Verbind je met ons

Economie

#Coronavirus – Brede overeenstemming dat er een gemeenschappelijk schuldinstrument nodig is

DELEN:

gepubliceerd

on

Voorzitter van de Eurogroep, Mario Centeno

Gisteren (24 maart) kwamen de ministers van Financiën van de EU bijeen om de pandemie van het coronavirus te bespreken en de maatregelen die deze kan nemen om de gevolgen ervan voor de Europese economie aan te pakken. De meest omstreden kwestie van het gebruik van het Europees Stabiliteitsmechanisme ter ondersteuning van staten bleef onopgelost, hoewel er 'brede steun' was. Centeno heeft dit naar boven geschopt door het naar regeringsleiders te sturen om op te lossen, schrijft Catherine Feore

ESM-voorzorgskredietlijnen zijn bedoeld om toegang tot marktfinanciering voor ESM te behouden mgloeiende sintel landen waarvan de economische omstandigheden nog steeds gezond zijn, maar hebben onder druk komen te staan. De kredietlijn voorkomt crises door te fungeren als een vangnet dat de kredietwaardigheid van het begunstigde land versterkt, waardoor het obligaties tegen lagere tarieven kan uitgeven. 

Centeno meldde dat was men het er in grote lijnen over eens dat de waaraan aanzienlijke middelen van het ESM zouden moeten bijdragen de EU's gecoördineerde reactie. Hij zei in zijn persconferentie dat er geen sprake was van 'moreel risico' en het was om te reageren op de extern en symmetrisch schokken van COVID-19. Daar is brede steun, maar geen unanieme steun, om een ​​Pandemic Crisis Support-garantie beschikbaar te stellen, binnen de bepalingen van het ESM-verdrag, voortbouwend op het kader van de bestaande Enhanced Conditions Credit Line (ECCL), een kredietlijn uit voorzorg van maximaal 2% van het bbp, maar er zal meer aan details worden gewerkt.  

Directeur van het Europees Stabiliteitsmechanisme Klaus Regerend zei dat het ESM ervaring en expertise heeft in het omgaan met crises, beschrijftg dit als haar 'comparatief voordeel'. Regerend zei dat het was een beschikbare uitleencapaciteit van € 410 miljard, het equivalent van 3.4% van het BBP van de eurozone dat wzoals beschikbaar in tijden van nood 

De laatste Eurogroep vroeg het ESM om naar kijken hoe it zou kunnen bijdragen aan de collectieve reactie van Europa op de coronacrisis binnen Europa haar mandaat. Te midden van de bestaande tools Regerend beschreven de voorzorgskredietlijn als meest geschikte instrument om de corona-uitdaging het hoofd te bieden, met name de kredietlijn uit voorzorg genaamd ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). 

advertentie

Vandaag (25 maart) hebben de regeringsleiders van België, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxembourg, Portugal, Slovenië en Spanje aan de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, riepen de leiders onder meer over de noodzaak om te werken aan een gemeenschappelijk schuldinstrument uitgegeven door een Europese instelling om fondsen te werven op internationale markten en stabiele financiering op lange termijn te waarborgen nodig om de door de pandemie veroorzaakte schade tegen te gaan. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending