Verbind je met ons

Europese raad

De EU-Raad vergoedt de juridische kosten van Nizar Assaad nadat het EU-Hof onwettige sancties heeft vernietigd

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU-Raad heeft een aanzienlijke bijdrage betaald aan de juridische kosten van de cliënt van Carter Ruck, de succesvolle procespartij Nizar Assaad, naar aanleiding van een bevel van het Gerecht van de Europese Unie. 

In een arrest van 8 maart 2023 heeft het Gerecht van de EU het verzoek tot nietigverklaring van de heer Assaad toegewezen en de sancties vernietigd die hem in 2021 en 2022 door de EU-Raad waren opgelegd. Het Hof oordeelde dat de beperkende maatregelen feitelijk niet gerechtvaardigd waren en dat zij hebben belangrijke beginselen van het EU-recht geschonden. Het heeft de sancties nietig verklaard en de EU-Raad veroordeeld tot het betalen van de juridische kosten van de heer Assaad.

Op 14 december heeft de EU-Raad aan de heer Assaad een betaling gedaan als schikking die aan de heer Assaad is toegebracht als gevolg van de onwettige sancties van de EU. De Raad heeft tegen hem aangenomen. Het is ook een verdere bevestiging van het standpunt dat de heer Assaad vanaf het begin heeft ingenomen: dat deze sancties feitelijk absoluut geen basis hadden. Het volledige bedrag van de betaling van de Raad zal worden gedoneerd aan goede doelen die gericht zijn op het helpen van Syriërs die zijn getroffen door de recente aardbeving in de regio.

De heer Assaad verwelkomde dit besluit als een belangrijke stap in de richting van het herstel van zijn reputatie en het verzekeren van verantwoordelijkheid voor de onnodige ontberingen die hij heeft doorstaan.

Een bron dicht bij de familie zei: “Onze familie is opgelucht en voelt zich gesterkt door deze actie, na jarenlang onterecht het doelwit te zijn geweest. Dit akkoord, samen met het recente vonnis, sluit de deur voor dit pijnlijke hoofdstuk. Wij zijn blij dit achter ons te kunnen laten. We zullen alle terugbetalingen van de EU-Raad doneren aan humanitaire organisaties die gericht zijn op het helpen van Syriërs die getroffen zijn door de aardbeving.”

De heer Assaad werd tijdens dit proces vertegenwoordigd door Guy Martin en Charles Enderby Smith van Carter-Ruck, en Maya Lester KC en Malcolm Birdling van Brick Court.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending