Verbind je met ons

Voorpagina

Verslag over volledige kostenberekening op universiteiten

DELEN:

gepubliceerd

on

Door EU Reporter-correspondent

EDUUNIVERSITEITEN

De European University Association (EUA) heeft vandaag een nieuw rapport gepubliceerd waarin de ontwikkeling van 'full costing' in Europese universiteiten wordt onderzocht. Onder de titel 'Financieel duurzame universiteiten. Full Costing: Progress and Practice”, is de publicatie ook bedoeld om universitaire beoefenaars te helpen bij het implementeren van volledige kostenberekening, met voorbeelden van goede praktijken, en tegelijkertijd belangrijke informatie te verstrekken aan beleidsmakers en financiers, met name voor het huidige debat over Horizon 2020.

Volledige kostenberekening - het vermogen om alle directe en indirecte kosten van een activiteit te identificeren en te berekenen - is geïdentificeerd als een cruciaal element voor de financiële duurzaamheid van universiteiten. Het is steeds belangrijker geworden als gevolg van de financiële uitdagingen waarmee veel universiteiten momenteel worden geconfronteerd: verminderde overheidsfinanciering (in veel Europese landen); veranderingen in de manier waarop financiering wordt toegewezen (bijv. op prestaties gebaseerde elementen); toenemend gebruik van 'cofinanciering'-eisen; en het beheer van diverse inkomstenbronnen.
De publicatie geeft een update over de status van de implementatie van volledige kostenberekening in 14 Europese hogeronderwijssystemen en onderzoekt de impact ervan op de relatie tussen universiteiten en verschillende financiers. Het laat zien dat financieringsregels een belangrijke motor zijn voor volledige kostenontwikkeling. Bij 10 van de 14 geanalyseerde systemen was de mogelijkheid om kosten terug te verdienen op basis van een volledige kostprijsberekeningsmethodologie in het kader van KP7 een belangrijke stimulans voor ontwikkeling.
Methodologieën voor volledige kostenberekening helpen universiteiten om de volledige kosten van hun activiteiten te identificeren en bieden informatie voor op feiten gebaseerde besluitvorming op het strategische niveau van de universiteit. Het stelt hen ook in staat om op een transparante manier te laten zien hoe ze geld uitgeven en wat de werkelijke kosten van hun activiteiten zijn. Het ondersteunt daarom de verantwoordingsplicht met betrekking tot financiers en biedt informatie om inzicht te krijgen in het adequate financieringsniveau dat nodig is in een systeem.

In het rapport, dat bewijsmateriaal samenbrengt dat is verzameld tijdens een groot EUA-project dat wordt ondersteund door KP7 (Europese universiteiten die hun moderniseringsagenda implementeren — EUIMA) en uit ander EUA-werk op het gebied van financiering, wordt geconcludeerd dat er de afgelopen jaren over het algemeen aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de implementatie van volledige kostenberekening. Het werk van EUA heeft aangetoond dat er desalniettemin nog steeds een aantal obstakels bestaan ​​voor de invoering van volledige kostenberekening.

De meest voorkomende externe obstakels zijn een gebrek aan autonomie, juridische belemmeringen en het feit dat universiteiten vaak te maken hebben met een gebrek aan externe, financiële steun voor de implementatie van volledige kostenberekening, een proces dat een vastberaden inzet van financiële, technische en personele middelen vereist.

Het rapport geeft voorbeelden van goede praktijken van universiteiten, die principes schetsen waarmee rekening moet worden gehouden bij de planning en implementatie van volledige kostenberekening.
Meer in het algemeen benadrukt het rapport een aantal kwesties die cruciaal zijn om de voortdurende vooruitgang van de ontwikkeling van de volledige kostenberekening bij instellingen voor hoger onderwijs te waarborgen:
• De inzet van universitair leiderschap.
• Noodzaak van een gecoördineerde aanpak tussen universiteiten, overheden en financiers.
• De behoefte aan gemeenschappelijke principes maar ook aan de flexibiliteit van verschillende uitvoeringsmodellen.
Volledige kostenberekening is een van de belangrijke pijlers van het werk van EUA op het gebied van financiële duurzaamheid, en EUA zal dit werk voortzetten door middel van twee nieuwe projecten die eind 2012 zijn gelanceerd, DEFINE en ATHENA.

advertentie

Het EUIMA-project is gefinancierd door het Zevende Kaderprogramma (KP7) via een ondersteunende actie binnen het Capacities – Science in Society-programma van 2009.

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending