Verbind je met ons

Bangladesh

De minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh kijkt uit naar nog nauwere betrekkingen met de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Dr. Hasan Mahmud heeft zijn eerste bezoek aan Brussel gebracht sinds zijn benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, na de algemene verkiezingen van zijn land in januari. Hij is zeer bekend met de Europese hoofdstad, waar hij milieuwetenschappen studeerde voordat hij aan zijn politieke carrière begon. Maar er was weinig gelegenheid om terug te keren naar oude trefpunten tijdens zijn driedaagse bezoek, dat voornamelijk bedoeld was om zich bij de drie te voegenrd EU Indo-Pacific Ministerieel Forum, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Toen ik met de minister om tafel zat, vertelde hij me dat het forum een ​​gelegenheid was geweest om gemeenschappelijke uitdagingen te bespreken, met name de mondiale economische schok veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij sprak over de “bereidheid en gretigheid” van Bangladesh om een ​​einde te maken aan het conflict, niet alleen in Oekraïne maar over de hele wereld – en vooral in Gaza.

Dr. Mahmud was er tijdens zijn bezoek ook in geslaagd om maar liefst twaalf bilaterale ontmoetingen bij te wonen. Naast met ministers van Buitenlandse Zaken uit de Indo-Pacifische regio en verschillende EU-lidstaten had hij wat hij omschreef als twee zeer goede ontmoetingen met de commissaris voor Internationale Partnerschappen, Jutta Urpilainen, en de commissaris voor Crisisbeheersing, Janez Lenarčič.

Hij zei dat Bangladesh een uitmuntend heeft betrekkingen met de Europese Unie, die haar grootste handelspartner is. In oktober 2023, tijdens het bezoek van de premier van Bangladesh aan Brussel, kondigden zowel de premier als de voorzitter van de Europese Commissie gezamenlijk de start aan van onderhandelingen over een nieuwe partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen Bangladesh en de EU. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte hoe deze overeenkomst een kader zal vormen voor de toekomstige betrekkingen tussen beide partijen, die steeds meer strategische dimensies aannemen. 

Dr. Mahmud benadrukte mij het cruciale belang voor Bangladesh van het verkrijgen van de SAP+-status in het kader van het stelsel van algemene preferenties van de EU. De enorme economische vooruitgang van het land betekent dat het land op weg is naar de status van middeninkomen en niet langer automatisch in aanmerking komt voor de tarief- en quotavrije toegang tot de Europese markt die beschikbaar is voor de minst ontwikkelde landen ter wereld.

“Het is heel belangrijk voor ons vanaf 2029, omdat we niet meer zouden genieten van de voordelen die we genoten. We moeten een andere manier vinden dan onze exportnaar de EU zijn dat niet belemmerd en onze economische banden worden verder versterkt”, zei hij. Bangladesh is er nu zeker van dat het zal voldoen aan de SAP+-vereisten die de implementatie van 27 internationale verdragen met betrekking tot arbeids- en mensenrechten, milieu- en klimaatbescherming en goed bestuur met zich meebrengen.

Bangladesh heeft ook de last op zich genomen om meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen op te vangen, die de vervolging in Myanmar zijn ontvlucht. De financiële steun van de internationale gemeenschap is aan het wegvallen nu andere mondiale crises meer aandacht krijgen. 

advertentie

“Dit is de harde waarheid: de internationale focus is verlegd van de Rohingya’s naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, vooral in Europa, en ook naar de Gaza-oorlog. Vorig jaar is de internationale hulp voor de Rohingya’s dus gehalveerd. Het is moeilijk voor ons om ze te voeden en voor ze te zorgen, zoals we tot nu toe hebben gedaan”, vertelde de minister van Buitenlandse Zaken mij.

Uiteindelijk is er maar één oplossing, legde hij uit: een veilige en vrijwillige repatriëring van de Rohingya’s naar hun thuisland Myanmar. Het is moeilijk voor Bangladesh als de internationale gemeenschap er zoveel heeft prioriteiten, maar dr. Mahmud zei dat hij hoop ziet in de EU.

“De focus van de EU op de Rohingya's is niet verminderd, dat is wat de EU-commissarissen mij hebben verteld. Volgende maand zal er een bijeenkomst van het Joint Response Plan plaatsvinden in Genève. Ik geloof dat dit een goede bijeenkomst zal zijn en dat de hulp van de internationale gemeenschap zal worden voortgezet”, voegde hij eraan toe. 

De EU heeft dit jaar tot nu toe 19.5 miljoen euro aan Bangladesh toegezegd om de Rohingya-vluchtelingen te helpen, plus nog eens 7 miljoen euro voor rampenparaatheid. Maar het dubbele daarvan zal nodig zijn om de hulp te evenaren die uiteindelijk in 2023 zal worden verleend. Ondertussen zet Bangladesh zijn diplomatieke inspanningen voort om tot een repatriëringsovereenkomst met Myanmar te komen.

Een conflict met Myanmar is vermeden, in lijn met het aanhoudende buitenlandse beleid van Bangladesh van 'vriendschap voor iedereen en kwaadaardigheid jegens niemand', voor het eerst verkondigd door de vader van de natie, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Hij leidde het land naar de onafhankelijkheid van Pakistan, die pas werd veiliggesteld na een bittere en bloedige bevrijdingsoorlog in 1971.

Bangladesh is een van de grootste troepenleveranciers voor de vredestroepen van de VN en gebruikt nu zijn morele autoriteit om aan te dringen op een einde aan het conflict in Gaza. “Dit is inderdaad onaanvaardbaar”, vertelde de minister van Buitenlandse Zaken mij. 

“Mensen die op geen enkele manier bij geweld betrokken zijn, worden vermoord, en daartoe behoren ook grote aantallen vrouwen en kinderen. Dit in de eenentwintigste eeuw… Het is zeer bedroevend, frustrerend en onaanvaardbaar dat ondanks de oproep van de VN, zelfs de oproep van de VS, het erop lijkt dat de Israëli’s niet luisteren”.

Bangladesh heeft ook gebruik gemaakt van zijn vermogen om met alle partijen te spreken om een ​​einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dr. Mahmud merkte op dat het de hele wereld heeft gedestabiliseerd door de stijgingen van de grondstoffenprijzen, die Bangladesh net zo hard hebben getroffen als welk ander land dan ook.

Ondertussen waarschuwde hij dat de internationale gemeenschap nog steeds niet genoeg doet aan de klimaatverandering, een cruciale kwestie voor Bangladesh, dat een verwaarloosbare bijdrage heeft geleverd aan de opwarming van de aarde, maar kwetsbaar is voor de dreiging van extremer weer en een stijgende zeespiegel. Dr. Mahmud wees erop dat de wereld veel meer geld uitgeeft aan de wapenwedloop dan aan het redden van de planeet “maar het begrip over de hele wereld is veel beter dan vijftien jaar geleden”.

Tot januari was Hasan Mahmud de minister van Informatie en Omroep van Bangladesh. Daarom sloot ik mijn interview af door hem te vragen hoe het was om met de extreem levendige en competitieve media van zijn land om te gaan, een van de sterkste waarborgers van de democratie.

“De media zijn zeer levendig en zeer sterk, vergeleken met veel andere landen”, legde hij uit. “Omgaan met de media is dus niet eenvoudig. Maar ik ben jarenlang publiciteitssecretaris van onze partij geweest, dus ik had een goede relatie met de media-persoonlijkheden. Toen ik het ministerie verliet, zeiden de mensen op het ministerie, de mensen in de media allemaal tegen me dat ze me zouden missen!”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending