Verbind je met ons

Muziek

Misia Furtak en Fiachna Ó Braonáin winnen subsidies van BELEM terwijl het project zijn tweede Open Oproep lanceert

DELEN:

gepubliceerd

on

bel, het door Creative Europe EU gefinancierde samenwerkingsproject dat zich richt op het genereren van inkomsten, de export en de promotie van Europese teksten en tekstvertalingen, heeft aangekondigd dat twee grote Europese artiesten subsidies hebben gewonnen van de eerste Open Call van het programma, terwijl het ook zijn tweede Open Call lanceert aan de industrie.

Misia Furtak is een gerenommeerde Poolse indiekunstenaar en songwriter, zowel als onderdeel van de internationale groep Très.B als als soloartiest met een oeuvre, waaronder de scherpzinnige sociaal-politieke WYBORY. Misia heeft zich bij het project aangesloten om haar catalogus met werk voor vertaling aan te bieden om de belangrijkste doelstellingen van het project te bereiken: werken openstellen voor een nieuw publiek en beter geld verdienen met songteksten via gelicentieerde distributie. 

“De industrie van vandaag is ongelooflijk spannend, maar ook een behoorlijk beangstigende plek, ongeacht of je net begint of een gevestigde artiest zoals ik bent”, zegt Misia Furtak. “Teksten zijn een gebied dat onderbelicht blijft. BELEM vertegenwoordigt een oplossing voor dit alles: het genereren van inkomsten, de bekendheid en het benadrukken van het belang van zowel taal als songteksten in muziek. Dankzij BELEM houd ik de controle over het proces en de werkzaamheden, terwijl ik de vertalingen beheer.” 

Met een legendarische carrière als oprichter van Hothouse Flowers en als soloartiest is Fiachna Ó Braonáin als vertaler bij het programma gekomen. In samenwerking met programmapartners zal Fiachna eraan werken om zijn eigen oeuvre te vertalen naar betekenis, zodat ze op grotere schaal kunnen worden begrepen en gewaardeerd. 

“Teksten vormen de emotionele kern van een nummer. Dus vertaling is – als het voor de betekenis wordt gedaan – in wezen interpretatie”, aldus Fiachna. “Je moet met de schrijver kunnen samenwerken, zodat je zeker weet dat je trouw bent aan de boodschap die ze in een nummer overbrengen, en ervoor zorgt dat deze precies goed is. Dit kan alleen echt gedaan worden als samenwerking. Via BELEM kunnen we samenwerken om vertalingen echt te laten werken voor kunstenaars.”

Het nieuws over de twee artiesten die aan het programma deelnemen komt op het moment dat het project zijn tweede Open Oproep aankondigt, gericht op coproductie van vertaalde nummers voor grensoverschrijdende release. 

BELEM staat vanaf vandaag (woensdag 10 januari) open voor aanvragen van artiesten en platenlabels en nodigt artiesten en labels uit om aanvragen in te dienen voor de opname van vertaalde werken. In totaal zullen 20 projecten worden geselecteerd; Tien projecten zullen worden toegekend in 10 en de overige tien in 2024. Zodra ze zijn uitgebracht, zullen alle gecoproduceerde nummers wereldwijd worden gedistribueerd, samen met zowel de teksten als hun vertalingen in verschillende talen. Deze werken en de teksten – inclusief alle vertalingen – zullen worden verspreid via BELEM-partners LyricFind, Deezer, .Music en andere platforms.

advertentie

Om van toepassing te zijn moet elke projectaanvraag een budget van minimaal € 5,000 hebben, inclusief vergoedingen voor kunstenaars die aan het project werken, studiokosten, reis- en verblijfskosten en eventuele bijkomende kosten. BELEM zal maximaal € 3,000 financieren voor het project, waarbij de resterende 40% wordt geïnvesteerd door de artiest of het label. De aanvragen worden vervolgens beoordeeld door een jury bestaande uit bestuursleden van AMAEI, RUNDA en IMPALA.

“Fiachna en Misia hebben precies gelijk – de teksten vormen het kloppende emotionele hart van liedjes, maar worden nog steeds enorm onderbediend, terwijl vertalingen en beschikbaarheid nog steeds slecht zijn”, zegt Florian von Hoyer, COO bij MusicHub en BELEM Lead namens Zebralutie. “We zijn vereerd dat kunstenaars van hun kaliber zich bij dit project aansluiten, vooral nu we onze tweede Open Oproep naar de industrie lanceren om vertaalde werken te produceren. Door nauw samen te werken met artiesten en labels kunnen we de integrale rol die songteksten spelen beter promoten, terwijl we zorgen voor een betere bescherming van zowel de songteksten als hun vertalingen, en meer mogelijkheden voor artiesten, labels en rechthebbenden om er geld mee te verdienen. We zijn blij om in verschillende regio’s te kunnen werken aan de toekomst van songteksten en om culturele barrières te slechten om muziek te begrijpen.” 

De inschrijving sluit op zaterdag 10 februari 2024. Bezoek de website om je aan te melden voor de tweede open oproep van BELEM.

Er zijn afbeeldingen en logo's in hoge resolutie te vinden hier.

Voor meer informatie over BELEM: LinkedIn, Twitter.

De volledige lijst van 15 bedrijven die deelnemen aan het BELEM-project omvat:

Casestudies van kunstenaars

Casestudy's waarin wordt uitgelegd waarom de artiesten bij BELEM betrokken raakten, naast hun gedachten over de toestand van de muziekindustrie en het belang van songteksten bij het schrijven van liedjes, vindt u hieronder:

Over BELEM

Het BELEM-project, Boosting European Lyrics and their Entrepreneurial Monetization, bevordert de licentieverlening, aggregatie, distributie, tentoonstelling en vertaling naar betekenis. Het verhoogt dramatisch de inkomsten uit Europese songteksten en vertalingen van songteksten. Dit vergroot de duurzaamheid en exporteerbaarheid van Europese liedjes voor muziekuitgevers en songwriters (labels en artiesten) aanzienlijk en komt ten goede aan het publiek, wat leidt tot een grotere taaldiversiteit en begrip wereldwijd, waarbij vertaalde teksten grenzen overschrijden (en doorbreken), zowel digitaal als digitaal. virtuele, maar ook live, in-concert formaten. De teksten en tekstvertalingen voor de betekenis zullen wereldwijd worden verspreid. Virtuele en persoonlijke liveshows, naast songtekstvideo's en songtekstvertaalvideo's, van Europese artiesten zullen worden geproduceerd met ondertiteling, zingend in hun moedertaal, of in een mengeling van talen. Liederen zullen door het publiek in vele talen in elk land kunnen worden begrepen. 

Voor meer informatie kunt u terecht op: https://belemmusic.com/

Foto door Marius Massalar on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending