Verbind je met ons

Cyprus

De onderhandelingen over Cyprus kunnen alleen worden hervat op basis van twee staten, zegt Erdogan

DELEN:

gepubliceerd

on

Turkse president Tayyip Erdogan (foto) has said peace talks on the future of ethnically divided Cyprus can take place only between “the two states” on the Mediterranean island, in comments sure to further annoy Greek Cypriots and the EU, schrijf Jonathan Spicer in Istanbul en Michel Kambas.

Turkish Cypriot officials also announced plans for the potential resettlement of a small part of the now abandoned Greek Cypriot suburb of Varosha on the island’s east coast.

Ook die stap zal de Grieks-Cyprioten waarschijnlijk woedend maken, omdat ze in wezen eigenaar zijn van een gebied dat volgens de Verenigde Naties onder de controle van vredeshandhavers moet worden geplaatst.

“A new negotiation process (to heal Cyprus’ division) can only be carried out between the two states. We are right and we will defend our right to the end,” Erdogan said in a speech in the divided Cypriot capital of Nicosia.

Hij vierde de verjaardag van een Turkse invasie op 20 juli 1974, dagen na een Grieks-Cypriotische staatsgreep die was beraamd door het leger dat toen regeerde over Griekenland. Sindsdien is het eiland opgesplitst in een Grieks-Cypriotisch zuiden en een Turks-Cypriotisch noorden.

Grieks-Cyprioten, die Cyprus internationaal vertegenwoordigen en gesteund worden door de Europese Unie, verwerpen een tweestatenovereenkomst voor het eiland die soevereine status zou toekennen aan de afgescheiden Turks-Cypriotische staat die alleen door Ankara wordt erkend.

Uitgedost met rood-witte Turkse en Turks-Cypriotische vlaggen, stond de feestelijke stemming in het noorden van Nicosia op dinsdag in schril contrast met de sombere stemming in het zuiden, waar Grieks-Cyprioten werden gewekt door luchtalarmsirenes die de dag markeren dat Turkse troepen 47 jaar geleden landden.

advertentie

Hoewel de Verenigde Naties al tientallen jaren onduidelijk worstelen met Cyprus, is het geschil scherper komen te liggen vanwege concurrerende claims over offshore-energiereserves en de recente heropening door Turks-Cyprioten van een deel van Varosha voor bezoekers.

Varosha is sinds 1974 een Turkse militaire zone en wordt algemeen beschouwd als een onderhandelingstroef voor Ankara in een toekomstig vredesakkoord.

Dinsdag zei de Turks-Cypriotische leider Ersin Tatar dat zijn regering de militaire status van ongeveer 3.5% van Varosha zou schrappen en begunstigden zou toestaan ​​om zich aan te melden bij een commissie die is gemachtigd om compensatie of restitutie van eigendommen aan te bieden.

A spokesman for Cyprus’s internationally-recognised government said authorities would be briefing the EU and the United Nations Security Council on the matter.

Het afgesloten gebied omvat 100 hotels, 5,000 huizen en bedrijven die voorheen voornamelijk eigendom waren van Grieks-Cyprioten.

De Turks-Cypriotische autoriteiten hebben in november 2020 een deel ervan opengesteld voor het publiek.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending