Verbind je met ons

EU

Ierland accepteert overweldigend homohuwelijk

DELEN:

gepubliceerd

on

HuwelijkEdualiteitUSI-2The Republic of Ireland has voted to legalize same-sex marriage in a historic referendum. More than 3.2 million people were asked whether they wanted to amend the country’s constitution to allow gay and lesbian couples to marry. Government ministers have said they believe it will pass, while prominent ‘No’ campaigners have conceded defeat. Counting started at 9h BST on Saturday morning (23 May). An “unusually high” turnout was reported.

ILGA-Europe has congratulated Ireland for the vote, which it says is “in favour of equality, dignity and respect for all families”.

Paulo Côrte-Real, medevoorzitter van de Raad van Bestuur van ILGA-Europe, zei: “Namens de Europese LGBTI-beweging feliciteren we Ierland, zijn politici, mensenrechtenactivisten en het Ierse volk oprecht met het nemen van zo'n belangrijke stap in de richting van een samenleving waarin alle mensen kunnen genieten van de voordelen en bescherming van het huwelijk, ongeacht hun geslacht en seksuele geaardheid. Onze raad, die op deze historische dag in Dublin bijeenkomt, is verheugd om de uitslag van het referendum uit de eerste hand te zien. Hoewel het ons vaste standpunt is dat mensenrechtenkwesties niet aan een referendum moeten worden voorgelegd, vereisten de specifieke kenmerken van het Ierse systeem deze stemming en we zijn erg blij om te zien dat de mensenrechten inderdaad hebben gezegevierd als resultaat van dit proces.”

Joyce Hamilton, medevoorzitter van de Raad van Bestuur van ILGA-Europe, voegde toe: “Het Ierse volk heeft gesproken. Hun boodschap is duidelijk: ze willen leven in een samenleving die iedereen omarmt en omvat, een samenleving die bevestigt dat gelijkheid deel uitmaakt van haar kernwaarden. Naast het positieve resultaat van de stemming, is de campagne zelf een buitengewoon voorbeeld gebleken van diepgaande sociale verandering, openheid en mededogen. De wetswijziging van vandaag bevestigt een bewonderenswaardige en inspirerende verandering in de harten en geesten van mensen in de grondwet van het land.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending