Verbind je met ons

Kazachstan

Economische bruggen bouwen: de bloeiende verbinding van Kazachstan met de VS

DELEN:

gepubliceerd

on

In het dynamische landschap van de mondiale economie fungeert Kazachstan als een baken van groei en veerkracht, en versterkt het zijn rol als regionale leider bij het aantrekken van buitenlandse investeringen. Het Astana International Financial Centre (AIFC), een centrum van innovatie en samenwerking, heeft sterke banden onderhouden met mondiale partners, waaronder de Verenigde Staten, Centraal-Azië, schrijft Renat Bekturov.

Economische groei en veerkracht

Centraal-Azië, met een bevolking van bijna 78 miljoen mensen, ontpopt zich als een regio van economisch belang, gekenmerkt door een dynamische bevolkingsgroei en een aanzienlijke jeugddemografie. Overvloedige natuurlijke hulpbronnen, strategische geografische ligging en handelsmogelijkheden onderstrepen het potentieel ervan nog eens. Het totale nominale bbp van de Centraal-Aziatische landen wordt geschat op 405 miljard dollar in 2022, waarbij Kazachstan ruim de helft voor zijn rekening neemt.

Kazachstan speelt een cruciale economische rol in Centraal-Azië, met een opmerkelijk groeipercentage van 3.3% in 2022. Verschillende factoren dragen bij aan de economische kracht van het land, waaronder duurzame stabiliteit, overvloedige natuurlijke hulpbronnen, robuuste fundamenten van de grondstoffenmarkten, aanhoudende politieke en economische hervormingen en 13 speciale hervormingen. Economische Zones met aantrekkelijke belastingvoordelen. Ondanks de complexiteit van het mondiale geopolitieke landschap blijft de economie van Kazachstan bloeien, waarbij het IMF voor 4.8 een bbp-groei van 2023% voorspelt.

Bilaterale handel en investeringen tussen Kazachstan en de VS

Kazachstan en de Verenigde Staten hebben een substantiële groei in de bilaterale handel gekend, met een stijging van 37% in het totale handelsvolume tussen 2021 en 2022. De export van Kazachstan naar de VS bedroeg in 1.15 $2022 miljard, terwijl de import uit de VS naar Kazachstan in totaal $1.90 miljard bedroeg. . De belangrijkste exportproducten naar de VS zijn mineralen en metalen, goed voor respectievelijk 60.2% en 20.3%, terwijl voertuigen en machines de belangrijkste importproducten zijn, respectievelijk 30% en 26.7%.

Deze groei onderstreept de kracht van de economische banden tussen Kazachstan en de Verenigde Staten. Het partnerschap komt tot uiting in de oprichting van 166 joint ventures, waarvan het merendeel kleine en middelgrote ondernemingen zijn.

advertentie

Sinds 2005 heeft Kazachstan in totaal 105.4 miljard dollar aan directe investeringen uit de Verenigde Staten aangetrokken, wat de economische veerkracht van Kazachstan en zijn aantrekkingskracht als bestemming voor buitenlandse investeringen onderstreept.

Op 17 september besprak de president van Kazachstan de mogelijke uitbreiding van de activiteiten van Citigroup in Kazachstan met CEO Jane Fraser.

AIFC: een unieke investeringsbestemming

De AIFC fungeert als een uniek rechtsgebied in Kazachstan en Centraal-Azië en biedt buitenlandse investeerders een aantrekkelijke investeringsbestemming. In het licht van het veranderende mondiale geopolitieke landschap zijn beleggers actief op zoek naar nieuwe kansen. AIFC is een pionier in de regio en heeft een alomvattend juridisch kader gecreëerd voor het aantrekken, faciliteren en beschermen van investeringen. AIFC opereert in overeenstemming met de principes van de Engelse en Welshe wetgeving en houdt zich aan de normen van toonaangevende mondiale financiële centra. Sinds de oprichting in 2018 heeft AIFC aanzienlijke vooruitgang geboekt. Binnen AIFC zijn meer dan 2,000 bedrijven uit 78 landen actief, en zijn er investeringen gedaan voor een totaalbedrag van $10 miljard. via dit knooppunt aangetrokken tot de economie van Kazachstan. Met name heeft AIFC met succes 43 bedrijven uit de Verenigde Staten aangetrokken, verspreid over verschillende sectoren, waaronder vermogensbeheer, fintech, application service providers (ASP) en de bredere financiële sector.

Als aanvulling op dit streven heeft de Astana International Exchange (AIX) actief buitenlands kapitaal aangetrokken. Toonaangevende mondiale bewaarbanken, waaronder JP Morgan, Bank of New York, State Street, Citi, BNP Paribas en Northern Trust, zijn bewaarcliënten van AIX geworden en houden effecten aan die op de beurs zijn genoteerd. AIX maakt gebruik van de Nasdaq Matching Engine, is ook verbonden met Euroclear en maakt gebruik van het afwikkelingssysteem van Avenir, dat naadloos integreert met het wereldwijde netwerk van SWIFT. Dankzij deze functies kan AIX ultramoderne uitwisselingsdiensten aanbieden, vergelijkbaar met grote financiële centra als Londen en Hong Kong. Samen helpen AIFC en de AIX bij het bevorderen van buitenlandse investeringen in Kazachstan en de bredere Centraal-Aziatische regio.

Evoluerend economisch en politiek landschap

Over het geheel genomen heeft Kazachstan de afgelopen twee jaar aanzienlijke politieke veranderingen ondergaan, waarbij beslissende stappen zijn gezet om de uitvoerende macht te herverdelen en de rol van het parlement in het besluitvormingsproces te versterken. Naast deze politieke hervormingen heeft president Kassym-Jomart Tokajev ook substantiële economische initiatieven geïnitieerd om zich aan te passen aan het snel evoluerende landschap en de veranderende handels- en investeringspatronen.

In zijn meest recente toespraak tot de natie schetste de president een reeks gedurfde en concrete voorstellen gericht op het stimuleren van de economische ontwikkeling van Kazachstan. Hoewel het land historisch gezien afhankelijk is van mineralen als economische hoeksteen, benadrukte de president de noodzaak om de verwerkingscapaciteit van Kazachstan uit te breiden in sectoren als olie en gas, mijnbouw, chemicaliën, uranium en kunstmest. Tegelijkertijd benadrukte de president de noodzaak van extra investeringen om nieuwe gasvelden en alternatieve energie te ontwikkelen, evenals zeldzame aardmetalen en kritieke materialen, die een steeds belangrijkere rol gaan spelen in nieuwe technologieën.

Veelbelovende gebieden voor samenwerking

Binnen het raamwerk van AIFC bieden verschillende sectoren veelbelovende kansen voor onderlinge samenwerking tussen de VS en Kazachstan. Deze sectoren dienen als toegangspoorten voor investeerders die geïnteresseerd zijn in infrastructuurprojecten, fintech-innovaties, technologische hubs, groene initiatieven en andere investeringsprojecten. AIFC staat op het punt een toonaangevend platform voor groene projecten te worden, gezien de opmerkelijke groei op de koolstofmarkt van de afgelopen twee jaar, waaronder een twintigvoudige toename van het totale volume aan groene obligaties.

Terwijl Kazachstan zijn banden met mondiale partners, waaronder de Verenigde Staten, versterkt, blijft het een aantrekkelijke bestemming voor diegenen die willen samenwerken met een dynamische en veerkrachtige economie in het hart van Centraal-Azië.

Renat Bekturov is de gouverneur van het Astana International Financial Centre.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending