgestelde BBF! Als we de neo-Ottomaanse dreigementen van Erdogan in ogenschouw nemen “Heel Cyprus behoort aan Turkije” een BBF zou de laatste nagel aan de kist kunnen blijken en het einde van het oude Griekse eiland Cyprus kunnen betekenen!

Nooit in de geschiedenis van Cyprus is ooit over een dergelijke verdeling onderhandeld om tegemoet te komen aan buitenlandse geopolitieke belangen! Met de hulp van de nieuw aangestelde speciale gezant van de VN, Maria Angela Holguin, zijn de wielen nu in beweging om met een speciaal politiek brouwsel te komen dat de onderhandelingen over een BBF op gang moet brengen.

Het muilkorven van de pers

President Chrystodoulides lijkt heel graag te willen onderhandelen en is in feite begonnen met het de mond snoeren van elke oppositie tegen zijn plannen, maar vooral tegen de pers. Er wordt actie ondernomen om elke vorm van kritiek op de onderhandelingen over de kwestie-Cyprus een halt toe te roepen, maar alleen als hij dat nodig acht; actie die doet denken aan despotisme! Het toeval wil dat een president op Cyprus meer bevoegdheden heeft dan de Amerikaanse president en aan niemand verantwoording hoeft af te leggen; niet het parlement, noch de rechterlijke macht – een president wordt goddelijk!

In strijd met het EU-Handvest van de grondrechten en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft de regering-Chrystodoulides feitelijk geprobeerd wetten in te voeren om de persvrijheid in te perken, onder het voorwendsel van "nationale veiligheid”. De poging om te kokhalzen mislukte vanwege een onlangs aangenomen EU-richtlijn waarin werd opgeroepen: “alle lidstaten zijn verplicht de onafhankelijkheid van de media en hun informatiebronnen te beschermen en alle vormen van inmenging in redactionele beslissingen zijn verboden.”

Na twaalf maanden aan de macht blijkt uit de beleidsontwikkelingen dat de regering-Chrystodoulides zich op een autocratische manier gedraagt ​​die Big Brother het beste kent!

De controle

De voornemens van de president om het onafhankelijke gezag van de auditeur-generaal, de heer Odysseas Michaelides, omver te werpen en de rekenkamer te vervangen door een politiek aangestelde “administratief comité” zijn een duidelijke indicatie van een ander voorbeeld van een obsessie van een overheidsalchemie die onderwerping zonder kritiek aan haar autoriteit eist.

Sinds zijn benoeming in 2014 zijn de heer Michaelides (AG) – de afvallige buitenbeentje van de Republiek – en zijn rekenkamer uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde instellingen van het land, die de overweldigende lof en steun van de bevolking genieten; inderdaad een zeldzame kwaliteit voor Cyprus! Vervolgens is de Rekenkamer van de Republiek, met meer dan 400 toegewijde professionals, een doorn in het oog geworden die de huidige regering – in lijn met haar voorganger – graag wil snoeien!

Er gaat geen dag voorbij dat de Rekenkamer geen spraakmakende corruptiezaken aan het licht brengt; de verspilling van miljoenen; steekpenningen en slinks gedrag van machtsfunctionarissen, instellingen en autoriteiten die misbruik maken van het systeem. Alle onderzochte zaken worden doorgegeven aan de politie of de rechterlijke macht voor verdere vaststelling en vervolging. Dergelijk ongekend gedrag en transparantie van een Cypriotische instelling – die een aartsvijand is geworden van de status quo – zijn de redenen waarom sommigen de heer Michaelides (AG) uit zijn ambt willen ontslaan, wiens enige fout is zijn werk met waardigheid uit te voeren en de belangen te beschermen. van de Republiek!

Gelukkig voor de auditeur-generaal is hij geen verantwoording verschuldigd aan de grillen van een tijdelijke president of een vluchtige regering, maar aan de Europese Commissie via de Europese Rekenkamer, en kan hij niet worden ontslagen op grond van de grondwet van Cyprus.

De komende twaalf maanden zullen van cruciaal belang zijn voor EU-Cyprus, maar het allerbelangrijkste als de Republiek de aanval van buitenlandse belangen en eurofiele krachten van binnenuit wil overleven; krachten die hebben besloten het eiland te verdelen voor een tweezonale, tweegemeenschapsfederatie en loyale ‘goede Europeanen!’ te worden.

Andreas C Chrysafis

Auteur/kunstenaar/schrijver

ANDREAS-LINKS:

Alleen kunstkopieën van: www.artpal.com/chrysafis

Salontafel Kunstboek: https://www.amazon.com/Andreas-C.-Chrysafis/e/B00478I90O?ref_=dbs_p_pbk_r00_abau_000000

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending