Verbind je met ons

Ontwikkeling

Op Wereldvoedseldag roept World Vision EU- en wereldleiders op om honger en kindersterfte te voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

wereldvisieOp Wereldvoedseldag (16 oktober) zal ontwikkelingsorganisatie World Vision de EU en de wereldleiders oproepen om de honger onder kinderen uit te bannen en het aantal kinderen dat sterft door vermijdbare oorzaken tot nul terug te brengen.

“Meer dan 842 miljoen mensen gaan met honger naar bed, ondanks de overvloed aan voedsel wereldwijd”, zegt EU-vertegenwoordiger Marius Wanders van World Vision. “Volgens een recent rapport van Lancet is ondervoeding verantwoordelijk voor de dood van 45 procent van de kinderen onder de vijf jaar, wat resulteert in het verlies van ongeveer 3.1 miljoen levens per jaar. Schattingen geven ook aan dat groeiachterstand in 165 wereldwijd ten minste 2011 miljoen kinderen heeft getroffen, waardoor hun cognitieve en lichamelijke ontwikkeling onomkeerbaar is geschaad en is bijgedragen aan een vicieuze cirkel van armoede.”  

Het thema van Wereldvoedseldag is 'Duurzame voedselsystemen voor voedselzekerheid en voeding' en World Vision roept op tot focus op gezonde voedselsystemen, inclusief het land, water en de bodem waarvan de voedselproductie afhankelijk is, evenals op kleine familiale boeren die de meerderheid vormen van de voedselonzekerheid in de wereld. Deze oproepen worden ondersteund door de praktijken van World Vision, zoals het 'Farmer-Managed Natural Regeneration'-programma, een aanpak die erkenning krijgt van de Verenigde Naties.

“Het uitbannen van honger vereist een doelbewuste inspanning om de gezondheid van voedselsystemen te herstellen, waardoor ze veerkrachtig, duurzaam en productiever kunnen worden”, zegt Wanders. “Als mensen het vermogen hebben om voor hun gezin te zorgen, gecombineerd met de kennis en het gedrag dat nodig is om goede voedingskeuzes te maken, zullen we gezonde voedselsystemen hebben die leiden tot gezonde gemeenschappen.”

Wanders erkent dat de EU en andere mondiale donoren steeds meer belangstelling hebben getoond voor de problemen van honger en ondervoeding. World Vision steunt in het bijzonder de recente focus van het externe beleid van de EU op voeding voor moeders en kinderen, waarbij de onderliggende oorzaken van slechte voeding worden aangepakt door middel van een multisectorale aanpak.

Wanders concludeert echter dat “de wereldgemeenschap de komende jaren het momentum moet vergroten om de mondiale honger en ondervoeding met alle mogelijke middelen terug te dringen. World Vision roept EU- en mondiale beleidsmakers op om de honger naar de geschiedenisboeken te verwijzen en het aantal kinderen dat door vermijdbare oorzaken sterft tot nul terug te brengen.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending