Verbind je met ons

Azerbeidzjan

De weg van Azerbeidzjan naar volledige soevereiniteit

DELEN:

gepubliceerd

on

Dit jaar vierde de Republiek Azerbeidzjan op 18 oktober de dag van het herstel van de onafhankelijkheid. De feestdag van dit jaar is bijzonder omdat het land zijn territoriale integriteit en soevereiniteit heeft hersteld. De weg van Azerbeidzjan naar deze belangrijke dag was tragisch en moeilijk omdat het land te maken kreeg met multidimensionale en grensoverschrijdende dreigingen en veiligheidsproblemen in de regio. Als gevolg van de Armeense agressie tegen Azerbeidzjan was twintig procent van de internationaal erkende gebieden van Azerbeidzjan bezet en werd de hele kritieke infrastructuur in de bezette gebieden verwoest of vernietigd – schrijft Sjahmar Hajijev, Senior adviseur, Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen

In mei 1994 werd een staakt-het-vuren-overeenkomst tussen Armenië en Azerbeidzjan ondertekend om het bloedige conflict een halt toe te roepen. Sinds de ondertekening van het staakt-het-vuren waren er echter met tussenpozen ernstige schermutselingen. Met het oog hierop heeft het voormalige ‘Karabach-conflict’ tussen twee landen in de Zuidelijke Kaukasus aangetoond dat het vasthouden aan de ‘status quo’ er steeds wankeler uitzag.

Het is vermeldenswaard dat het bezettingsbeleid van de Armeense regering de volledige regionale integratie verhinderde en dit land in isolement bracht. Integendeel, Azerbeidzjan heeft met succes zijn energiebronnen uit de Kaspische Zee gebruikt en een sterk partnerschap tot stand gebracht met buurlanden als Georgië en Turkiye om de algehele regionale economische samenwerking en integratie te vergemakkelijken. Belangrijke energie- en connectiviteitsprojecten zoals de Baku-Tbilisi-Ceyhan-pijpleiding (BTC), de Southern Gas Corridor (SGC) en de Baku-Tbilisi-Kars-spoorweg (BTK) openden nieuwe mogelijkheden voor regionale samenwerking en versterkten het partnerschap tussen de Westelijke en Zuidelijke Kaukasus. Bovendien creëert het strategische partnerschap tussen de Europese Unie en Azerbeidzjan een positief ondernemings- en investeringsklimaat, en ondersteunt de export van fossiele brandstoffen uit de Kaspische regio naar de westerse energiemarkten een effectieve dialoog tussen producenten en consumenten.  

Ondanks de positieve economische groei en regionale samenwerking bleef het voormalige Karabach-conflict een grote bedreiging vormen voor de regionale veiligheid en de algehele economische welvaart. Opgemerkt moet worden dat de Minsk-groep van de OVSE er bij haar bemiddeling in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan niet in is geslaagd beslissende resultaten op te leveren om de vrede te verzekeren, en in feite was het duidelijk dat Armenië er nooit mee zou instemmen zijn bezettingsbeleid ten aanzien van Azerbeidzjan te beëindigen. 

Na de apriloorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië in 2016 kwam het voormalige conflict in een dynamisch stadium terecht, toen tussen de strijdende partijen een fragiel staakt-het-vuren tot stand kwam. Als gevolg van Armenië aanvallen34 steden en dorpen in Azerbeidzjan werden beschoten, waarbij slachtoffers vielen onder burgers en militairen van de strijdkrachten van Azerbeidzjan, en particuliere en openbare eigendommen, waaronder woningen, scholen en kleuterscholen, werden vernietigd of aanzienlijk beschadigd. Zes burgers werden gedood en 33 burgers (inclusief kinderen) raakten gewond. De botsing was de ergste uitbraak sinds het einde van een grootschalige oorlog om de regio in 1994.

In feite heeft de Apriloorlog opnieuw aangetoond dat een politiek van geen oorlog en geen vrede tussen strijdende partijen zelfs een nieuwe grootschalige oorlog zou kunnen veroorzaken, en als gevolg daarvan braken op 27 september 2020 opnieuw de vijandelijkheden tussen Azerbeidzjan en Armenië uit, toen Armeense strijdkrachten beschoten militaire posities en civiele nederzettingen in Azerbeidzjan. Als gevolg hiervan kondigde president, opperbevelhebber Ilham Aliyev, tegenoffensieve operaties aan langs het hele front om militaire provocaties en gevechtsactiviteiten van de Armeense strijdkrachten te voorkomen en de veiligheid van de burgerbevolking te garanderen.

Tijdens de 44 dagen durende tegenoffensiefoperaties bevrijdden Azerbeidzjaanse troepen meer dan 300 nederzettingen, waaronder de steden Jabrayil, Fuzuli, Zangilan, Gubadli en Shusha, van de langdurige Armeense bezetting. De oorlog eindigde met de ondertekening van de capitulatieakte van Armenië, de “Statement van de president van de Republiek Azerbeidzjan, premier van de Republiek Armenië en president van de Russische Federatie” op 10 november 2020. Volgens dit document heeft Armenië ook de bezette districten Aghdam, Kalbajar en Lachin teruggegeven aan Azerbeidzjan.

advertentie

Het is van groot belang om te onderstrepen dat er ernstige uitdagingen en moeilijkheden waren bij de uitvoering van alle bepalingen van de trilaterale staakt-het-vuren-verklaring. In het bijzonder de vierde clausule van het novemberakkoord, waarin wordt bepaald: “De vredestichtingen van de Russische Federatie zullen gelijktijdig worden ingezet met de terugtrekking van de Armeense troepen”. De voortdurende illegale doorvoer van Armeense strijdkrachten en wapens via de Lachin Corridor naar Karabach leidde tot nieuwe escalaties en beschadigde de vredesinspanningen.

Een andere essentiële clausule van de deal van november is de negende clausule die bepaalt: “Alle economische en transportverbindingen in de regio zullen worden gedeblokkeerd. De Republiek Armenië garandeert de veiligheid van de transportverbindingen tussen de westelijke regio's van de Republiek Azerbeidzjan en de Autonome Republiek Nachitsjevan om een ​​onbelemmerd verkeer van personen, voertuigen en vracht in beide richtingen te bewerkstelligen.

Ondanks verschillende diplomatieke gesprekken op hoog niveau tussen de partijen op verschillende platforms, konden de partijen de belangrijkste problemen niet overwinnen, voornamelijk vanwege de Armeense onwil om aan zijn verplichtingen onder de deal van november te voldoen en een vredesovereenkomst te ondertekenen op basis van de wederzijdse erkenning van elkaars soevereiniteit. en territoriale integriteit.

Tegen de achtergrond van dergelijke ontwikkelingen ontplofte op 19 september 2023 een Azerbeidzjaans voertuig op een antitanklandmijn die in de regio Khojavand was geplant door een sabotagegroep van de Armeense strijdkrachten die zich bevonden in de gebieden waar tijdelijk het Russische vredeshandhavingscontingent in Azerbeidzjan was ingezet. . Als een resultaat hiervan provocatie, werden 2 burgers gedood. Op dezelfde dag kwamen vier personeelsleden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die naar het gebied van de bovengenoemde terreurdaad waren gestuurd, om het leven bij een landmijnexplosie in een nieuwe wegtunnel in het dorp Taghaverd in de regio Khojavend. Het totale aantal landmijnslachtoffers heeft dus 4 mensen bereikt, waarvan 314 mensen zijn omgekomen sinds de 61 dagen durende patriottische oorlog van 44.

Deze terreurdaad veroorzaakte een nieuwe confrontatie tussen het Azerbeidzjaanse leger en de Armeense troepen in de regio Karabach. Tijdens de anti-terreur operaties die iets meer dan 23 uur duurden, werden de posities van de Armeense strijdkrachten aan de frontlinie en diepgaande en langdurige vuurpunten, evenals gevechtsvoertuigen en militaire objecten vernietigd door het gebruik van zeer nauwkeurige wapens . Hiermee werd de constitutionele structuur in alle gebieden van Azerbeidzjan hersteld en op 28 september ondertekende de leider van het separatistische regime in Karabach een bevel om alle ‘staats’ agentschappen en organisaties te ontbinden.

De ontbinding van het separatistische regime in Karabach maakte een einde aan langdurige en bloedige conflicten in de regio en opende een historische kans om een ​​vredesverdrag te ondertekenen dat nieuwe kansen voor de hele regio zal creëren. Het is vermeldenswaard dat Azerbeidzjan op 15 oktober, toen president Ilham Aliyev de staatsvlag hijste in de gebieden die waren vrijgemaakt van de separatisten, waaronder de steden Khankendi, Khojaly en Khojavand, en de nederzettingen Aghdara en Asgaran, zijn volledige soevereiniteit over Karabach herstelde. en werd officieel weer verenigd. 

Uiteindelijk hebben de mensen van Azerbeidzjan en Armenië genoeg geleden en verdienen ze een vreedzaam samenleven. Azerbeidzjan respecteert het internationaal recht en ondersteunt de territoriale integriteit van alle buurlanden. Op dezelfde manier weerspiegelen de inspanningen voor vredesopbouw in de post-conflictperiode en het vredesvoorstel over de basisprincipes voor het aangaan van betrekkingen tussen de twee landen het standpunt van Azerbeidzjan ten aanzien van het tot stand brengen van duurzame vrede en volledige regionale economische integratie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending