Verbind je met ons

EU

Ombudsman is verheugd over de verbetering van deskundigengroepen van de Commissie

DELEN:

gepubliceerd

on

Emily O'ReillyEuropese Ombudsman Emily O'Reilly heeft het akkoord van de Commissie verwelkomd om haar systeem van deskundigengroepen te verbeteren als reactie op voorstellen die zij in een onderzoek op eigen initiatief heeft gedaan. Honderden van dergelijke adviesgroepen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van EU-wetgeving en -beleid.

De Commissie heeft gezegd dat zij een nieuw beleid inzake belangenconflicten zal ontwikkelen voor deskundigen die op persoonlijke titel worden benoemd. Ook werd aangekondigd dat de selectieprocedure voor deskundigen transparanter zal zijn, inclusief een verplichting om, waar relevant, te worden ingeschreven in het Transparantieregister. Bovendien is de Commissie van plan haar register van deskundigengroepen in 2016 te herzien.

In januari 2015 stuurde de Ombudsman een lijst met voorstellen naar de Commissie over de manier waarop verschillende tekortkomingen in haar systeem van deskundigengroepen konden worden aangepakt. Dit volgde op een openbare raadpleging, waarin respondenten kwesties noemden zoals de waargenomen dominantie van bepaalde groepen door bedrijven en potentiële belangenconflicten van bepaalde deskundigen.

O'Reilly zei: “De reactie van de Commissie op mijn eerste reeks suggesties is bemoedigend en zou moeten helpen het volledige scala aan benodigde expertise veilig te stellen en de transparantie van het proces te vergroten, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen bij het publiek. De Commissie moet echter nog meer doen om het belangrijke werk van deze groepen open te stellen voor publieke controle, met name door gedetailleerde notulen van hun werk te publiceren. Ik ben ook van plan de redenen die de Commissie naar voren brengt voor het niet aannemen van een nieuw juridisch kader voor deskundigengroepen nauwkeurig te onderzoeken.”

De Ombudsman zal het antwoord van de Commissie nu in detail bestuderen en binnenkort haar volledige analyse publiceren. Het advies van de Commissie is beschikbaar hier.

In een afzonderlijk onderzoek onderzoekt de Ombudsman of DG AGRI de verplichtingen vastgelegd in zijn juridisch bindend kader voor “civiele dialooggroepen” correct heeft geïmplementeerd. Het resultaat van dit onderzoek zal binnenkort ook gepubliceerd worden.

De Europese Ombudsman onderzoekt klachten over wanbeheer in de instellingen en organen van de EU. Elke EU-burger, inwoner of onderneming of vereniging in een lidstaat kan een klacht indienen bij de Ombudsman. De Ombudsman biedt een snelle, flexibele en gratis manier om problemen met het EU-bestuur op te lossen. Voor meer informatie: http://www.ombudsman.europa.eu

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending