Verbind je met ons

Klimaatverandering

#FORATOM verwelkomt de Green Deal-ambities van de Commissie

DELEN:

gepubliceerd

on

FORATOM verwelkomt de doelstelling van de Europese Commissie om ambitieuzer te worden in het verminderen van haar CO2-emissies en er tegelijkertijd voor te zorgen dat geen enkele EU-burger achterblijft in de transitie.

Als de EU haar koolstofneutrale doelstelling voor 2050 wil halen, zijn haar huidige CO2030-reductiedoelstellingen voor 2 wellicht niet voldoende. Wij steunen daarom de doelstelling van de Commissie om deze doelstelling te verhogen, zolang het de lidstaten vrij laat om hun eigen koolstofarme energiemix te kiezen. Van hen verwachten dat ze hun uitstoot van broeikasgassen verminderen en tegelijkertijd voorkomen dat ze investeren in specifieke koolstofarme technologieën, zoals kernenergie, zou contraproductief zijn.

Zoals Fatih Birol aangaf bij de publicatie van de 2019-editie van de World Energy Outlook van het IEA: “Er is geen enkele of eenvoudige manier om wereldwijde energiesystemen te transformeren. Veel technologieën en brandstoffen spelen een rol in alle sectoren van de economie.”

FORATOM ondersteunt bovendien het doel van het ontwerpen en implementeren van een sterke industriële strategie. Niet alleen speelt kernenergie een sleutelrol bij het tegen redelijke kosten leveren van basislastelektriciteit waarvan andere industrieën afhankelijk zijn, het is ook een belangrijke Europese industrie op zich.

"De Europese nucleaire industrie zorgt momenteel voor meer dan 1.1 miljoen banen in de EU en genereert meer dan een half biljoen euro aan bbp", zegt Yves Desbazeille, directeur-generaal van FORATOM. “Dat is belangrijk als we de mogelijke impact van de energietransitie op burgers in het oog houden. Degenen die momenteel in de kolenindustrie werken, zouden bijvoorbeeld kunnen worden omgeschoold om de vaardigheidskloof in de nucleaire industrie op te vullen.”

Zowel het IPCC (Global Warming of 1.5°C) als het IEA (Nuclear Power in a Clean Energy System) hebben heel duidelijk gemaakt dat decarbonisatiedoelstellingen niet gehaald kunnen worden zonder kernenergie. De Europese Commissie (A Clean Planet for all) heeft bevestigd dat kernenergie de ruggengraat zal vormen van een koolstofvrij Europees elektriciteitssysteem, samen met hernieuwbare energiebronnen.

Het Europese Atomic Forum (FORATOM) is de Brusselse handelsvereniging voor de kernenergieindustrie in Europa. Het lidmaatschap van FORATOM bestaat uit 15 nationale nucleaire verenigingen en door deze verenigingen vertegenwoordigt FORATOM bijna 3,000 Europese bedrijven die in de industrie werken en ondersteunen bij 1,100,000-banen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending