Verbind je met ons

Conflicten

EU beschuldigt Google Shopping van zoekmisbruik

DELEN:

gepubliceerd

on

Kopen Google Reviews

De Europese Unie heeft een klacht ingediend tegen Google vanwege zijn vermeende concurrentieverstorende gedrag.

De mededingingscommissaris zei dat ze een “verklaring van bezwaar” had afgegeven, waarin ze stelde dat de promotie van haar eigen winkellinks door het bedrijf neerkwam op misbruik van haar dominante positie op het gebied van zoeken.

Margrethe Vestager zei dat Google nu 10 weken de tijd had om te reageren.

Het bedrijf zei dat het “helemaal niet mee eens” was met de beschuldigingen en keek ernaar uit om zijn zaak te verdedigen.

Vestager onthulde ook dat ze een onderzoek had gestart naar de vraag of de manier waarop Google apps en services voor zijn Android-besturingssysteem bundelde, oneerlijk was.

De commissaris zei dat de EU andere activiteiten van Google zou blijven volgen waarover zijn rivalen hadden geklaagd.

advertentie

Het volgt op een vijfjarig onderzoek naar het bedrijf en markeert de start van een juridisch proces dat uiteindelijk kan leiden tot miljarden euro's aan boetes.

Google is verantwoordelijk voor meer dan 90% van de zoekopdrachten op internet in de EU.

'Voorkeursbehandeling'

De Europese Commissie heeft de antitrustbeschuldigingen – geuit door Microsoft, Tripadvisor, Streetmap en anderen – sinds 2010 onderzocht.

Een van hun klachten was een bezwaar tegen het feit dat Google advertenties van zijn Shopping-dienst vóór de links van anderen plaatste in relevante zoekopdrachten.

Mevrouw Vestager zei dat de voorlopige bevindingen van de Commissie de bewering ondersteunden dat Google “systematisch” aandacht gaf aan zijn eigen advertenties, wat neerkwam op misbruik van zijn dominante positie op het gebied van zoeken.

“Ik ben bang dat Google zijn aanwezigheid op de prijsvergelijkingsmarkt kunstmatig heeft vergroot, met als resultaat dat consumenten misschien niet zien wat voor hen het meest relevant is, en dat concurrenten misschien niet de promotie krijgen die hun diensten verdienen”, vertelde ze aan de pers. conferentie in Brussel.

Mevrouw Vestager zei dat ze niet op zoek was naar een breder herontwerp van de zoekresultaten van Google, noch naar een wijziging van de algoritmen van Google.

Maar ze voegde eraan toe dat de zaak een precedent zou kunnen scheppen dat zou bepalen hoe de EU andere klachten behandelde dat Google de voorkeur gaf aan zijn eigen kaart-, hotels- en vluchtdiensten.

Google heeft het idee verworpen dat zijn Shopping-service de markt verstoort.

“Hoewel Google misschien wel de meest gebruikte zoekmachine is, kunnen mensen nu op tal van verschillende manieren informatie vinden en gebruiken – en beschuldigingen van schade voor consumenten en concurrenten blijken er ver naast te zitten,” schreef zoekchef Amit Singhal op de blog van het bedrijf.

“Het is duidelijk dat: (a) er heel veel concurrentie is – onder meer van Amazon en eBay, twee van de grootste winkelsites ter wereld, en (b) de winkelresultaten van Google de concurrentie niet hebben geschaad.

“Elke econoom zou zeggen dat je doorgaans niet veel innovatie, nieuwe toetreders of investeringen ziet in sectoren waar de concurrentie stagneert – of wordt gedomineerd door één speler. Toch is dat precies wat er in onze wereld gebeurt.”

Veel rivalen van Google hebben de actie verwelkomd.

"Google's misbruik van dominantie verstoort de Europese markten, schaadt consumenten en maakt het voor Google's rivalen onmogelijk om op een gelijk speelveld te concurreren", zegt Icomp, een lobbygroep die enkele van de klagers vertegenwoordigt.

“Wij beschouwen deze mededeling van bezwaar als een cruciale eerste stap om ervoor te zorgen dat Europese consumenten toegang hebben tot levendige en concurrerende onlinemarkten.”

Google zou uiteindelijk hoge boetes kunnen krijgen en de opdracht krijgen om zijn activiteiten in Europa te hervormen.

In de afgelopen jaren heeft de Commissie antitrustboetes opgelegd aan andere technologiegiganten, waarbij Intel werd gelast om € 1.1 miljard (£ 793 miljoen; $ 1.2 miljard) te betalen in 2009 en Microsoft € 516 miljoen in 2013.

Mevrouw Vestager zei echter dat ze “open” stond voor de reactie van Google en naar de zaak wilde luisteren alvorens te beslissen hoe verder te gaan.

Een onafhankelijke deskundige zei dat het jaren kan duren voordat de kwestie is opgelost.

“Ik zie niet in dat dit een snel proces zal zijn, gezien de complexiteit van het onderwerp, wat er op het spel staat en de waarschijnlijke hoogte van de boete”, zegt Paul Henty, een advocaat bij Charles Russell Speechlys die eerder voor de Europese Commissie heeft gewerkt. Commissie.

Android-aanvraag

De EU is ook een afzonderlijk onderzoek gestart naar het Android-besturingssysteem dat wordt gebruikt door smartphones en tablets, dat zich zal concentreren op drie onderwerpen:

  • beweert dat Google fabrikanten verplicht of stimuleert om hun eigen zoekmachine, apps en andere services vooraf te installeren en concurrerende producten uit te sluiten
  • beweringen dat Google er onterecht op aandringt dat zijn services worden gebundeld, wat betekent dat sommige niet vooraf kunnen worden geïnstalleerd zonder de andere op te nemen
  • klachten dat het bedrijf fabrikanten verhindert alternatieve versies van Android te ontwikkelen, dat open source is. Deze staan ​​algemeen bekend als "forks", waarbij Amazon's Fire OS en Xiaomi's Mi twee voorbeelden zijn die wel bestaan.

“Deze kwesties staan ​​los van de Google-vergelijkingszaak en de onderzoeken zullen uiteraard anders zijn”, aldus Vestager.

In reactie daarop benadrukte Google dat Android-apparaten zonder zijn services kunnen worden aangeboden.

“Het is belangrijk om te onthouden dat [onze partnerovereenkomsten] vrijwillig zijn – je kunt Android gebruiken zonder Google – maar echte voordelen bieden voor Android-gebruikers, ontwikkelaars en het bredere ecosysteem”, zegt hoofdingenieur Hiroshi Lockheimer.

“Onze app-distributieovereenkomsten zorgen ervoor dat mensen een geweldige 'out of the box'-ervaring krijgen met handige apps, direct op het startscherm. Dit helpt fabrikanten van Android-apparaten ook te concurreren met Apple, Microsoft en andere mobiele ecosystemen die vooraf zijn geladen met vergelijkbare basis-apps.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending