Verbind je met ons

Conflicten

Zijn moslimgebieden in Duitsland gevaarlijk voor joden?

DELEN:

gepubliceerd

on

Rabbijn Menachem MargolinRabbijn Menachem Margolin (foto), directeur-generaal van de European Jewish Association en van het Rabbinical Centre of Europe, heeft een verklaring aan de kaak gesteld van het hoofd van de Duitse joodse gemeenschap, die joden adviseerde geen keppeltje te dragen in gebieden waar een grote moslimbevolking woont. , in de nasleep van het toenemende antisemitisme in Europa.

Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland zei in een radio-interview dat hoewel de meeste Joodse instellingen in Duitsland beschermd zijn, de veiligheidsmaatregelen in het land vaker moeten worden geëvalueerd.

“Onderduiken is niet de juiste manier om antisemitisme aan te pakken, maar het was belangrijk om te analyseren of het echt zinvol is om jezelf als Jood te identificeren door een keppeltje te dragen, bijvoorbeeld in gebieden met een grote moslimbevolking, of dat het beter is om draag daar een ander hoofddeksel”, zei hij.

"Het is een ontwikkeling die ik vijf jaar geleden niet had verwacht en dat is een beetje schokkend", voegde hij eraan toe, zijn bezorgdheid uitend over een nieuw antisemitisme dat opvattingen van extreemrechts combineert met anti-Israëlische sentimenten en vijandigheid van jonge moslims.

Rabbi Margolin hekelde wat hij noemde een "gevaarlijke uitspraak die beter onuitgesproken kon blijven". “De oproep aan de Joden om hun identiteit te verbergen in plaats van de Europese regeringen op te roepen om alle nodige middelen ter beschikking te stellen om antisemitisme te bestrijden, is onverantwoord. Als deze verklaring door een niet-jood is gedaan, zou hij als antisemiet worden beschouwd. We hopen en verwachten dat de heer Schuster zijn onproductieve en kwetsende verklaring zal ophelderen of terugnemen”, voegde hij eraan toe.

Het aantal aanvallen op joden in Duitsland is gestegen van 1,076 in 2014 tot 788 in 2013, meldde het dagblad Die Welt, daarbij verwijzend naar de Amadeu Antonio Foundation.

De stichting krijgt haar cijfers van de federale overheid.

advertentie

Sinds 1991 is het aantal joden dat tot een religieuze gemeenschap in Duitsland behoort meer dan verdrievoudigd tot zo'n 105,000, gestimuleerd door een instroom uit de voormalige Sovjet-Unie. Ongeveer evenveel zijn niet-praktiserende joden of mensen met joodse wortels.

Vorige week de uitgevers van een maandelijks Joods tijdschrift in Berlijn Judische Berlijn (Joods Berlijn) besloot om de publicatie in ongemarkeerde enveloppen te gaan versturen om te proberen de kans te verkleinen dat ontvangers te maken krijgen met "vijandigheid" over het ontvangen van een Joodse publicatie.

"Ondanks aanzienlijk hogere kosten, besloot de raad van bestuur van de gemeenschap om het gemeenschapsblad in een neutrale envelop te sturen, om de vijandigheid jegens onze meer dan 10,000 leden te verminderen", vertelde Ilan Kiesling, woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Berlijn, aan The Jerusalem Post.

Een column in de Duitse krant Berliner Zeitung sprak zijn ontzetting uit over het feit dat de Joodse gemeenschap nu werd verbannen naar het "verbergen" van haar eigen krant uit angst voor antisemitische aanvallen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending