Verbind je met ons

Voorpagina

Duitsland steunt de EU de onderhandelingen met Turkije

DELEN:

gepubliceerd

on

kalkoen 1rz

Duitsland zal de oppositie die het in juni had geuit tegen het openen van een nieuw hoofdstuk in de gesprekken met de kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie laten vallen Turkije  na het neerslaan van een golf van protesten tegen de regering eerder dit jaar, zei een bron.  De Europese Commissie adviseerde om het bod van Ankara nieuw leven in te blazen in haar jaarlijkse voortgangsrapport over aspirant-leden dat vorige week werd gepubliceerd, hoewel ze ook zei dat de Turkse politie buitensporig geweld gebruikte om de onrust te onderdrukken. De EU-regeringen zullen het rapport van de Commissie in overweging nemen tijdens een vergadering op 22 oktober en debatteren over het starten van gesprekken over een nieuw beleidsterrein of hoofdstuk. Een bron dicht bij de Duitse regering zei dat Berlijn zijn oppositie zou laten vallen.

EU-bronnen hebben gezegd dat ze zouden kunnen besluiten om begin november de nieuwe gespreksronde met Turkije te starten.

Turkije begon onderhandelingen om lid te worden van de EU in 2005, 18 jaar na de aanvraag, maar een reeks politieke obstakels, met name over Cyprus en weerstand tegen Turks lidmaatschap in Duitsland en Frankrijk hebben de voortgang vertraagd.

EU-regeringen stelden plannen uit om de besprekingen over regionaal beleid in juni te openen, het eerste nieuwe beleidsterrein dat in drie jaar tijd wordt geopend, als berisping voor de manier waarop Turkije met de protesten omging.

Protesten tegen de regering van premier Tayyip Erdogan overspoelden Turkse steden nadat de politie traangas en waterkanon had gebruikt om een ​​sit-in tegen de herontwikkeling van een park in Istanbul uiteen te drijven. Zes mensen stierven en meer dan 8,000 raakten gewond in twee weken van schermutselingen in juni.

In een reactie op het rapport van de Commissie zei de Turkse minister van EU-zaken Egemen Bagis: "Het staat buiten kijf dat Turkije nu dichter dan ooit bij de normen van de Europese Unie staat op het gebied van democratie, mensenrechten en economische ontwikkeling."

advertentie

Kritiek op de manier waarop de regering met de protesten omging, wees hij van de hand.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending