Verbind je met ons

Voorpagina

#Toerisme - Een levenslijn in vrije val

DELEN:

gepubliceerd

on

Het openbare leven in landen over de hele wereld staat bijna stil. De drastische maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn ongekend, maar blijken van cruciaal belang. We weten nog niet de volledige omvang die het zal hebben op menselijke en economische kosten, maar het lijdt geen twijfel dat het enorm zal zijn. Huidige schattingen voorspellen tussen $2 biljoen naar $3.4 biljoen inkomensverlies en 25 miljoen banenverlies. Voor één sector is de impact bijzonder catastrofaal: toerisme, schrijft Isabelle Durant, plaatsvervangend secretaris-generaal van de UNCTAD, voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement en voormalig vicepremier van België.

Toerisme levert een belangrijke bijdrage aan het bbp, de werkgelegenheid en de handel. Velen vergeten dit. De crisis heeft ernstige gevolgen voor elke categorie van de sector: reizen voor vrije tijd en zaken is momenteel een van onze minste prioriteiten en onze mogelijkheid om familie en vrienden te bezoeken is zeer beperkt of zelfs verboden. Onze prioriteit is om veilig en binnen te blijven.

De daling van de economische activiteit heeft al gevolgen voor duizenden toeristische instellingen. In de meeste landen in Europa zijn restaurants gesloten en hebben veel hotels over de hele wereld hun boekingscijfers zien dalen. Aangezien toerisme een belangrijke bron van inkomsten is, goed voor ongeveer een op de tien banen wereldwijd, bedreigt deze crisis de banen van miljoenen mensen. Met een personeelsbestand dat relatief veel vrouwen en jongeren omvat, zal dit de demografische groepen, die toch al vaak kwetsbaarder zijn, hard treffen.

Werkloosheid, of het vooruitzicht daarop, zal het vermogen en de ambitie van velen om te reizen ernstig beperken, wat vooral gevolgen heeft voor de vrijetijdstoerisme-industrie. Bovendien zullen veel bedrijven hun rekeningen moeten consolideren en zal het ook zakenreizen beperken, die goed zijn voor ongeveer 13% van de totale vraag in de sector.

In veel landen is internationaal toerisme een kritieke exportsector voor diensten en dus een belangrijke bron van deviezen. Wereldwijd is toerisme goed voor bijna 30% van de dienstenexport, maar in veel kleine eilandstaten (SIDS) is dit aandeel veel hoger. Met minder internationaal toerisme en minder deviezen kan het vermogen om schulden af ​​te lossen snel afnemen. Voeg daarbij de snel apprecierende Amerikaanse dollar, een extra storm doemt op aan de horizon. Dringende multilaterale actie is nodig om die storm te voorkomen.

De huidige maatregelen rond mobiliteit stellen de sector niet alleen vandaag maar ook morgen voor uitdagingen. Om de verspreiding van het virus af te remmen, blijven miljoenen mensen weken en waarschijnlijk maanden thuis en gelden er strenge reisbeperkingen. De connectiviteit zal beperkt zijn en talloze vlucht-, bus- en treinverbindingen worden geannuleerd. Voor verschillende luchtvaartmaatschappijen zal het voortbestaan ​​afhangen van financiële hulp - sommige kunnen failliet gaan, terwijl voor andere landen voorbereidingen treffen voor nationalisatie. Aangezien bijna 60% van alle internationale toeristen hun bestemming per vliegtuig bereiken, zal de verminderde luchtconnectiviteit na de gezondheidscrisis het herstelvermogen van de sector beperken.

Dit is een zeer somber vooruitzicht en treft landen overal. De belangrijkste toeristische bestemmingen in termen van internationale aankomsten behoren allemaal tot de meest getroffen: Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, China en Italië. Dit zijn grote economieën waar toerisme een belangrijke rol speelt. Voor andere landen, zoals Thailand en vooral SIDS, is de sector echter meer dan dat: het is hun reddingslijn. In sommige gevallen is toerisme de grootste verdiener van deviezen, levert het het grootste bijdrage aan het BBP of is het de werkgever, of alle drie samen.

advertentie

Als er een bron van hoop is, dan is het wel het feit dat toerisme veerkrachtig is gebleken en een sterk en snel herstel heeft doorgemaakt na een crisis. We waren hier getuige van na de SARS-uitbraak en de oorlog in Irak in 2003, evenals na de financiële crisis van 2008/09. Internationaal toerisme kwam sterker terug dan ooit, met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van internationale aankomsten van 5% tussen 2010 en 2018 en overtrof 1.5 miljard internationale aankomsten in 2019. Tel daar de vraag van binnenlandse toeristen bij op en het geeft duidelijk aan hoeveel er op het spel staat.

Daarom is het belangrijk dat de steunmaatregelen worden uitgebreid tot de toeristische sector, zodat degenen die voor hun levensonderhoud ervan afhankelijk zijn, deze huidige tegenspoed het hoofd kunnen bieden en vervolgens het herstel van de sector kunnen ondersteunen wanneer deze herstelt. En we weten dat toerisme door de vele en diverse verbindingen van de sector het onderscheidende en unieke vermogen heeft om zich uit te strekken tot miljoenen mensen, ook in veel plattelandsgemeenschappen. Dit is met name relevant voor door toerisme gedreven economieën in ontwikkelingslanden die geen vangnetten en minder alternatieve inkomstenbronnen hebben. In Acapulco, Mexico bijvoorbeeld, weigerden toerismebedrijven te sluiten, omdat voor veel toeristenarbeiders geen werk betekent geen inkomen.

Vooruitkijkend zet de pandemie ons aan het nadenken over de toekomst van de sector. Dit kan een kans zijn. Als gevolg van vlucht- en productiebeperkingen, CO2 emissies zijn drastisch gedaald en leiden tot opmerkelijke verbeteringen in de lucht- en waterkwaliteit. Dit ondersteunt juist de troef waarop veel toeristische bestemmingen gedijen - de schoonheid van de natuur in deze natuurlijke staat. Vandaar dat de crisis ons eraan herinnert en ons hopelijk overtuigt hoe belangrijk het is om minder koolstofintensieve toerismemodellen na te streven.

Meer regionaal en duurzamer toerisme kan de winnende formule zijn. Regionaal toerisme is minder vervuilend door kortere afstanden en connectiviteit met minder vervuilende middelen. En duurzaam toerisme geeft de voorkeur aan aankopen bij lokale leveranciers en is meer bewust van water- en afvalbeheer. Dit staat vaak in contrast met modellen die voornamelijk gebaseerd zijn op massatoerisme.

Heroverweging is echter geen uitgemaakte zaak: om hun economieën te ondersteunen en te stimuleren, nemen sommige regeringen mogelijk hun toevlucht tot fossiele brandstoffen als een goedkopere energiebron. Dit zou hen kunnen belemmeren in hun ambities om de duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken.

En om het toerisme te laten herstellen en om te zetten in een duurzamer pad, moeten de bedrijven eerst deze verwoestende storm overleven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending