Verbind je met ons

Voorpagina

EU-studie over migranten weerlegt beweringen over 'voordeeltoerisme'

DELEN:

gepubliceerd

on

voordeelrz

Uit een studie van de Europese Commissie is gebleken dat werkloze EU-migranten een zeer klein deel uitmaken van degenen die aanspraak maken op sociale uitkeringen in de EU-lidstaten. Het onderzoek, uitgevoerd door een adviesbureau voor de uitvoerende macht van de EU, suggereert dat beweringen over grootschalig "voordeeltoerisme" in de EU overdreven zijn. Maar de Britse regering wil nog steeds strengere EU-regels voor toegang tot uitkeringen. In de meeste bestudeerde EU-landen was het aandeel EU-migranten onder bijstandsgerechtigden minder dan 5%. De Europese Commissie zegt dat EU-migranten een netto bijdrage blijven leveren aan de financiën van hun gastland, door meer belastingen te betalen dan ze ontvangen aan uitkeringen.

Volgens het laatste rapport vormen werkloze EU-migranten 1% van de totale EU-bevolking. In het VK was dat in 1.2 en 2011 2012%.

"De studie vond weinig bewijs in de literatuur en raadplegingen van belanghebbenden om te suggereren dat de belangrijkste motivatie van EU-burgers om te migreren en in een andere lidstaat te verblijven uitkeringsgerelateerd is, in tegenstelling tot werk of gezinsgerelateerd", de studie van consultants ICF - zei GHK.

Er werd gekeken naar premievrije uitkeringen in de hele EU en toegang tot gezondheidszorg, dat wil zeggen uitkeringen die niet afhankelijk zijn van iemands nationale verzekeringspremies.

Het EU-lidmaatschap geeft burgers in de 28 landen tellende EU de vrijheid om naar een andere EU-staat te verhuizen, daar te werken en aanspraak te maken op een uitkering, hoewel de voorwaarden van land tot land aanzienlijk verschillen. De meeste EU-landen bevinden zich in de Schengenzone, waar grenscontroles minimaal zijn.

De nieuwe studie was gebaseerd op enquêtegegevens, waaronder casestudy's, en nationale administratieve gegevens. Het adviesbureau wees er echter op dat er een gebrek is aan officiële gegevens over niet-actieve EU-migranten, dus veel van de cijfers zijn schattingen.

advertentie

In het Verenigd Koninkrijk is veel discussie gevoerd over de toegang van migranten tot de National Health Service, die universele zorg biedt en wordt gefinancierd door Britse belastingbetalers.

Volgens de EU-studie nemen niet-actieve EU-migranten gemiddeld 0.2% van de totale gezondheidsuitgaven in de EU voor hun rekening.

In reactie op het onderzoek zei een woordvoerder van de Britse premier David Cameron dat er "wijdverbreide en begrijpelijke bezorgdheid" bestaat over uitkeringstoerisme en dat het VK samenwerkt met andere EU-landen om de regels voor toegang tot uitkeringen te wijzigen.

"Er is een probleem rond toegang tot het socialezekerheidsstelsel, rond rechtvaardigheid en een kostenprobleem... We denken niet dat het huidige systeem werkt", zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending