Verbind je met ons

Cinema

Bioscoop Movie Review: Amerikaans Hustle (2013)

DELEN:

gepubliceerd

on

Amerikaanse drukteVoorbedachte filmrecensies voegen een zekere druk toe aan een bezoek aan de films. American Hustle (2013) is nog niet geopend in Brussel (het opent op 12 februari 2014), maar toen ik op 13 januari wakker werd, hoorde ik dat het al een paar Golden Globes in de Verenigde Staten had gewonnen.

Vlak voor de persbezichtiging drong het tot me door dat ik als recensent waarschijnlijk pen en papier had moeten meenemen, dus pakte ik een servetje en vroeg de organisatoren of ik een pen mocht hebben.

De waarheid is dat ik geen aantekeningen heb gemaakt – behalve om de naam van een van de 'opgejaagde' politici op te schrijven – zodat ik het later kon googelen. Toch heb ik wat mentale aantekeningen gemaakt. Ergens in het midden van de film maakte ik een mentale notitie dat wat er op het scherm gebeurde niet aannemelijk was. Naderhand probeerde ik me te herinneren waar de 'ongeloofwaardige' scène was en kon het gewoon niet, wat geweldig was omdat ik echt van de film genoot en eerlijk gezegd, klagen dat sommige delen ervan ongeloofwaardig waren, is hetzelfde als klagen dat The Wizard of Oz (1939) is onwaarschijnlijk zodra Dorothy Kansas verlaat of eist dat Hollywood alleen films mag maken die de gruizige en vaak saaie realiteit van het leven weerspiegelen. Het is duidelijk dat dit geen goed recept zou zijn voor succes aan de kassa.

De film is losjes en soms niet zo losjes gebaseerd op een beroemde FBI-steek uit de late jaren '70, abscam. Het hoofdpersonage van de film Irving Rosenfeld, gespeeld door Christian Bale, is gebaseerd op de oplichter die door de FBI werd gebruikt om 'opdringerig' te zijn, of sommigen zouden kunnen zeggen om dieven en vervolgens publieke figuren, voornamelijk congresleden, in de val te lokken. De film vertelt het verhaal van de zwendel, met flashbacks van Irving's vroege leven vanaf zijn eerste zwendel, het opdringen van zaken voor het glaszettersbedrijf van zijn vader door ruiten in te slaan, tot aan zijn leven als een redelijk succesvolle oplichter die kosten in rekening brengt voor niet-bestaande leningen via zijn bedrijf 'London Investors'. Allemaal goed, totdat ik las dat de 'echte' Irving Rosenfeld, Melvin Weinberg's, de eerste zwendel was het verkopen van voetloze sokken (alleen enkels) aan drukke pendelaars en dacht dat de waarheid misschien grappiger is dan fictie.

De film wordt soms een beetje flashback-gek. Er wordt ons bijvoorbeeld verteld dat Tellegio (Robert de Niro) de gangster was die besloot zijn slachtoffers niet te begraven, wat wordt gevolgd door een flashback waarin Tellegio een man vermoordt en hem op straat achterlaat – dit is een beetje overbodig. Het leidmotief tussen FBI-agent Richie DiMaso (gespeeld door Bradley Cooper) en zijn directe baas Stoddard (Louis CK) is tot op zekere hoogte goed, maar ik wachtte tot het ijsvisverhaal tot een wonderbaarlijk grappige of verhelderende conclusie zou komen. denk van wel. Heb ik iets gemist?

Het acteerwerk is over het algemeen een genot. Jennifer Laurent is geweldig. Ze speelt de vrouw van Irving, een ietwat kromgetrokken, behoeftig, manipulatief maar op de een of andere manier vertederend personage, een Scarlett O'Hara van onze tijd - we weten dat we haar niet mogen, maar op de een of andere manier doen we dat, of ik doe het, voor wat het waard is. Terwijl de scène waar ze mee zingt Live and Let Die voegt niet echt veel toe aan het verhaal, ze doet het met zoveel verve, ik ben blij dat het niet op de vloer van de uitsnijruimte is beland.

Christian Bale is uitstekend, ik ken zijn films niet echt, omdat ik meestal niet vrijwillig naar films als oppasser, Ik ben misschien de laatste persoon die lid wordt van zijn fanclub, maar beter laat dan nooit. Bradley Cooper is ook erg goed, hoewel ik af en toe zou willen dat hij een beetje in toom werd gehouden. De enige acteur waarvan ik denk dat ze hun rol niet helemaal goed doen, is Amy Adams als Sydney Posser; ze is goed en ik ben een beetje aan het muggenziften, maar ik vind haar altijd een beetje smakeloos als ze 'sexy' probeert te zijn in films, in Enchanted (2007) ze was de perfecte belichaming van de Disney-prinses, maar ze is niet zo sterk in de donkere regionen van het acteerspectrum. Als ze een Oscar wil, zal ze pijn moeten voelen en laten zien! Een lichte frons is niet voldoende, Amy.

advertentie

In de Golden Globe-discussie op BBC-nieuws was er enige discussie over de vraag of de film al dan niet een komedie was. Terwijl dat niet zo was Airplane! (1980), het was grappig. Als de vertoning waar ik naartoe ging iets is om aan voorbij te gaan, varieert het erg wanneer en waarom je het grappig vindt. Op sommige momenten vroeg ik me af wat anderen zo hilarisch vonden, op andere momenten was ik een eenzame stem die lachte in de wildernis – om uit de film te lenen, ik denk dat het Jezus was die dat zei. Al met al zeer aangenaam, ik raad het aan.

138 minuten.

Voor meer kwaliteit film reviews, ga dan naar Picturenose. com.

newlogo

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending