EU slaat uitgebreide handelsovereenkomst met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap

| Oktober 17, 2014 | 0 Reacties

AfrikaOp 16 oktober hebben de onderhandelaars van de EU en de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) een nieuwe alomvattende economische partnerschapsovereenkomst (EPA) tussen beide regio's afgeronds.

De overeenkomst biedt bedrijven rechtszekerheid en open een langetermijnperspectief voor gratis en onbeperkte toegang tot de EU-markt voor producten uit Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Oeganda.

"De regio Oost-Afrikaanse Gemeenschap valt op door haar dynamiek en ambitie om zich te ontwikkelen als een geïntegreerde regio. De alomvattende partnerschapsovereenkomst die we zojuist hebben bereikt, is de beste manier om de ambities van EAC te ondersteunen, " zei handelscommissaris Karel De Gucht. "We hebben dit jaar twee andere ontwikkelingsgerichte partnerschappen gesloten met Afrikaanse regio's. Het is een bron van mijn persoonlijke voldoening om ook te zien hoe Oost-Afrika profiteert van de kansen die Europa wil bieden. Ik hoop dat deze EPO's binnenkort zullen worden ondertekend en geïmplementeerd. "

De nieuwe uitgebreide EPA legt de nieuwe en stabiele grondslagen voor de EU-EAC-handelsbetrekkingen. Landen in de Oost-Afrikaanse Gemeenschap zullen zich nu kunnen concentreren op het verbeteren van hun economische prestaties zonder zich zorgen te hoeven maken over het potentiële verlies van volledige rechtenvrije, quotavrije toegang tot de Europese markt vanwege hun verbeterde status. Alle EAC-leden, minst ontwikkeld of geavanceerder, zullen profiteren van hetzelfde voorspelbare en uniforme handelsplan.

Om te voldoen aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie hebben de EAC-landen toegezegd om het aandeel van hun rechtenvrije invoer in de komende 80-jaren te verhogen tot 15%. Omdat de EAC-tarieven voor de douane-unie bij invoer al laag zijn, is het absorberen van de EPA een haalbare onderneming. Als de OAC-landen klaar zijn om verdergaande concessies te verlenen aan de belangrijkste concurrenten van Europa, zal de EU dezelfde verbeteringen kunnen opeisen. De EU en de EAS hebben ook een evenwichtig resultaat inzake exportbelastingen bereikt.

Afgezien van de afschaffing van douanerechten, heeft de overeenkomst betrekking op belangrijke kwesties, zoals vrij verkeer van goederen, samenwerking op het gebied van douane en belastingen en handelsbeschermingsinstrumenten, die een weerspiegeling zijn van de inspanningen van de EAS om haar douane-unie te versterken en een doeltreffende interne markt. Dit is de meest concrete bijdrage van de EU om de regionale doelstellingen van de EAS te ondersteunen.

De overeenkomst, vandaag geparafeerd door alle onderhandelaars, zal nu ter goedkeuring worden voorgelegd volgens de huishoudelijke procedures van elke partner.

Achtergrond

De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) bestaat uit Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Oeganda. Alle EAC-leden, met uitzondering van Kenia, zijn de minst ontwikkelde landen volgens de VN-classificatie. De huidige ontwikkelingsvooruitzichten geven echter aan dat ze succesvol kunnen zijn in het verlaten van deze groep in een relatief nabije toekomst.

De geografisch en economisch homogene groep hecht sterk aan regionale integratie, met als uiteindelijk doel een federatie te worden. De EAC stelde een gemeenschappelijk extern tarief vast in 2005, verwijderde douanerechten in de intraregionale handel, bekrachtigde een gemeenschappelijk marktprotocol vanaf 2010 en heeft recentelijk stappen ondernomen om een ​​verreikende monetaire unie tot stand te brengen.

In 2007 rondde de Oost-Afrikaanse Gemeenschap een raamovereenkomst af over tariefafbraak, die een basis werd voor de uitgebreide economische partnerschapsovereenkomst, geparafeerd op 16 oktober.

In 2013 bedroeg de totale handel tussen de EU en de Oost-Afrikaanse Gemeenschap € 5.8 miljard. De EU-invoer uit de EAC is € 2.2 miljard waard en bestaat voornamelijk uit koffie, snijbloemen, thee, tabak, vis en groenten. De uitvoer vanuit de EU naar de EAC, voornamelijk machines en mechanische apparaten, apparatuur en onderdelen, voertuigen en farmaceutische producten, bedraagt ​​€ 3.5bn.

Meer informatie
Betrekkingen van de EU met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap
Economische partnerschapsovereenkomsten

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Afrika, EU, Europese Commissie, Handelsovereenkomsten, Vakbonden, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *