Verbind je met ons

Duitsland

President Tokajev: Kazachstan is klaar om de olietoevoer naar Duitsland te vergroten

DELEN:

gepubliceerd

on

Kazachstan is klaar om de olieleveranties aan Duitsland te vergroten, zei de Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev vorige week na gesprekken met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn. Tokajev zei dat Kazachstan dit jaar 500,000 ton ruwe olie naar de Duitse Schwedt-raffinaderij heeft verscheept via de Russische Druzhba-pijpleiding. De verkoop begon nadat Berlijn had besloten te stoppen met het kopen van Russische olie.

"Op verzoek van onze Duitse vrienden heb ik de bereidheid van ons land bevestigd om de olievoorraden te vergroten en deze op de lange termijn te maken", zei Tokajev tijdens een briefing. Hij zei niet hoeveel dergelijke zendingen zouden kunnen toenemen. “Kazachstan is een belangrijke partner voor ons om onze aanvoerkanalen te verbreden, bijvoorbeeld bij de import van ruwe olie, en om ons onafhankelijk te maken van de Russische energievoorziening”, vertelde Scholz op dezelfde briefing.

“We kijken ook naar Kazachstan als partner als het gaat om kritische grondstoffen om de energietransitie vorm te geven. En we zijn het erover eens dat de noodzakelijke transportroutes sneller moeten worden uitgebreid.”

Tokajev zei ook dat Duitsland niet bang hoeft te zijn dat Kazachstan, een voormalige Sovjetstaat in Centraal-Azië die een lange grens met Rusland deelt en de thuisbasis is van een grote etnisch Russische minderheid, zal proberen Moskou te helpen de westerse sancties te omzeilen die zijn opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne. Westerse waarnemers hebben toegenomen handelsvolumes tussen Centraal-Azië en Rusland opgemerkt, wat erop zou kunnen wijzen dat sommige landen in de regio goederen importeren en doorverkopen aan Rusland die het land zelf niet kan kopen, inclusief die uit Europa.

Tokajev zei dat Kazachstan bleef oproepen tot gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over het beëindigen van de oorlog, die nu de twintigste maand ingaat, en dat het land zich er geen zorgen over maakt dat Moskou zijn eigen territoriale integriteit in gevaar brengt. "De tijd is gekomen voor rationele, ik zou zeggen, verstandige diplomatie", zei Tokajev. “Het is tijd om een ​​einde te maken aan de wederzijdse beschuldigingen en zaken te gaan bespreken, om de basis te vinden voor vredesbesprekingen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending