Verbind je met ons

Politiek

De ommekeer van Charles Michel is een gemiste kans voor het Europees Centrum

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europarlementariërs, de Brusselse media en een groot deel van het EU-ecosysteem waren er snel bij veroordelen  Charles Michel voor zijn besluit om vroegtijdig af te treden als voorzitter van de Raad en zich kandidaat te stellen als lijstleider van de Reformistische Beweging (MR). De druk was zo groot dat meneer Michel trok zich terug zijn ontslag en zal zich niet kandidaat stellen voor het Europees Parlement. 

Het uitvallen van Michel bij de parlementsverkiezingen betekent een gemiste kans voor het Europese politieke centrum – schrijft Zsolt Nagy. In plaats van overhaast te oordelen, hadden Michels collega's in de EU moeten overwegen hem te steunen. Hij had voor de komende verkiezingen een game-changer in de Europese politiek kunnen zijn.

Er kwam harde kritiek op het aftreden van Michel van politici van verschillende pluimage uit het hele politieke spectrum. De Belgische politicus kondigde begin dit jaar zijn ontslag aan. Het bracht een schok teweeg in de Europese politiek, die al zeer alert was vanwege de komende verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. De critici van Michel voerden aan dat hij prioriteit gaf aan zijn persoonlijke carrière boven zijn verantwoordelijkheid om zijn ambtstermijn als voorzitter van de Europese Raad uit te zitten. Na een paar weken deed Michel een stap terug en besloot zijn mandaat toch uit te zitten. Met een beetje herkadering hadden centrumgeoriënteerde partijen kunnen profiteren van Michels besluit door hem het gezicht van het centrisme te laten worden.

Hoewel het nog een paar maanden duurt tot de verkiezingen en de officiële campagne nog niet is begonnen, gaat het wel door ziet er waarschijnlijk uit dat rechts – vooral de groep Identiteit en Democratie, wat soms het geval is Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen. extreemrechts en rekent Poetin tot zijn fans – zetels zullen winnen, terwijl de Groenen en de Liberalen ook hun koningspositie zullen verliezen.

De situatie in België lijkt evenwichtig meer verschrikkelijk voor centristen. De twee partijen die de peilingen in Vlaanderen leiden zijn van radicaal-rechts (VB {ID} en N-VA {ECR}), waarbij de liberalen zijn teruggedrongen naar de tweede positie achter de sociaal-democraten in Wallonië. De Brusselse regio zou achter de radicaal-links (PVDA-PTB {Links}). Zowel de Europese als de Belgische liberalen hebben hulp nodig. Charles Michel zou hun redder kunnen zijn.

Michel is een van de bekendste politici op zowel Belgisch als Europees niveau, dankzij het spraakmakende karakter van zijn meest recente rol en zijn vele persoonlijke prestaties. Na één termijn als leider van België en twee termijnen aan het roer van de Europese Raad, is hij nog steeds slechts 48 jaar oud; te jong voor pensioen. Het is duidelijk dat hij een levendig karakter heeft visie voor Europa, wat hij nog moet realiseren. Hij bevond zich in een goede positie om het gezicht van de Europese verkiezingen te worden. Met een prominente campagnerol bij de EP-verkiezingen naast zijn binnenlandse politieke reboot had Michel het Europese centrum kunnen helpen zijn dominante positie binnen het Parlement te redden.

Helaas had Michel veel hooggeplaatste en spraakmakende critici die hun zorgen niet opzij zetten en geen nieuwe retoriek konden overnemen. Ze waren bang dat Viktor Orbán de oude rol van Michel standaard zou overnemen, dankzij de plaats van Hongarije in het roulerende presidentschap die samenviel met het aftreden van Michel. Realistisch gezien was de kans dat dat zou gebeuren altijd vrij klein. Als het erop aankwam, hadden de lidstaten gemakkelijk een opvulkandidaat voor een paar maanden kunnen benoemen.

advertentie

Dus in plaats van publieke verklaringen af ​​te leggen die Michel beschuldigen van verraad en de directe toekomst van de EU catastroferen, hadden de tegenstanders van Michel de kiezers kunnen aanmoedigen dat hij als parlementariër zelf nieuwe dynamiek in het Europees Parlement zou hebben gebracht, waardoor de opkomst van extreemrechts zou worden tegengehouden. .

De heersende klasse van de EU, vooral de liberale factie, had deze stap moeten zien als een nieuwe kans om hun campagne een gezicht te geven – zelfs een spitzenkandidat – waardoor deze des te dwingender werd en de radicaal-rechtse partijen tegenhield. Een jonge, getalenteerde en ervaren politicus als Michel, die meer dan in staat is om op te komen voor liberale ideeën en op te treden als moderator en vredestichter in gevechten over belangrijke kwesties, is misschien wel precies wat het EP nodig heeft. 

Nu heeft de Unie een EG-voorzitter wiens nalatenschap en prestige zijn verminkt. Hij ziet er zwak uit. Het centrum heeft een slecht voorbeeld gegeven voor populistische partijen door prioriteit te geven aan politiek manoeuvreren vóór het volk of aan echte problemen. Deze ongelukkige sage was een verspilling van tijd en energie voor Michel en een gemiste kans voor het Europese centrum.

Zsolt Nagy is een Hongaarse schrijver over Europese politiek en beleid, en momenteel bezig met een doctoraat in de politieke wetenschappen aan de Eötvös Loránd Universiteit. Zsolt is ook bestuurslid bij Polémia Intézet, een Hongaarse NGO, en fellow bij Young Voices Europe.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending