Verbind je met ons

Europese Commissie

Ruim 4.2 miljoen mensen staan ​​onder tijdelijke bescherming

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 31 oktober 2023 waren 4.24 miljoen niet-EU burgers die Oekraïne ontvluchtten als gevolg van de Russische invasie op 24 februari 2022, hadden tijdelijk toegang bescherming status in EU-landen. 

De belangrijkste EU-landen die begunstigden van tijdelijke bescherming van Oekraïne opvangen, waren Duitsland (1,215,365 mensen; 28.7% van het totaal), Polen (960,620; 22.7%) en Tsjechië (364,450; 8.6%). 

Vergeleken met eind september 2023 is het aantal begunstigden van tijdelijke bescherming tegen Oekraïne in de EU in alle EU-landen toegenomen, behalve Denemarken, waar het met 4.5% daalde (-1,700 mensen). De grootste absolute stijgingen werden waargenomen in Duitsland (+20,465; +1.7%), Tsjechië (+6,490; +1.8%) en Nederland (+4,005; +3.0%).

De gegevens in dit artikel verwijzen naar de toekenning van een tijdelijke beschermingsstatus op basis van de Uitvoeringsbesluit 2022/382 van de Raad van 4 maart 2022, waarbij het bestaan ​​werd vastgesteld van een massale toestroom van ontheemden uit Oekraïne als gevolg van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, en die tot gevolg had dat er tijdelijke bescherming werd ingevoerd. Op 28 september 2023 vond de De Europese Raad kwam overeen de tijdelijke bescherming te verlengen voor mensen die vluchten voor de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne van 4 maart 2024 tot 4 maart 2025.

Kaart: Niet-EU-burgers die Oekraïne ontvluchtten en eind oktober 2023 onder tijdelijke bescherming stonden (verhouding per 1 000 mensen en totale waarden)

Bron datasets: migr_asytpsm en demo_gind

Vergeleken met de bevolking van elk EU-land werden eind oktober 2023 de hoogste aantallen begunstigden van tijdelijke bescherming per duizend mensen waargenomen in Tsjechië (33.7), Estland (26.3), Polen en Bulgarije (beide 26.1) en Litouwen (25.8). ), terwijl het overeenkomstige cijfer op EU-niveau 9.5 per duizend inwoners bedroeg.

Op 31 oktober 2023 vertegenwoordigden Oekraïense burgers meer dan 98% van de begunstigden van tijdelijke bescherming. Volwassen vrouwen vormden bijna de helft (46.4%) van de begunstigden van tijdelijke bescherming in de EU. Kinderen waren goed voor bijna een derde (33.4%), terwijl volwassen mannen iets meer dan een vijfde (20.2%) van het totaal uitmaakten.

advertentie

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Frankrijk: in de meeste gevallen kunnen minderjarigen zonder vergunning in Frankrijk verblijven. Daarom worden minderjarigen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten en bescherming zoeken in Frankrijk doorgaans niet opgenomen in de statistieken over tijdelijke bescherming.
  • Ierland, Hongarije: gegevens over tijdelijke bescherming uitgesplitst naar leeftijdsgroep zijn niet beschikbaar. 
  • De structuren van begunstigden naar leeftijd en geslacht zijn berekend op basis van de beschikbare gegevens, waarbij de onbekende categorie buiten beschouwing is gelaten.
  • Tijdelijke bescherming is een procedure die alleen wordt geboden in het geval van een massale toestroom of dreigende massale toestroom van ontheemden uit derde landen die niet in staat zijn terug te keren naar hun land van herkomst. Deze personen krijgen onmiddellijke en tijdelijke bescherming, zeker als ook het risico bestaat dat het asielstelsel de instroom niet kan verwerken zonder nadelige gevolgen voor de goede werking ervan, in het belang van de betrokkenen en andere personen die om bescherming vragen.
  • De in dit artikel gepresenteerde gegevens hebben betrekking op het verlenen van tijdelijke bescherming en niet op de inschrijvingen voor tijdelijke bescherming, die vooraf kunnen gaan aan het proces van het verlenen van de status. Het is daarom mogelijk dat de gegevens niet alle personen weergeven die Oekraïne zijn ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne en die zich hebben geregistreerd maar nog geen formele tijdelijke bescherming hebben gekregen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending