Verbind je met ons

Brexit

Rolomkering: #Brexit heeft blootgelegd hoe de EU de machtsdynamiek tussen Groot-Brittannië en Ierland heeft veranderd.

DELEN:

gepubliceerd

on

Owain Glyndwr kijkt hoe de Brexiteers niet in de gaten hadden dat Groot-Brittannië zijn buurland niet langer kon pesten.

Tot nu toe is de regering van Theresa May erin geslaagd haar Brexit-wetgeving door het Britse parlement te krijgen, niet zonder problemen, maar zonder al te veel problemen.

Wat ik beschouw als het wetsvoorstel over de lessen van de geschiedenis (verlating), officieel bekend als het wetsvoorstel voor de Europese Unie (kennisgeving van terugtrekking), is er vrijwel doorheen gekomen. Het stelde de premier in staat het artikel 50-proces op gang te brengen nog voordat ze had uitgewerkt wat ze hoopte te bereiken in de twee jaar voordat ze de Europese Unie verliet.
De wet op de economische wetten (intrekking), alias de wet op de Europese Unie (terugtrekking), had het moeilijker. Het betekende het sluiten van compromissen, zowel met de conservatieve parlementsleden die denken dat de Brexit een potentiële ramp is als met het nog grotere aantal dat het alleen maar als een glorieuze kans ziet.
Kan de Britse regering dezelfde truc uithalen met wat ik de Facts of Geography (Amendment) Order noem, ook wel bekend als de ‘zinvolle stem’ over welke deal dan ook, met name over de Ierse grens, die aan de parlementsleden wordt voorgelegd als en wanneer er in Brussel overeenstemming wordt bereikt?

Het probleem is dat een van de feiten van de politieke geografie werkelijk is veranderd. De Republiek Ierland is niet langer slechts een klein, arm land, met weinig andere keuze dan zich aan te passen aan de wensen van Groot-Brittannië.

Het duidelijkste voorbeeld van hoe het vroeger was, was toen Groot-Brittannië uiteindelijk besloot toe te treden tot de Europese Economische Gemeenschap. Ierland was verplicht zich ook aan te sluiten, om te voorkomen dat zijn handel met zijn buurlanden in gevaar zou komen. In de beginjaren van het Britse en Ierse lidmaatschap was het Ierland dat zich het meest zorgen maakte over de soevereiniteit, in een tijd waarin veel van de mensen die Groot-Brittannië voor onafhankelijkheid hadden bevochten nog steeds leefden en hun erfenis beschermden.

Het was de Ierse, en niet de Britse, politiek die werd uitgedaagd door de interne markt, die destijds terecht werd gezien als een verlengstuk van de politieke filosofie van Margaret Thatcher voor de hele EU. De helden van de jaren twintig beleefden een laatste hoera toen het Hooggerechtshof van de republiek oordeelde dat een dergelijke inperking van de nationale soevereiniteit een grondwetswijziging en dus een referendum vereiste.

advertentie

De goedkeuring van de interne markt werd gemakkelijk verkregen, hoewel daaropvolgende Ierse referenda niet zo eenvoudig zouden zijn. Ierland was een belangrijke ontvanger van EU-steun en maakte een keuze die economische en sociale transformatie teweeg zou brengen en uiteindelijk een nettobijdrager aan de EU-begroting zou worden.

De invoering van de gemeenschappelijke munt werd door de grotere landen gezien als een groot offer van soevereiniteit, maar voor Ierland was het een moment van empowerment. Weinig dingen herinneren een regering meer aan haar beperkingen dan het feit dat ze niet veel geld in haar eigen munt kan lenen. Nu zou de buitenlandse schuld van Ierland worden afgelost en terugbetaald met hetzelfde geld als de belastinginkomsten.

Dat is een goede illustratie van hoe Ierland profiteert van de economische en politieke kracht van de bredere EU, maar nu hebben we natuurlijk een werkelijk enorm voorbeeld voor ons. De machtsdynamiek tussen Groot-Brittannië en Ierland is omgedraaid, waarbij de Europese Unie onvermurwbaar is dat Groot-Brittannië niets mag doen dat douanecontroles of andere controles aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zou kunnen vereisen.

Theresa May heeft deze verplichting expliciet aanvaard, ook al worstelt ze met het vinden van een manier om deze ten uitvoer te leggen. Het is voor haar niet voldoende om Britse grenscontroles te vermijden; ze moet een manier vinden om Ierland in staat te stellen de noodzaak van EU-grenscontroles te omzeilen.

Dit heeft woede en verwarring veroorzaakt in de gelederen van de harde Brexiteers. Het zijn vaak precies dezelfde individuen die altijd een afwijzende en betuttelende houding tegenover Ierland hebben gehad. Tijdens de referendumcampagne van 2016 in Groot-Brittannië weigerden ze eenvoudigweg te erkennen dat er een probleem was.

In wezen hebben zij de standaardinstelling van Groot-Brittannië jegens zijn buurland overgenomen sinds de oprichting van de Ierse Vrijstaat, in een poging het feit te negeren dat het feitelijk een onafhankelijk land is en te verwachten dat zij worden bedankt voor het gedrag alsof het werkelijk stilstaat. een deel van Groot-Brittannië.

Ierse burgers worden nog steeds behandeld alsof ze Britse onderdanen zijn en zullen na de Brexit vrijwel zeker nog steeds zo worden behandeld. De zogenaamde gemeenschappelijke reisruimte vermijdt de noodzaak van paspoortcontroles aan de grens met Noord-Ierland en betekent dat er slechts vluchtige identiteitscontroles plaatsvinden in havens die de veerboten tussen Groot-Brittannië en Ierland bedienen.

Maar dit is geen Akkoord van Schengen, dat een formeel afgesloten bundeling van soevereiniteit is. In plaats van een bindend internationaal verdrag hebben Groot-Brittannië en Ierland een informele regeling, een wederzijds besluit om geen paspoortvereisten in te voeren. Voor zover ze erover nadachten, gingen de Brexiteers ervan uit dat dezelfde aanpak zou kunnen worden uitgebreid tot de handel met Ierland nadat Groot-Brittannië de EU had verlaten.

Zij geloofden dat een grootmoedige aankondiging van Groot-Brittannië dat het geen douanecontroles zou opleggen op goederen die uit de Republiek Ierland aankomen, dankbaar zou worden beantwoord. Toen hen werd verteld dat Ierland hierdoor ook de EU zou moeten verlaten, werd dit gezien als een ander ‘voordeel’ van de paternalistische aanpak van Groot-Brittannië: Ierland zou ook de ‘voordelen’ van de Brexit plukken.

Ierland werd van oudsher misschien beschouwd als een land van mythen en legenden, maar het geeft Groot-Brittannië een lesje in enkele van de harde feiten van de politieke realiteit. Hoewel sommige parlementsleden nog steeds dromen van wat een ‘soeverein’ parlement na de Brexit kan doen, zodra het bevrijd is van de ‘ketenen’ van Brussel. Misschien kunnen we uitkijken naar een van hen die de British Weather (Sunshine Every Day) Act introduceert.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending