Verbind je met ons

EU

#EAPM - Roemenië houdt stand terwijl de VS de medicijnprijzen wil overtroeven

DELEN:

gepubliceerd

on

Naarmate het jaar vordert, naderen we het einde van het huidige Oostenrijkse voorzitterschap van de EU, met Roemenië als volgende in de rij (vanaf 1 januari 2019), schrijft de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

Het wordt het allereerste roulerende voorzitterschap van Roemenië en, niet toevallig, tijdens de recente plenaire vergadering in Straatsburg gingen leden van het Europees Parlement in debat met de president van Roemenië, Klaus Iohannis, over de toekomst van Europa.

Tussen nu en Boekarest die de hot seat overneemt, heeft EAPM natuurlijk zijn congres eind november en zal later met Roemenië samenwerken, dus dit debat was van bijzonder belang.

Het congres vindt plaats in Milaan en ondanks een extra uur in het weekend wanneer de klokken veranderen, begint de tijd om te registreren snel te dringen.

Als je je naam nog niet hebt ingevuld, je kunt dit hier doen.

Maar terug naar het debat... waarin de heer Iohannis zijn positieve visie voor de toekomst van Europa schetste en voorstander was van een meer eenheidsaanpak, voortbouwend op de rijke diversiteit van de lidstaten.

Hij sprak over de noodzaak om de cohesie te versterken om toegevoegde waarde te creëren en uiteindelijk te zorgen voor een inclusief toekomstig Europa voor alle Europese burgers en lidstaten. Een van de prioriteiten van zijn land, zei hij, is digitalisering en digitale vaardigheden.

advertentie

De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, zei dat hij het debat over de toekomst van Europa als een goed moment beschouwde, omdat het ertoe bijdroeg een nieuw licht te werpen op de Europese droom.

Van zijn kant sprak de Roemeense president over een Europese identiteit op basis van gedeelde principes, waarden en gemeenschappelijk belang. Deze gemeenschappelijke waarden moeten voortdurend worden herontdekt en opnieuw gewaardeerd, voegde hij eraan toe, erop wijzend dat de EU geen enkele lidstaat of burger in de steek mag laten.

President Iohannis zei dat Europa op verschillende gebieden een wereldleider moet blijven, vooral als het gaat om de technologische en digitale revolutie. Hoewel hij de zorgsector niet specifiek noemde, is die er uiteraard wel bij.

Europa heeft de capaciteit en de kracht om een ​​leider te zijn op het gebied van connectiviteit, zei hij. Groei en stabiliteit, concurrentievermogen, veiligheid en verbetering van de levenskwaliteit van alle Europeanen hangen af ​​van hoe ambitieus en resoluut Europa is op het gebied van digitalisering, onderzoek en innovatie.

Digitale transformatie kan niet worden bereikt zonder een enorme investering in onderwijs en de vereiste nieuwe vaardigheden, benadrukte de president.

Iohannis benadrukte dat overal in Roemenië duizenden getalenteerde Roemeense ingenieurs werken aan het bevorderen van digitale technologieën, 5G, het internet der dingen en meer. De data-economie is de toekomst, zei de voorzitter, eraan toevoegend dat het niemand mag verbazen dat Roemenië wil en in staat is bij te dragen aan het versterken van de mondiale rol van de Unie op dit gebied.

Tijdens het debat wees EP-lid Manfred Weber erop dat de Europese verkiezingen tijdens het Roemeense voorzitterschap zullen plaatsvinden. Voor een democratisch Europa is een diversiteit aan kandidaten nodig, ondersteund door een programma, inhoud en nieuwe ideeën.

Josef Weidenholzer noemde Roemenië een belangrijk lid van de EU, met een enorm potentieel en een economische groei ver boven het Europese gemiddelde, niet alleen dankzij de IT-sector, die een enorme bijdrage levert aan de economische ontwikkeling van andere landen.

President Iohannis zei dat een van de huidige problemen waarmee Europa wordt geconfronteerd, het gebrek aan band tussen burgers en politici is. Burgers begrijpen niet wat politici doen, en helaas begrijpen sommige politici niet wat burgers willen.

Eerlijke gezondheidszorg zou een goed begin zijn, meent EAPM.

President Iohannis noemde ook het meerjarig financieel kader, waarvan de gezondheidszorg een cruciale rol speelt. Vooruitgang op dit dossier is nodig, zei hij. Dat het Parlement de Raad aanmoedigt om voor een verhoging van de begroting te gaan, is volgens hem een ​​goede zaak, maar de onderhandelingen zullen moeten worden voortgezet. De president zegde namens Roemenië toe om mee te doen en hoopte in ieder geval aanzienlijke vooruitgang te boeken op gevoelige begrotingsterreinen.

Tijdens het debat benadrukte president Iohannis nogmaals het concept van "eenheid in verscheidenheid" en besloot hij met het herhalen van de belangrijkste aspecten die de toekomst van de EU vorm zullen geven: eenheid, cohesie, nabijheid tot de burgers, interne veiligheid, grensbeveiliging, gewicht in internationaal beleid , diversiteit. Deze thema's gaan iedereen aan, alle Europeanen.

President Iohannis zei dat het niet alleen een belangrijke taak is om antwoorden te vinden, maar ook om beleid te voeren en in de praktijk toe te passen wat belangrijk is voor de burgers en de EU.

Trompetten medicijnen prijzen

In dezelfde week dat de Roemeense president aan het woord was, onthulde zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump zijn plannen om de wijze waarop Medicare voor bepaalde medicijnen betaalt, te veranderen.

Vasthoudend aan zijn gebruikelijke 'America First'-script, viel hij wat hij 'buitenlandse freeloaders' noemde aan en beschuldigde hen ervan de kosten op te drijven.

Het initiatief hangt samen met een campagnebelofte waarin hij beloofde de prijs van geneesmiddelen te verlagen.

De timing is geen toeval, net voor de tussentijdse verkiezingen, en de gezondheidszorg blijkt een groot probleem te zijn nu de verkiezingsdag nadert.

Het voorstel van Trump is alleen van toepassing op medicijnen die worden toegediend in dokterspraktijken en poliklinische ziekenhuisafdelingen - zoals voor kankerbehandelingen en andere. Geneesmiddelen op recept verkrijgbaar bij apotheken zijn niet inbegrepen.

"Al tientallen jaren hebben andere landen het systeem opgetuigd zodat Amerikaanse patiënten veel meer - en in sommige gevallen veel, veel meer - moeten betalen voor exact hetzelfde medicijn", zei de president. "Met andere woorden Amerikanen betalen meer, zodat andere landen minder kunnen spelen."

Helaas voor de president zijn ziekenhuizen, doktoren en farmacie minder enthousiast over een plan dat een groot deel van het geld van de gezondheidssector zal kosten. "Niemand zal dit leuk vinden", zei een ambtenaar. "Het irriteert te veel mensen."

Er wordt aangenomen dat drie farmaceutische bedrijven, namelijk Roche, Amgen en Regeneron, hard zullen worden getroffen door het plan van Trump, hoewel de industrie een machtige lobbyist is.

Aan de andere kant lijkt het voorstel waarschijnlijk patiënten aan te spreken, gezien de lagere prijzen. Het komt erop neer dat de president andere landen de schuld geeft omdat ze te weinig voor medicijnen betalen en erop vertrouwen dat Amerikanen hogere prijzen opvangen die vervolgens worden gebruikt om innovatie in de farmaceutische industrie te financieren. Hij wil eigenlijk dat andere landen meer betalen voor medicijnen.

Dat gaat niet populair worden in de EU, dat is zeker...

EAPM zal zoals altijd de plannen van Roemenië en Trump op de voet volgen en er zullen zeker debatten over de onderwerpen plaatsvinden op het congres in Milaan.

Om het programma te bekijken, Klik hier alsjeblieft.

Om te registreren, Klik hier alsjeblieft.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending