Verbind je met ons

Brexit

De EU zal zich moeten concentreren op het vermijden van de afgrond in #Brexit-gesprekken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Unie zal de gesprekken over haar toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk moeten beperken tot het vermijden van een nieuwe afgrond, zei een hoge EU-functionaris op dinsdag (17 december), nadat Groot-Brittannië had bevestigd dat het eind 2020 definitief het blok zou verlaten. schrijft Philip Blenkinsop.

De Britse premier Boris Johnson zal elke verlenging van een geplande Brexit-overgangsperiode na 2020 verbieden en het vooruitzicht van een klif gebruiken om in minder dan 11 maanden een alomvattende vrijhandelsovereenkomst te eisen.

“Gezien alle signalen… doen we er goed aan serieus te nemen dat Groot-Brittannië niet van plan is de transitie te verlengen en daar moeten we op voorbereid zijn”, aldus Sabine Weyand (afgebeeld, rechts), de directeur-generaal van het handelsdepartement van de EU.

"Dat betekent dat we tijdens de onderhandelingen moeten kijken naar die kwesties waarbij het niet bereiken van een akkoord tegen 2020 zou leiden tot een nieuwe situatie op het randje", vertelde ze op een seminar georganiseerd door de EPC-denktank in Brussel.

Weyand zei dat de Europese Commissie, die het handelsbeleid voor EU-landen coördineert, klaar was om zeer snel onderhandelingen te beginnen nadat Groot-Brittannië eind januari de EU verliet en heel duidelijk was over haar prioriteiten.

Elke belasting- en quotavrije overeenkomst zou vergezeld moeten gaan van garanties voor een gelijk speelveld op gebieden als staatssteun en mededinging, milieu- en arbeidsrecht en belastingen.

Dit zou verder gaan dan de eisen die zijn gesteld in recente overeenkomsten, zoals met Japan of Mercosur, omdat deze landen verder weg waren en economisch minder geïntegreerd met de Europese Unie.

De twee partijen zullen ook zoeken naar deals op andere gebieden, zoals visserij, beveiliging en luchtvaart.

advertentie

"Al deze dingen moeten worden gecoördineerd, zodat we onze onderhandelingskracht maximaliseren", zei Weyand.

De Commissie zal dinsdagmiddag de resterende 27 EU-landen informeren over haar werkprogramma voor onderhandelingen met Groot-Brittannië van januari tot eind 2020.

Een EU-diplomaat zei dat de door Johnson voorgestelde deadline beide partijen slechter af zou maken.

“De haast gaat ten koste van diensten en beveiliging. Dit betekent dat we vrijwel zeker zijn van een exit in WTO-stijl”, zei de diplomaat.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending