Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is de enige strategische bondgenoot van Oekraïne in de zuidelijke Kaukasus

DELEN:

gepubliceerd

on

Van de drie naties in de zuidelijke Kaukasus was het van oudsher meestal Georgië dat werd gezien als de naaste bondgenoot van Oekraïne. Oekraïne steunde Georgië in de Russisch-Georgische oorlog van 2008, leverde luchtafweerapparatuur en president Viktor Joesjtsjenko, Poolse en Baltische leiders bezochten Tbilisi tijdens het conflict. Maar het is Azerbeidzjan – niet Georgië – dat de nauwste bondgenoot van Oekraïne is geworden sinds Rusland op 24 februari zijn niet-uitgelokte invasie lanceerde. schrijft Taras Kuzio.

Armenië is van oudsher pro-Russisch en heeft zich aangesloten bij alle door Rusland geleide Euraziatische organisaties. Rusland breidt zijn militaire bases in Armenië uit. Sinds 2014 steunt Armenië de annexatie van de Krim door Rusland, in de overtuiging dat dit – ten onrechte – de “zelfbeschikking” van Karabach rechtvaardigt. Het internationaal recht geeft regio's van landen niet het recht op zelfbeschikking; dit recht wordt alleen aan landen gegeven.

Georgië wordt geregeerd door de pro-Russische oligarch Bidzina Ivanshili, die in de jaren negentig zijn miljarden verdiende in het Wilde Westen van Rusland. Er moet een kompromat over hem in FSB-dossiers zitten. Immers, zoals iedereen in de jaren negentig moest Ivanshili de wet hebben overtreden om miljardair te worden en dit te hebben gedaan met Russische partners.

De betrekkingen tussen Georgië en Oekraïne waren moeilijk vóór de invasie van Rusland. De gevangenneming van Mikhail Saakasjvili werd in Oekraïne en het Westen gezien als politieke repressie en selectief gebruik van gerechtigheid door het regime van Ivanshili. Saakasjvili's arrestatie en gevangenschap eind 2021 verslechterde de betrekkingen met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, die zijn Oekraïense staatsburgerschap had hersteld en hem tot senior adviseur had gemaakt. Voormalig president Petro Poroshenko had zijn Oekraïense staatsburgerschap afgenomen en Saakasjvili uit Oekraïne gezet.

Geen enkel Zuid-Kaukasisch land heeft sancties opgelegd aan Rusland. Dit werd nooit van Armenië verwacht omdat het een hechte Russische bondgenoot is. Maar het werd van Georgië verwacht en daarom zijn de Oekraïners stomverbaasd waarom dit niet het geval is. De pro-Russische autoriteiten van Georgië verzinnen excuses voor hun verzoening met Rusland tegen de achtergrond van het wijdverbreide publieke sentiment voor Oekraïne. Rusland heeft immers in 2008 de Georgische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië de facto geannexeerd en probeert Zuidoost-Oekraïne te annexeren.

De onwil om Oekraïne te steunen is een product van de banden van oligarch Ivanshili met Rusland, dat de facto het land regeert. De Georgische oppositie staat dichter bij de pro-Oekraïense publieke stemming in het land. Het 1,000 man sterke Georgische Nationale Legioen, waarvan de vrijwilligers sympathiek staan ​​tegenover de Georgische oppositie, is de grootste buitenlandse strijdmacht in het Internationale Legioen die vecht voor Oekraïne.

Oekraïners hebben altijd het Russische imperialisme in Georgië veroordeeld. Net als in Georgië steunt het publieke sentiment in Azerbeidzjan Oekraïne en steunden de Oekraïners de bevrijding van bezette gebieden door Azerbeidzjan tijdens de Tweede Karabach-oorlog van 2020 .

advertentie

Ondertussen herinneren Azerbeidzjanen en Georgiërs zich hoe Oekraïne de Russische steun voor separatisme en territoriaal revanchisme in de Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië en de Karabach-regio's in Azerbeidzjan veroordeelde. Azerbeidzjaanse media, voormalige staatsambtenaren, ngo's en oppositiepartijen leveren regelmatig commentaren die de Russische president Vladimir Poetin en zijn illegale invasie van Oekraïne veroordelen.

Murad Muradov, de adjunct-directeur van de denktank Topchubashov Center in Bakoe, Azerbeidzjan, zei: “De Azerbeidzjaanse publieke opinie is zich al lang bewust van de dreiging van het Russische imperialisme. Russische geopolitieke belangen in de regio speelden begin jaren negentig een belangrijke militaire rol bij de overwinning van Armenië in de Eerste Karabach-oorlog. Meer recentelijk heeft Rusland aangedrongen op het installeren van een aanzienlijke militaire aanwezigheid in het deel van Karabach.”

Muradov voegde hieraan toe: “Azerbeidzjanen herinneren zich de steun die werd verleend door een aantal Oekraïense organisaties, waaronder vrijwilligerswerk in de frontlinie, tijdens de Eerste Karabach-oorlog, toen de mondiale opinie voornamelijk de kant van Armenië koos. De Azerbeidzjaanse diaspora heeft ook positievere ervaringen met het leven in Oekraïne dan in Rusland, waar zij zich meer geïntegreerd, gerespecteerd en minder onderworpen aan racisme voelen. Het is dan ook niet verrassend dat de dominante stemming in Azerbeidzjan er een is van compassie en steun voor de strijd van Oekraïne tegen Rusland.”

Het vermogen van Azerbeidzjan om een ​​evenwicht te vinden tussen het onderhouden van relatief goede betrekkingen met Rusland en het steunen van Oekraïne is vergelijkbaar met de strategie voor het buitenlands beleid die Turkije en Kazachstan volgen. Turkije verkoopt Bayraktar-drones aan Oekraïne en blijft militair samenwerken met Oekraïne. Deze maand zei Haluk Bayraktar, uitvoerend directeur van het Turkse bedrijf Baykar Makina dat deze drones produceert, tegen CNN: “We zullen geen TB2 onbemande voertuigen aan Rusland verkopen omdat we Oekraïne, zijn soevereiniteit, verzet en onafhankelijkheid steunen.” De sympathie van Turkije is altijd uitgegaan naar Oekraïne en de Krim-Tataren, van wie velen sinds de negentiende eeuw in Turkije hebben gewoond.

Azerbeidzjan brengt zijn buitenlands beleid in evenwicht in een poging militaire agressie tegen het land te voorkomen, vergelijkbaar met die van Rusland tegen Georgië en Oekraïne. Kazachstan is moe van Russische nationalisten die beweren dat de noordelijke regio ten onrechte door Sovjetleider Vladimir Lenin in hun land is opgenomen. Hetzelfde valse argument wordt door Russische leiders gebruikt om aanspraak te maken op Zuidoost-Oekraïne.

Azerbeidzjan, Turkije en Kazachstan steunen het internationale recht, de soevereiniteit en de territoriale integriteit van staten en hebben de erkenning van de Russische annexatie van de Krim of de "onafhankelijkheid" van de DNR en de LNR, de twee gevolmachtigde entiteiten van Rusland in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne, verworpen. Net als Azerbeidzjan hebben Turkije en Kazachstan geen sancties opgelegd aan Rusland voor zijn invasie. Binnen de voormalige Sovjetruimte erkennen alleen Wit-Rusland en Rusland de DNR en LNR.

Azerbeidzjan zal strategisch profiteren van de invasie en steunt Oekraïne, de grootste van de drie Zuid-Kaukasische naties. Er zijn drie manieren waarop Azerbeidzjan strategisch wint.

De eerste is dat de EU wanhopig op zoek is naar manieren waarop haar leidende leden hun afhankelijkheid van Russisch gas kunnen beëindigen. Een van de manieren waarop dit kan worden bereikt, is door de Azerbeidzjaanse gasleveringen aan Europa te verhogen ten opzichte van het niveau van 2021 van 8.2 miljard kubieke meter. De VS en Noord-Afrika verhogen ook hun export van gas naar de EU.

De tweede is dat het internationale isolement van Rusland Azerbeidzjan meer invloed heeft gegeven om een ​​vredesverdrag met Armenië te sluiten met de hulp van de EU die optreedt als eerlijke bemiddelaar. Rusland heeft Armenië van oudsher gesteund in het conflict over Karabach en laat de bevroren conflicten in Eurazië liever sudderen dan dat ze worden opgelost. Opgeloste conflicten zijn slechte zaken voor Russische vredeshandhavers die naar huis zouden moeten terugkeren. Gedesillusioneerd door de passiviteit van de Minsk-groep van de OVSE, heeft Azerbeidzjan zich tot de EU gewend, die waarschijnlijk meer succes zal hebben. De frustraties van Azerbeidzjan met de Minsk-groep van de OVSE weerspiegelen de frustraties van Oekraïne met de twee akkoorden van Minsk.

De derde is dat de VS steeds strenger wordt tegenover Armenië als sanctiebreker voor Rusland en leverancier van wapens en huurlingen om de illegale invasie van Oekraïne door het Kremlin te bestrijden. Washington is ook kritisch over de nauwe banden van Armenië met Iran, een langdurige existentiële bedreiging voor de VS en Israël. Daarentegen wordt het strategische belang van Azerbeidzjan, naast dat van Turkije, steeds meer erkend door Washington en de EU als een onafhankelijke pro-westerse speler, leverancier van energie aan Europa om het te ontdoen van zijn afhankelijkheid van Russisch gas en een strategische partner van Israël.

Azerbeidzjan, het enige land ter wereld dat grenst aan zowel Rusland als Iran, probeert proactief zijn betrekkingen met het Westen te verbreden als een evenwichtsfactor.

Anthony B.Kim van de Heritage Foundation, een conservatieve denktank in Washington DC, benadrukte het strategische belang van Azerbeidzjan als alternatieve energieleverancier voor Rusland en stelde: “Het is inderdaad in het duidelijke, pragmatische belang van de Verenigde Staten en Europa om prioriteiten te stellen en de betrekkingen te bevorderen met Baku als de cruciale handels-, energie- en economische schakel tussen het oosten en het westen van de Euraziatische landmassa.” Kim voegde eraan toe: “De Verenigde Staten steunen al lang de inspanningen van Azerbeidzjan om zijn energiebronnen te ontwikkelen en naar westerse markten te exporteren, waarbij Amerikaanse bedrijven daar betrokken zijn geweest bij offshore olie-ontwikkelingsprojecten.”

De hulp van Azerbeidzjan aan Oekraïne bedraagt ​​vijftien miljoen euro; Georgië biedt daarentegen een veel kleinere hulp van € 315,000. De Staatsoliemaatschappij van de Azerbeidzjaanse Republiek (SOCAR) levert 100 ton gratis brandstof bij haar 57 Oekraïense benzinestations voor gebruik door ambulances, humanitaire voertuigen, het zaaien van gewassen en het Oekraïense leger. Azerbeidzjan heeft 170 ton medische hulp en voedsel verstrekt aan Oekraïense vluchtelingen die naar Moldavië zijn gevlucht.

Armenië De belangrijkste bondgenoot van Rusland in de zuidelijke Kaukasus naast de Georgische pro-Russische leider Ivanshili die Rusland gunstig gezind is door geen diplomatieke of militaire steun te verlenen aan Oekraïne. Het strategische partnerschap van Azerbeidzjan met Turkije is duidelijk in het geopolitieke belang van Oekraïne, net als het vertrek van Kazachstan uit Rusland en aansluiting bij hen. In tegenstelling tot Armenië en Georgië biedt Azerbeidzjan krachtige diplomatieke steun aan Kiev en veroordeelt het de Russische schendingen van de territoriale integriteit van Oekraïne, en stuurt het een groot volume aan humanitaire hulp.

De Russische invasie van Oekraïne en de genocide op de Oekraïense natie hebben aangetoond wie de echte strategische bondgenoten van Oekraïne zijn, waaronder Azerbeidzjan naast Turkije, Polen, de drie Baltische staten, Roemenië, Scandinavië, de VS en het VK. Brussel en Washington zouden de steun van Azerbeidzjan aan Oekraïne tijdens de aanhoudende Russische invasie van Oekraïne moeten erkennen.

Taras Kuzio is professor politieke wetenschappen aan de National University of Kyiv Mohyla Academy en Associate Research Fellow bij de denktank Henry Jackson Society in Londen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending