Verbind je met ons

Kunst

Tentoonstelling: Het Europese stedelijke wezen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Franse kunstenaar Jean-Marc Caracci is een fotograaf gevestigd in Montpellier, en hij staat op het punt zijn nieuwste fotoserie te lanceren, Homo Urbanus Europeanus, dat gaat over de man, in de stad, in Europa... over het Europese 'stedelijke wezen'. Voor de serie zijn eenendertig Europese hoofdsteden gefotografeerd, en dat zal ook de portfolio worden hier te vinden.

Hoewel het vooral een esthetisch werk is, Homo Urbanus Europeanus verbergt de politieke dimensie ervan niet. Elk van de 31 Europese hoofdsteden is in zekere zin in dezelfde stijl gefotografeerd – sober en zonder enige culturele of sociale zichtbaarheid –, zegt Caracci.: "Homo Urbanus Europeanus is een artistiek instrument om Europese landen te verenigen...of ze nu al tot de Europese Unie behoren of niet."

Verschillende vertegenwoordigingen van de Europese Commissie hebben de rechten op de foto's gekocht om Europa te vieren (voor 'Europadag' enzovoort).

Internationale tentoonstellingen gehouden in 2012-2013:
- Slovenië: Novo Mesto, Maribor Culturele Hoofdstad van Europa 2012
- Slowakije: Bratislava, Midden-Europees Huis van Fotografie
- Duitsland: Dortmund, Ruhrbiënnale 2012
- Zuid-Korea: rondreizende tentoonstelling in vijf steden
- Slovenië: Maribor, Torengalerij
- Oekraïne: Kiev, Khanenko Art Museum
- Kroatië: Zadar, ter gelegenheid van de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie
- Hong-Kong + Macau: Delegatie van de Europese Commissie geopend door Commissievoorzitter José Manuel Barroso (afgebeeld)
 
Aankomende internationale tentoonstellingen:
- België: Brussel, Fnac Toison d'Or
- Polen: Kielce, Nationaal Museum
- Tsjechië: Praag, Vernon-galerij
- Litouwen: Siauliai, Fotografiemuseum

En Caracci is van plan een album uit te brengen Homo Urbanus Europeanus, die ook originele teksten zal bevatten, geschreven door 31 Europese schrijvers... er zullen dus evenveel schrijvers als Europese hoofdsteden te zien zijn.

Voor meer informatie, klik hier en hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending