Verbind je met ons

EU

Bescherming gezocht voor #RussianWhistleblowers in VK

DELEN:

gepubliceerd

on

Nu uit een Russische opiniepeiling blijkt dat slechts 3% van de ondervraagde Russen gelooft dat de veiligheidsdiensten van hun land verantwoordelijk waren voor de poging om ex-spion Sergei Skripal te vermoorden, zijn er zorgen geuit over de risico's voor een nieuwe Russische ballingschap. (foto) in het Verenigd Koninkrijk.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is gevraagd welke bescherming wordt geboden aan een in Groot-Brittannië gevestigde Rus die op het punt staat te getuigen tegen Dmitry Zakharchenko in een spraakmakende corruptiezaak in Rusland.

Zakharchenko, plaatsvervangend hoofd van de Commissie voor Economische Veiligheid en Corruptiebestrijding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Moskou, zal dinsdag voor de rechtbank verschijnen op verdenking van machtsmisbruik, belemmering van de rechtsgang en het aannemen van steekpenningen na het geld.

De Duitse Gorbuntsov, een Russisch staatsburger die in Groot-Brittannië woont, zou tijdens het proces moeten getuigen, maar heeft zijn vrees geuit voor zijn persoonlijke veiligheid en heeft om bescherming gevraagd.

De situatie van Gorbuntsov wordt vergeleken met die van de Russische klokkenluider Alexander Perepilichny, die op mysterieuze wijze stierf in de buurt van zijn huis in Surrey terwijl hij naar verluidt hielp bij een Zwitsers onderzoek naar het witwassen van Russisch geld. Anderen vergelijken hem met Sergei Skripal, de voormalige dubbelagent wiens spionage van de Russische veiligheidsdiensten zou hebben geleid tot de aanslag op het leven van hem en zijn dochter eerder dit jaar. Gorbuntsov, ooit een insider binnen de kring van president Vladimir Poetin, wordt door sommigen beschouwd als een potentieel waardevolle bron voor de Britse autoriteiten.

Eind vorige week publiceerde de Russische opiniepeiler het Levada Center enquêteresultaten waaruit bleek dat slechts 3% van de Russen gelooft dat de Britten beweren dat de Russische militaire inlichtingendienst de Skripal-aanval heeft uitgevoerd. Het zei dat 28% gelooft dat de poging tot moord werd uitgevoerd door Britse inlichtingendiensten, terwijl 56% concludeerde dat “het iedereen had kunnen zijn”.

De zaak van Gorbuntsov is opgepakt door Denis MacShane, die als minister verantwoordelijk was voor Russische zaken in de regering van Tony Blair. Hij heeft Ben Wallace, de Britse staatsminister van Staatsveiligheid, geschreven met het verzoek in te gaan op het pleidooi van Gorbuntsov.

advertentie

De brief, die op deze website te zien is, luidt: “Vanwege een langdurige interesse in Rusland die teruggaat tot de tijd dat ik minister van Buitenlandse Zaken was bij de FCO die verantwoordelijk was voor Rusland, ben ik benaderd door advocaten die de Duitse Gorbuntsov vertegenwoordigen, een Russisch staatsburger die momenteel in het land zit. Londen.

“Laat me benadrukken dat ik het niet weet en de heer Gorbuntsov nooit heb ontmoet. Hij is echter goed bekend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Metropolitan Police, aangezien hij het slachtoffer was van een mislukte moordaanslag in maart 2012 in Londen.

It was reported that Gorbuntsov’s assailant, a Moldovan hired by Russian businessmen who were in dispute with Gorbuntsov, was convicted and is now in jail in Moldova.

MacShane voegde hieraan toe: “De reden dat ik werd benaderd was echter dat Gorbuntsov de Russische autoriteiten helpt in een belangrijke rechtszaak met ernstige beschuldigingen van corruptie en het witwassen van geld tegen een Russische functionaris.”

He writes: “I wonder if there is any mechanism that allows him to be protected at least for the visit to swear the affidavit.  I know all relations with Russia and involving Russians are tricky and I admire the strong approach you have taken.”

De 39-jarige Zakharchenko werd in 2016 gearresteerd nadat bij een huiszoeking door de politie 123 miljoen dollar (92 miljoen euro) in zijn appartement was aangetroffen.

Een rechtbank oordeelde dat hij tot 8 november in hechtenis moest blijven.

Zakharchenko zei dat het geld niet van hem was en dat zijn verdediging beroep aantekende tegen zijn detentie.

Gorbuntsov was eigenaar van verschillende banken in Rusland en Moldavië, maar woont al een aantal jaren in Groot-Brittannië.

In maart 2012 werd Gorbuntsov neergeschoten door een machinepistool toen hij zijn huis in Londen binnenkwam. Na de poging tot moord bleef hij gedurende een periode van 24 uur onder gewapende bewaking.

Hij zei dat het motief voor de schietpartij was dat hij op het punt stond een formele verklaring af te leggen over de vermeende betrokkenheid van voormalige medewerkers bij de moordaanslag op een andere zakenman.

Zijn vrienden hebben een open brief geschreven waarin ze vragen om betere bescherming van getuigen in ernstige strafzaken in Groot-Brittannië.

It states: “The authorities need to pay closer attention to the protection of witnesses in such cases. It was a miracle that Gorbuntsov survived the previous attack and he fears for his safety.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending