Verbind je met ons

EU

Het Parlement steunt maatregelen om e-commerce # btw-fraude te verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on

De maatregelen, vervat in twee stukken wetgeving, werden via het Parlement aangevoerd door Lidia Perreira (EPP, PT) en gedebatteerd op maandag (16 december), eisen dat betalingsdienstaanbieders gegevens over grensoverschrijdende e-commercebetalingen verzamelen. Er zou een nieuw centraal elektronisch opslagsysteem komen zodat fraudebestrijdingsautoriteiten in de lidstaten betalingsinformatie beter kunnen verwerken.

Ook de administratieve samenwerking tussen de belastingautoriteiten van de lidstaten en de betalingsdienstaanbieders zal worden versterkt.

Effectievere informatie-uitwisseling en vervolging

Europarlementariërs stelden verschillende verbeteringen aan de teksten voor om het delen van informatie en vervolging effectiever te maken. Meer specifiek omvatten enkele van deze verbeteringen:

  • Het opzetten van een gemeenschappelijk systeem voor het verzamelen van vergelijkbare statistieken over intracommunautaire btw-fraude en de publicatie van nationale schattingen van de verliezen op het gebied van btw-fraude;
  • het creëren van een mandaat voor het Europees Openbaar Ministerie, in samenwerking met de nationale gerechtelijke autoriteiten, om ervoor te zorgen dat fraudeurs effectief worden vervolgd door de nationale rechtbanken;
  • lidstaten die investeren in door technologie gestuurde belastinginning, met name door de kassa's en verkoopsystemen van bedrijven automatisch te koppelen aan btw-aangiften;
  • verbetering van de communicatie en interoperabiliteit tussen belastinggerelateerde databases op het niveau van de Europese Unie, en;
  • eisen dat betalingsdienstaanbieders gegevens van betalingstransacties gedurende drie jaar bewaren om de lidstaten te helpen bij het bestrijden van btw-fraude in e-commerce en het opsporen van fraudeurs.

De verordening betreffende maatregelen ter versterking van de administratieve samenwerking ter bestrijding van btw-fraude werd aangenomen met 590 stemmen voor, 19 tegen en 81 onthoudingen.

De richtlijn betreffende bepaalde vereisten voor betalingsdienstaanbieders is aangenomen met 591 stemmen voor, 18 tegen en 86 onthoudingen.

Volgende stappen

advertentie

De ministers van de EU-lidstaten moeten nu de twee stukken wetgeving aannemen.

Achtergrond

Think Ramingen van de Commissiezijn de onlineverkopen in de EU € 550 miljard per jaar waard - € 96 miljard daarvan is grensoverschrijdend. De nieuwe regels zouden de lidstaten 7 miljard euro aan btw-inkomsten moeten opleveren.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending