Verbind je met ons

Politiek

De EU-leiders komen sancties overeen voor 40 personen in Wit-Rusland, maar niet voor Loekosjenko

gepubliceerd

on

Na bijna tien uur onderhandelen slaagden de EU-leiders er eindelijk in om sancties op te leggen aan ongeveer veertig personen. Op de sanctielijst van de EU staat Alexander Lukoshenko niet, in tegenstelling tot de lijsten in het VK en Canada. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat ze erg blij was dat ze eindelijk een weg voorwaarts hadden gevonden. Tot vanavond had Cyprus de vereiste unanimiteit geblokkeerd vanwege wat zij zagen als het niet steunen van sancties tegen Turkije. Deze kwestie zal in december opnieuw worden bekeken. In zijn conclusies veroordeelde de Europese Raad het onaanvaardbare geweld van de Wit-Russische autoriteiten tegen vreedzame demonstranten, evenals de intimidatie, willekeurige arrestaties en detenties na de presidentsverkiezingen.
De Europese Raad riep de Wit-Russische autoriteiten op een einde te maken aan geweld en onderdrukking, alle gedetineerden en politieke gevangenen vrij te laten, de mediavrijheid en het maatschappelijk middenveld te respecteren en een inclusieve nationale dialoog op gang te brengen, eventueel met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) . De Raad moedigde de Europese Commissie ook aan een alomvattend plan voor economische steun voor het democratische Wit-Rusland op te stellen en herhaalde het belang van het waarborgen van de veiligheid in de Wit-Russische kerncentrale Ostrovets.

coronavirus

Laatste Eurobarometer-enquête (juli-augustus): economische situatie is de grootste zorg van EU-burgers in het licht van de coronaviruspandemie

gepubliceerd

on

In een moeilijke periode die wordt gekenmerkt door de coronaviruspandemie, blijft het vertrouwen in de EU stabiel en vertrouwen de Europeanen erop dat de EU de juiste beslissingen neemt als reactie op de pandemie in de toekomst. In het nieuwe Standaard Eurobarometer enquête die vandaag is vrijgegeven, identificeren Europese burgers de economische situatie, de toestand van de overheidsfinanciën van de lidstaten en immigratie als de drie belangrijkste zorgen op EU-niveau. De economische situatie is ook de grootste zorg op nationaal niveau, gevolgd door gezondheid en werkloosheid.

In de nieuwe Eurobarometer van juli en augustus komt de bezorgdheid over de economische situatie tot uiting in de perceptie van de huidige toestand van de economie. 64% van de Europeanen denkt dat de situatie 'slecht' is en 42% van de Europeanen denkt dat de economie van hun land zal herstellen van de nadelige gevolgen van de uitbraak van het coronavirus 'in 2023 of later'.

Europeanen zijn verdeeld (45% 'tevreden' versus 44% 'niet tevreden') over de maatregelen die de EU heeft genomen om de pandemie te bestrijden. 62% zegt echter dat ze erop vertrouwen dat de EU in de toekomst de juiste beslissingen neemt, en 60% blijft optimistisch over de toekomst van de EU.

  1. Vertrouwen en imago van de EU

Het vertrouwen in de Europese Unie is sinds de herfst van 2019 stabiel gebleven op 43%, ondanks variaties in de publieke perceptie tijdens de pandemie. Het vertrouwen in nationale regeringen en parlementen is toegenomen (respectievelijk 40%, +6 procentpunten en 36%, +2).

In 15 lidstaten zegt een meerderheid van de respondenten de EU te vertrouwen, met de hoogste cijfers in Ierland (73%), Denemarken (63%) en Litouwen (59%). Het laagste vertrouwen in de EU wordt waargenomen in Italië (28%), Frankrijk (30%) en Griekenland (32%).

Het aandeel respondenten met een positief beeld van de EU is gelijk aan dat met een neutraal beeld (40%). 19% van de respondenten heeft een negatief beeld van de EU (-1 procentpunt).

In 13 EU-lidstaten heeft een meerderheid van de respondenten een positief beeld van de EU, met de hoogste percentages in Ierland (71%), Polen en Portugal (beide 55%). In 13 andere lidstaten roept de EU een overwegend neutraal beeld op bij de respondenten, met de hoogste percentages in Malta (56%), Spanje, Letland en Slovenië (alle 48%).

  1. Belangrijkste zorgen op EU- en nationaal niveau

Burgers noemden de economische situatie het meest urgente probleem waarmee de EU wordt geconfronteerd - meer dan een derde (35%) van alle respondenten, een sterke stijging van 16 procentpunten sinds het najaar van 2019, en een stijging van de derde naar de eerste zorg. De bezorgdheid over de economische situatie is sinds het voorjaar van 2014 niet meer zo groot.

Europeanen maken zich ook steeds meer zorgen over de toestand van de overheidsfinanciën van de lidstaten (23%, +6 procentpunten, het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2015), dat van de vijfde naar de tweede plaats evolueert, op gelijke voet met immigratie (23%, -13 procentpunt). punten), die zich nu op het laagste niveau bevinden sinds het najaar van 2014.

Temidden van de coronaviruspandemie is gezondheid (22%, nieuw item) de vierde meest genoemde zorg op EU-niveau. De kwestie van het milieu en de klimaatverandering heeft terrein verloren, met 8 procentpunten tot 20%, gevolgd door werkloosheid (17%, +5 procentpunten).

Evenzo heeft de economische situatie (33%, +17 procentpunten) de gezondheid ingehaald als de belangrijkste kwestie op nationaal niveau, en steeg van de zevende naar de eerste positie. Hoewel gezondheid op de tweede plaats staat, heeft het sinds de herfst van 2019 een opmerkelijke toename van het aantal vermeldingen gehad (31%, +9 procentpunten), waarmee het naar het hoogste niveau ooit in de afgelopen zes jaar is gebracht.

De werkloosheid is ook aanzienlijk in belang toegenomen (28%, +8 procentpunten), gevolgd door stijgende prijzen / inflatie / kosten van levensonderhoud (18%, -2 procentpunten), het milieu en klimaatverandering (14%, -6 procentpunten ) en overheidsschuld (12%, +4 procentpunten). De vermeldingen van immigratie (11%, -5 procentpunten) bevinden zich op het laagste niveau in de afgelopen zes jaar.

  1. De huidige economische situatie

Sinds het najaar van 2019 is het aandeel Europeanen dat denkt dat de huidige situatie van hun nationale economie 'goed' is (34%, -13 procentpunten) aanzienlijk afgenomen, terwijl het aandeel respondenten dat deze situatie als 'slecht' beoordeelt, sterk gestegen (64%, +14 procentpunten).

Op nationaal niveau zegt een meerderheid van de respondenten in 10 landen dat de nationale economische situatie goed is (tegen 15 in het najaar van 2019). Het percentage respondenten dat zegt dat de situatie van hun nationale economie goed is, varieert van 83% in Luxemburg tot 9% in Griekenland.

  1. De pandemie van het coronavirus en de publieke opinie in de EU

Europeanen zijn verdeeld over de maatregelen die de EU-instellingen nemen om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden (45% 'tevreden' versus 44% 'niet tevreden'). Een meerderheid van de respondenten in 19 lidstaten is echter tevreden met de maatregelen die de instellingen van de Europese Unie hebben genomen om de coronavirus-pandemie te bestrijden. De hoogste positieve cijfers worden gevonden in Ierland (71%); Hongarije, Roemenië en Polen (alle 60%). In zeven landen is een meerderheid van de respondenten 'niet tevreden', vooral in Luxemburg (63%), Italië (58%), Griekenland en Tsjechië (beide 55%) en Spanje (52%). In Oostenrijk is een gelijk percentage van de respondenten tevreden, maar niet tevreden (beide 47%).

Meer dan zes op de tien Europeanen vertrouwen er echter op dat de EU in de toekomst de juiste beslissingen neemt (62%). De meest genoemde prioriteiten voor de reactie van de EU op de coronaviruspandemie zijn: een strategie opstellen om het hoofd te bieden aan een soortgelijke crisis in de toekomst en financiële middelen ontwikkelen om een ​​behandeling of vaccin te vinden (elk 37%). 30% vindt dat het ontwikkelen van een Europees gezondheidsbeleid een prioriteit moet zijn.

De persoonlijke ervaringen van Europeanen met opsluitingsmaatregelen waren zeer divers. In totaal zeggen bijna drie op de tien Europeanen dat het redelijk gemakkelijk was om ermee om te gaan (31%), terwijl een kwart zegt dat het vrij moeilijk was om ermee om te gaan (25%). Ten slotte zegt 30% dat het 'zowel gemakkelijk als moeilijk om mee om te gaan' was.

  1. Belangrijkste beleidsterreinen

Gevraagd naar de doelstellingen van de Europese Green Deal, blijven Europeanen ‘het ontwikkelen van hernieuwbare energie’ en ‘de strijd tegen plastic afval en het voorop lopen in de kwestie van eenmalig gebruik van plastic’ als topprioriteiten noemen. Meer dan een derde vindt het ondersteunen van EU-boeren (38%) of het bevorderen van de circulaire economie (36%) de topprioriteit. Iets meer dan drie op de tien vindt het terugdringen van het energieverbruik (31%) de hoogste prioriteit.

De steun voor de Economische en Monetaire Unie en voor de euro blijft groot, met 75% van de respondenten in de eurozone voorstander van de eenheidsmunt van de EU. In de EU27 als geheel is de steun voor de eurozone gestegen tot 67% (+5).

  1. EU-burgerschap en Europese democratie

Een meerderheid van de mensen in 26 EU-lidstaten (behalve Italië) en 70% in de EU voelt zich EU-burger. Op nationaal niveau worden de hoogste scores waargenomen in Ierland en Luxemburg (beide 89%), Polen (83%), Slowakije en Duitsland (beide 82%), Litouwen (81%), Hongarije, Portugal en Denemarken (alle 80%) .

Een meerderheid van de Europeanen (53%) zegt tevreden te zijn met de manier waarop de democratie in de EU werkt. Het aandeel respondenten dat 'niet tevreden' is, is sinds het najaar van 3 met 2019 procentpunt gestegen naar 43%.

  1. Optimisme voor de toekomst van de EU

Ten slotte zegt 60% van de Europeanen in deze moeilijke periode optimistisch te zijn over de toekomst van de EU. De hoogste scores voor optimisme worden waargenomen in Ierland (81%), Litouwen en Polen (beide 75%) en Kroatië (74%). Het laagste niveau van optimisme wordt gezien in Griekenland (44%) en Italië (49%), waar pessimisme zwaarder weegt dan optimisme, en in Frankrijk, waar de meningen gelijk verdeeld zijn (49% versus 49%).

Achtergrond

De 'Zomer 2020 - Standaard Eurobarometer' (EB 93) werd face-to-face afgenomen en uitzonderlijk aangevuld met online interviews tussen 9 juli en 26 augustus 2020 in de 27 EU-lidstaten, in het Verenigd Koninkrijk en in de kandidaat-lidstaten[1]. In de 26,681 lidstaten zijn 27 interviews afgenomen.

Meer informatie

Standaard Eurobarometer 93

[1] De 27 lidstaten van de Europese Unie (EU), het Verenigd Koninkrijk, vijf kandidaat-lidstaten (Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije) en de Turks-Cypriotische gemeenschap in het deel van het land dat niet onder zeggenschap staat van de regering van de Republiek Cyprus.

Verder lezen

Landbouw

Een groener, eerlijker en robuuster EU-landbouwbeleid

gepubliceerd

on

Europarlementariërs willen het EU-landbouwbeleid duurzamer en veerkrachtiger maken om te blijven zorgen voor voedselzekerheid in de hele EU © AdobeStock / Vadim

Het toekomstige landbouwbeleid van de EU moet flexibeler, duurzamer en crisisbestendiger zijn, zodat boeren in de hele EU voor voedselzekerheid kunnen blijven zorgen. De leden van het Europees Parlement hebben op vrijdag (23 oktober) hun standpunt ingenomen over de hervorming van het EU-landbouwbeleid na 2022. Het onderhandelingsteam van het EP is nu klaar om besprekingen met EU-ministers te beginnen.

Op weg naar een prestatiegericht beleid

De leden waren voorstander van een beleidswijziging die het landbouwbeleid van de EU beter zou moeten afstemmen op de behoeften van de individuele lidstaten, maar ze dringen aan op het handhaven van een gelijk speelveld in de hele Unie. Nationale regeringen dienen strategische plannen op te stellen, die de Commissie zal onderschrijven, waarin wordt gespecificeerd hoe zij de EU-doelstellingen ter plaatse willen verwezenlijken. De Commissie zou hun prestaties controleren, niet alleen hun naleving van de EU-regels.

Bevordering van betere milieuprestaties van landbouwbedrijven in de EU

De doelstellingen van strategische plannen zullen worden nagestreefd in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs, zeggen de leden van het Europees Parlement.

Het Parlement versterkte de verplichte klimaat- en milieuvriendelijke praktijken, de zogenaamde conditionaliteit, die elke boer moet toepassen om directe steun te krijgen. Bovendien willen de EP-leden ten minste 35% van het budget voor plattelandsontwikkeling besteden aan alle soorten milieu- en klimaatgerelateerde maatregelen. Minstens 30% van het budget voor rechtstreekse betalingen moet naar ecoregelingen gaan, die vrijwillig zouden zijn maar het inkomen van boeren zouden kunnen verhogen.

De leden van het Europees Parlement staan ​​erop om in elke lidstaat landbouwadviesdiensten op te zetten en ten minste 30% van hun door de EU gesponsorde financiering toe te wijzen om boeren te helpen de klimaatverandering te bestrijden, natuurlijke hulpbronnen duurzaam te beheren en de biodiversiteit te beschermen. Ze roepen de lidstaten ook op om boeren aan te moedigen 10% van hun land te besteden aan landschapsarchitectuur die de biodiversiteit ten goede komt, zoals heggen, niet-productieve bomen en vijvers.

Betalingen aan grotere boerderijen verminderen, kleine en jonge boeren ondersteunen

De leden van het Europees Parlement stemden voor een geleidelijke verlaging van de jaarlijkse rechtstreekse betalingen aan landbouwers boven de € 60 en deze te beperken tot € 000. Het zou echter kunnen worden toegestaan ​​dat landbouwers 100% van de landbouwgerelateerde salarissen aftrekken van het totale bedrag vóór verlaging. Ten minste 000% van de nationale rechtstreekse betalingen zou moeten worden gebruikt om kleine en middelgrote landbouwbedrijven te ondersteunen, maar als meer dan 50% wordt gebruikt, moet de aftopping vrijwillig worden, aldus de leden van het Europees Parlement.

EU-landen zouden ten minste 4% van hun budget voor rechtstreekse betalingen kunnen gebruiken om jonge boeren te ondersteunen. Verdere steun zou kunnen worden verleend uit de financiering voor plattelandsontwikkeling, waarbij de investeringen van jonge landbouwers prioriteit zouden kunnen krijgen, aldus EP-leden.

Het Parlement benadrukt dat EU-subsidies alleen mogen worden gereserveerd voor degenen die zich bezighouden met ten minste een minimum aan landbouwactiviteiten. Degenen die luchthavens, spoorwegdiensten, waterwerken, onroerendgoeddiensten, permanente sport- en recreatieterreinen exploiteren, moeten automatisch worden uitgesloten.

Veggieburgers en tofu-steaks: geen verandering in de etikettering van plantaardige producten

De leden van het Europees Parlement verwierpen alle voorstellen om vleesgerelateerde namen te reserveren voor producten die vlees bevatten. Er verandert niets voor plantaardige producten en de namen die ze momenteel gebruiken wanneer ze worden verkocht.

Boeren helpen omgaan met risico's en crises

Het Parlement drong aan op verdere maatregelen om boeren te helpen omgaan met risico's en mogelijke toekomstige crises. Het wil dat de markt transparanter wordt, dat een interventiestrategie voor alle landbouwproducten en praktijken die gericht zijn op hogere normen op het gebied van milieu, diergezondheid of dierenwelzijn worden vrijgesteld van concurrentieregels. Ze willen ook de crisisreserve ombuigen om boeren met prijs- of marktinstabiliteit te helpen van een ad-hocinstrument naar een permanent instrument met een behoorlijk budget.

Hogere sancties voor herhaalde inbreuken en EU-klachtenmechanisme

Het Parlement wil de sancties opvoeren voor degenen die herhaaldelijk niet voldoen aan de EU-vereisten (bijvoorbeeld op het gebied van milieu en dierenwelzijn). Dit zou boeren 10% van hun rechten moeten kosten (vergeleken met de huidige 5%).

Europarlementariërs willen ook dat er een ad-hoc EU-klachtenmechanisme wordt opgezet. Dit is bedoeld voor boeren en plattelandsbegunstigden die ten aanzien van EU-subsidies oneerlijk of benadeeld worden behandeld als hun nationale regering hun klacht niet behandelt.

Uitslag van de stemming en meer informatie

De verordening inzake strategische plannen werd goedgekeurd met 425 stemmen voor, 212 tegen en 51 onthoudingen.

De verordening betreffende de gemeenschappelijke marktordening werd goedgekeurd met 463 stemmen voor, 133 tegen en 92 onthoudingen.

De verordening betreffende de financiering, het beheer en het toezicht op het GLB werd goedgekeurd met 434 stemmen voor, 185 tegen en 69 onthoudingen.

Meer informatie over de goedgekeurde teksten is beschikbaar in het achtergrond note.

Verklaringen van de voorzitter van de landbouwcommissie en de drie rapporteurs zijn beschikbaar Hier.

Achtergrond

De laatste hervorming van het EU-landbouwbeleid, ingevoerd in 1962, dateert van 2013.

De huidige GLB-regels lopen af ​​op 31 december 2020. Ze moeten worden vervangen door overgangsregels totdat de lopende hervorming van het GLB is goedgekeurd en goedgekeurd door het Parlement en de Raad.

Het GLB is goed voor 34.5% van de EU-begroting voor 2020 (€ 58.12 miljard). Ongeveer 70% van het GLB-budget ondersteunt het inkomen van zes tot zeven miljoen landbouwbedrijven in de EU.

Meer informatie

Verder lezen

Brexit

Britse wetgevers maakten zich zorgen over het gebrek aan voorbereidingen op de Brexit

gepubliceerd

on

By

De Britse regering heeft het voor bedrijven misschien te laat gelaten om zich goed voor te bereiden op het einde van het vrije verkeer van goederen van en naar de Europese Unie, zei een invloedrijke groep wetgevers op vrijdag (23 oktober): schrijft David Milliken.

De Treasury-commissie van het Britse parlement heeft minister Rishi Sunak van Financiën geschreven over hun bezorgdheid over vertragingen bij het opzetten van computersystemen waarmee bedrijven kunnen omgaan met nieuwe douanevereisten die op 1 januari van kracht worden.

"De commissie kwam weg van haar onderzoekssessie met ernstige bezorgdheid over de douaneparaatheid van het VK voor het einde van de Brexit-overgangsperiode," zei commissievoorzitter Mel Stride.

"Ik heb de bondskanselier gevraagd dringend te reageren op onze zorgen", voegde hij eraan toe.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending