Verbind je met ons

EU

Data coöperaties: geven grote keuzes voor de patiënt

DELEN:

gepubliceerd

on

DefiniensBigDataMedicine01Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) directeur Denis Horgan

'Big Data' is een enorm gebied, zeker in de zorg. We delen tegenwoordig meer persoonlijke gegevens dan ooit tevoren en deze opgeslagen informatie zal zich blijven uitbreiden en zal zeker niet verdwijnen.

'Big Data' is een enorm gebied, zeker in de zorg. We delen tegenwoordig meer persoonlijke gegevens dan ooit tevoren en deze opgeslagen informatie zal zich blijven uitbreiden en zal zeker niet verdwijnen.

Big Data can be used to drive innovation in translational research and health outcomes tailored to the individual – offering the potential to revolutionize the effectiveness of health interventions in what are increasingly cash-strapped public health-care systems.

Persoonlijke medische gegevens zijn afkomstig uit een veelheid van bronnen, waaronder individuele patiëntendossiers, klinisch onderzoek recruitment, biobanking en patiënt gegenereerde informatie: al deze gegevens zijn waardevol op hun eigen manier.

Wetenschappers moeten in staat zijn om mee te werken en te testen op grote datasets. Natuurlijk, dan zijn er nog vragen over de beste manier om deze resultaten te koppelen aan klinisch relevante en bruikbare informatie, en hoe u op maat reacties te creëren voor hen. Deze factoren vormen verdere uitdagingen.

Ondertussen worden deze gegevens op dit moment opgeslagen in 'silo's', wat misschien niet slechts één ziekenhuis betekent, maar zelfs in verschillende afdelingen van hetzelfde ziekenhuis, zodat de gegevens weliswaar nuttig zijn op individueel niveau, maar de bredere waarde ervan wordt onderbenut. .

advertentie

Een ander groot probleem is het debat over het recht van een patiënt om eigenaar te zijn van zijn of haar gegevens, en om er toegang toe te krijgen wanneer hij of zij dat wil, evenals de morele en ethische zorgen met betrekking tot het gebruik, delen, opslaan en meer van Big Data. Het is een praktisch, moreel en ethisch mijnenveld.

Een idee dat echter veel steun krijgt, is het gebruik van datacoöperaties waarin elke patiënt en datadonor bepaalt wanneer, waar en hoe zijn of haar data mogen worden gebruikt.

When the medical benefits to themselves and for society in general are clearly explained, most patients are willing to share their data in a ‘controlled’ way that gives them the choices.  One reason may well be the fact that nearly everyone knows, or will know, a friend or relative who has – for example – had a heart attack or has suffered from cancer. Other common issues that we all know about are diabetes, blindness, obesity and mental illness.

Het lijdt geen twijfel dat burgers geïnformeerd moeten worden over het gebruik dat van hun gegevens wordt gemaakt, wanneer zij hierover geïnformeerd willen worden. Als het echter om regelgeving gaat, moet de wettelijke verplichting evenredig zijn en moet er rekening worden gehouden met de vooruitgang op het gebied van communicatietechnologie om de behoeften en realiteit van gezondheidsonderzoek en privacy samen te brengen. Verantwoording moet hand in hand gaan met flexibiliteit voor hergebruik van data.

Het opwindende nieuwe gebied van gepersonaliseerde geneeskunde vereist in de meeste gevallen gepersonaliseerde gegevens, en daarom is het belangrijk om door het complexe regelgevingslandschap van gegevensbescherming te navigeren en, in veel gevallen, de grenzen te verduidelijken van wat wel en niet mogelijk is.

Door echter te zorgen voor de juiste regelgevingskaders die deze kwesties dekken, zouden onderzoekers mogelijk toegang kunnen krijgen tot miljoenen genetische markers. Dit zou op zijn beurt de wetenschap versnellen in de richting van een beter begrip van ziekten bij specifieke patiënten. De in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) is van mening dat het essentieel is dat alle regelgeving een evenwicht vindt tussen de bescherming van de patiënt en het niet blokkeren van vitaal onderzoek.

Het moet ook een raamwerk creëren waarin gegevenscoöperaties mogelijk zijn en naar behoren kunnen werken, waardoor de patiënt meer zeggenschap krijgt en hij of zij de keuze krijgt waar gevoelige gegevens kunnen worden gebruikt en waar eventuele latere gelden naartoe moeten. Gezondheidsonderzoek wordt al uitgevoerd binnen een robuust ethisch kader met sterke waarborgen, ondersteund door internationaal erkende richtlijnen. In de meeste Europese landen is het de missie van ethische commissies om ervoor te zorgen dat de rechten en privacy van patiënten worden gerespecteerd. Dit zorgt ervoor dat de gegevens van een individu alleen in onderzoek worden gebruikt wanneer dit in verhouding staat tot de potentiële voordelen voor de samenleving als geheel.

Ethische comités richten zich met name op de aard en relevantie van de toestemming van de patiënt, breed of specifiek, expliciet of "opt-out" of een eventuele vrijstelling hiervan, zoals van toepassing op het precieze project dat ze beoordelen.

Ook is het een feit dat de moderne gezondheidszorg gebaseerd is op bewijs en dit bewijs komt uit data. De verwerking van persoonsgegevens is van vitaal belang voor klinische proeven en observationeel onderzoek dat wordt uitgevoerd in de industrie en de academische wereld. De EU loopt internationaal voorop op het gebied van innovatief onderzoek dat het inzicht in de oorzaken van ziekten heeft verbeterd en heeft geleid tot de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe behandelingen en diagnoses.

EAPM is van mening dat dit moet worden voortgezet – en datacoöperaties zouden wel eens een fundamentele manier kunnen zijn om dit te helpen realiseren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending