Verbind je met ons

China

China's handelscorridor over land en zee vertoont een sterke vitaliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

Een intermodale goederentrein tussen spoor en zee is onlangs vertrokken vanuit de gemeente Chongqing in het zuidwesten van China, langs de New International Land-Sea Trade Corridor naar Qinzhou, de autonome regio Guangxi Zhuang in Zuid-China. De trein vervoerde 100 containers met auto's, motorfietsen en motoren, die later via de haven van Qinzhou naar bestemmingen in Zuidoost-Azië zouden worden verscheept. schrijft Liu Hui, People's Daily.

Tijdens de Chinese nieuwe maanjaarperiode dit jaar vestigde de jaar-op-jaar groei van het aantal treinen dat langs de New International Land-Sea Trade Corridor rijdt een nieuw record.

De New International Land-Sea Trade Corridor is een nieuw kanaal voor internationale handel dat gezamenlijk is opgezet door regio's in West-China en ASEAN-leden.

In september 2017 vertrok de eerste trein van een reguliere doorvoerroute tussen China en Singapore, de voormalige versie van de New International Land-Sea Trade Corridor, vanuit Chongqing.

De zuidelijke route nam Chongqing als logistiek en operationeel centrum en omvatte belangrijke knooppunten, waaronder Guangxi, Guizhou, Gansu, Qinghai en andere regio's op provinciaal niveau in West-China. Door vracht naar Zuidoost-Azië en de rest van de wereld te sturen via het Chinese Guangxi, werd de intermodale spoor-zeeroute geleidelijk het handigste exportkanaal in West-China.

Tegenwoordig heeft de New International Land-Sea Trade Corridor zijn diensten voortdurend geoptimaliseerd, en zijn netwerk strekt zich nu uit tot havens in Singapore, Bangkok in Thailand, Ho Chi Minh City in Vietnam en andere ASEAN-regio's.

De implementatie van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) heeft de regionale economische integratie verder versneld en stimuleert de vraag naar internationale logistiek. De gang heeft kooplieden gevarieerde keuzes geboden.

advertentie

De foto toont een geautomatiseerde containerterminal in Qinzhou, de autonome regio Guangxi Zhuang in Zuid-China. (People's Daily Online/He Huawen)

"Met de land-zeeroute kunnen vrachten van Brunei via Singapore naar de haven van Qinzhou worden verscheept en vervolgens per trein naar Yunnan, Sichuan en Chongqing in China worden verzonden, wat erg handig is", zei een handelaar genaamd Zheng uit Brunei die Brunei's garnalen verkoopt. chips en koffieproducten op de Chinese markt en brengt Chinese orah-mandarijnen naar de ASEAN-landen.

"Ik kan zowel tijd als geld besparen door mijn producten via deze route te verzenden", vertelde Zheng aan People's Daily.

Handel tussen West-China en ASEAN-leden was vroeger afhankelijk van de havens in Oost-China, zegt Li Mingjiang, universitair hoofddocent aan de S. Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Technological University.

De nieuwe internationale land-zeehandelscorridor heeft de verzendafstand en dus de kosten verlaagd, en helpt de betrekkingen tussen regio's in de westelijke regio's van China en de ASEAN-landen op het gebied van handel, investeringen en logistiek te versterken, merkte Li op.

Als een van de grootste rederijen in Zuidoost-Azië exploiteert Pacific International Lines (PIL) uit Singapore twee routes langs de New International Land-Sea Trade Corridor.

Volgens de uitvoerend voorzitter van het bedrijf, Teo Siong Seng, verscheept TIL elk jaar tijdens het oogstseizoen doerians, kokosnoten, mango's, bananen en ander fruit vanuit Zuidoost-Azië naar regio's in China via Qinzhou.

Een intermodale goederentrein tussen spoor en zee van de New International Land-Sea Trade Corridor, die wordt gelanceerd in samenwerking met de Singaporese rederij Pacific International Lines, verlaat de gemeente Chongqing in het zuidwesten van China, 27 april 2023. (People's Daily Online/Long Fan)

De land-zeeroute bouwt niet alleen aan een beter transportnetwerk, maar versterkt ook de economische en handelssamenwerking tussen China en andere landen. Het geeft buitenlandse ondernemingen een steeds groter momentum om de handelssamenwerking met China te verdiepen.

In de afgelopen jaren is het bedrijfsvolume van TIL in Guangxi snel toegenomen. Teo Siong Seng vertelde People's Daily dat industriële grondstoffen, meststoffen en mineralen die in het zuidwesten van China worden geproduceerd, langs de gang naar Zuidoost-Azië en andere landen en regio's langs de Belt and Road worden verscheept, inclusief producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals auto onderdelen en zonnepanelen, wat de lokale economische ontwikkeling aanzienlijk heeft bevorderd.

De nieuwe internationale land-zeehandelscorridor heeft steeds meer bedrijven in Zuidoost-Azië nieuwe kansen geboden voor samenwerking tussen China en de ASEAN.

Nu de China-Laos-spoorlijn en andere connectiviteitsprojecten in werking zijn getreden, is Zheng van plan om meer ASEAN-producten naar China te brengen en ze naar Europa te brengen via goederentreinen tussen China en Europa.

De Bruneese zakenman zei dat de implementatie van de RCEP de inklaring aanzienlijk heeft vergemakkelijkt, wat leidde tot een grote stijging van de export van zijn bedrijf.

"Betere connectiviteit betekent meer zakelijke kansen", zei Zheng.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending