Verbind je met ons

Conflicten

'Heeft Ashton vraag haar Iraanse gastheren over de overbrenging van wapens voor terroristische organisaties?'

DELEN:

gepubliceerd

on

 

0 ,, 17483995_303,00De Europe Israel Press Association

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft er bij de chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, die momenteel op bezoek is in Teheran, op aangedrongen om haar Iraanse gastheren te vragen naar de verzending van wapens, waaronder langeafstandsraketten, die Israël eerder deze week zei te hebben gevangen in een vrachtschip op weg van Iran naar terroristische organisaties in Gaza.

Aan het begin van zijn wekelijkse kabinetsvergadering op 9 maart verklaarde Netanyahu: “Ik breng dit onder de aandacht van Catherine Ashton, die nu Teheran bezoekt. Ik zou haar willen vragen of ze haar Iraanse gastheren heeft gevraagd naar deze zending wapens voor terroristische organisaties, en zo nee, waarom niet?”

Hij voegde eraan toe: “Niemand heeft het recht om de ware en moorddadige acties van het regime in Teheran te negeren. Ik denk dat het gepast zou zijn als de internationale gemeenschap verwijst naar het ware beleid van Iran, niet naar zijn propaganda.”

Hij zei dat de onderschepping van het schip met de wapens dient om "het echte gezicht van Iran bloot te leggen". Het Iraanse wapenschip bereikte Israël gisteravond. De operatie om het schip in beslag te nemen had twee doelen: het voorkomen van de levering van dodelijke wapens aan terroristische organisaties in de Gazastrook, die de Israëlische burgers rechtstreeks in gevaar zouden hebben gebracht, en het blootleggen van het ware gezicht van Iran, dat achter deze wapenlevering zat”, zei Netanyahu, eraan toevoegend dat: “Iran zijn betrokkenheid volledig ontkent; het liegt op de meest brutale manier." Hij zei dat Israël "morgen en later hiervan het bewijs zal leveren".

Catherine Ashton is in Teheran om de onderhandelingen met Iran over zijn nucleaire programma voort te zetten.

advertentie

Op de avond van 9 maart voltooide het Israëlische leger het uitladen en inspecteren van de wapencontainers die aan boord van de Klos-C waren ontdekt. Hiermee werd 'Operation Full Disclosure' afgesloten, gericht op het voorkomen van de smokkel van geavanceerde wapens vanuit Iran naar terroristische organisaties in de Gazastrook.

Een gecombineerde taskforce van verschillende eenheden loste en inspecteerde de containers. De taskforce bestond uit verschillende IDF-eenheden, waaronder de Israëlische marine, het Combat Engineering Corps en het Ordnance Corps.

Wapens gevonden aan boord van Klos-C:
- 40 raketten (type M-302), tot een bereik van 160 kilometer
- 180 mortiergranaten
- Ongeveer 400,000 patronen van 7.62 kaliber.

De chef van de generale staf, luitenant-generaal Benny Gantz, verklaarde: “Onze inspanningen om de proliferatie van wapens en de levering van kritieke componenten met strategische invloed op de regio te voorkomen, zijn nog niet voorbij en onze strijd eindigt niet door veilig in onze thuishaven aan te komen. We zullen de apparatuur doorzoeken en onze dagelijkse inspanningen voortzetten. Er liggen nog veel andere missies voor ons.”

“De opdracht die we uitvoerden was niet eenvoudig. Het werd minutieus georkestreerd door de IDF en met name de marine gedurende een lange periode. Het vereiste dat jullie allemaal op je best moesten presteren terwijl je een aanzienlijke hoeveelheid tijd op zee doorbracht, en het resultaat van dit harde werk ligt voor je”, voegde hij eraan toe.

“Elk van deze raketten vormt een bedreiging voor de veiligheid van de burgers van Israël. Elke kogel en elke raket die werd ontdekt, had een Israëlisch adres.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending