Verbind je met ons

Europees parlement

Het Parlement versterkt de regels op het gebied van integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Parlement heeft zijn interne regels herzien als reactie op beschuldigingen van corruptie, op basis van het veertienpuntenhervormingsplan van de president. plenaire sessie, AFCO.

De wijzigingen in het Parlement Reglement zijn vandaag in de plenaire vergadering aangenomen met 505 stemmen voor, 93 tegen en 52 onthoudingen.

De leden van het Europees Parlement hebben een strenger verbod aangenomen op alle activiteiten van leden van het Europees Parlement die lobbyen zouden inhouden, de verplichting voor leden van het Europees Parlement om verklaringen in te dienen over hun inbreng over ideeën of suggesties ontvangen van externe actoren, zodat deze bij alle rapporten en adviezen kunnen worden gevoegd, en strengere straffen voor overtredingen van de gedragscode . Andere geïntroduceerde wijzigingen zijn onder meer:

  • bredere regels voor de publicatie van bijeenkomsten, zodat deze van toepassing zijn op alle leden van het Europees Parlement (niet alleen op degenen die officiële standpunten bekleden) en betrekking hebben op bijeenkomsten met vertegenwoordigers van derde landen;
  • strengere regels inzake 'draaideuren', waarbij een verbod voor EP-leden wordt geïntroduceerd om contact te hebben met voormalige EP-leden die het Parlement in de voorgaande zes maanden hebben verlaten – als aanvulling op het verbod op dergelijke activiteiten voor voormalige EP-leden voor dezelfde periode;
  • een uitgebreide definitie van belangenconflicten, betere regels voor relevante publieke verklaringen, en besluitvormingsbevoegdheden voor bevoegde instanties over de vraag of leden van het Europees Parlement met belangenconflicten specifieke posities moeten bekleden;
  • lagere drempels om betaalde activiteiten aan te geven;
  • vermogensaangiften aan het begin en einde van elke ambtstermijn;
  • strengere regels voor het aanvaarden van geschenken en het declareren van reis- en verblijfkosten betaald door derden, zowel als lid van het Europees Parlement als als vertegenwoordiger van het Parlement;
  • een sterkere rol voor het bevoegde Adviescomité en de uitbreiding ervan naar acht leden van het Europees Parlement (was vijf); En
  • specifieke regels om de activiteiten van niet-officiële groeperingen van EP-leden te reguleren.

De herzieningen van het Reglement van het Parlement vonden parallel plaats met de maatregelen die door het Bureau van het Parlement werden genomen delen van het 14-puntenplan die al geïmplementeerd konden worden.

Volgende stappen

Deze wijzigingen zullen op 1 november 2023 in werking treden, behalve wanneer de wijzigingen het Bureau en de quaestoren de bevoegdheid geven om uitvoeringsmaatregelen aan te nemen, die onmiddellijk van toepassing zullen zijn. Belangenverklaringen die vóór deze wijzigingen zijn ingediend, blijven geldig tot het einde van het jaar.

Meer informatie 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending