Verbind je met ons

Milieu

Bescherming van milieu en gezondheid: Commissie neemt maatregelen om opzettelijk toegevoegde microplastics te beperken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Commissie heeft opnieuw een belangrijke stap gezet om het milieu te beschermen door maatregelen te nemen die opzettelijk toegevoegde microplastics aan producten onder de EU-wetgeving inzake chemische stoffen (REACH) beperken. De nieuwe regels zullen voorkomen dat ongeveer een half miljoen ton microplastics in het milieu terechtkomen. Ze gaan de verkoop verbieden van microplastics als zodanig, en van producten waaraan microplastics opzettelijk zijn toegevoegd en die bij gebruik deze microplastics vrijgeven. Indien naar behoren gemotiveerd, zijn afwijkingen en overgangsperioden van toepassing waarbinnen de betrokken partijen zich aan de nieuwe regels moeten aanpassen.

De aangenomen beperking hanteert een brede definitie van microplastics: it omvat alle synthetische polymeerdeeltjes kleiner dan vijf millimeter die organisch, onoplosbaar zijn en bestand zijn tegen afbraak. Het doel is om de uitstoot van opzettelijke microplastics uit zoveel mogelijk producten te verminderen. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende producten die binnen het toepassingsgebied van de beperking vallen, zijn:

  • Het korrelige invulmateriaal dat wordt gebruikt op kunstmatige sportoppervlakken – de grootste bron van opzettelijke microplastics in het milieu;
  • Cosmetica, waarbij microplastics voor meerdere doeleinden worden gebruikt, zoals exfoliatie (microbolletjes) of het verkrijgen van een specifieke textuur, geur of kleur;
  • Wasmiddelen, wasverzachters, glitters, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, speelgoed, medicijnen en medische hulpmiddelen, om er maar een paar te noemen.

Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, zei: “Deze beperking draagt ​​bij aan de groene transitie van de EU-industrie en bevordert innovatieve, microplasticvrije producten – van cosmetica tot wasmiddelen tot sportoppervlakken. EU-burgers zullen toegang krijgen tot veiligere en duurzamere producten en de EU De industrie – vooral het MKB – die in dergelijke innovatieve producten heeft geïnvesteerd en deze heeft ontwikkeld, zal competitiever en veerkrachtiger zijn."

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “Het verbieden van opzettelijk toegevoegde microplastics is een ernstige zorg voor het milieu en de volksgezondheid. Microplastics worden aangetroffen in de zeeën, rivieren en op het land, maar ook in voedsel en drinkwater. zeer kleine deeltjes, maar het is een grote stap in de richting van het terugdringen van door de mens veroorzaakte vervuiling."

A persbericht en Q & A zijn online beschikbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending