Verbind je met ons

EU

Tadzjikistan zou het volgende Amerikaanse doelwit in Centraal-Azië kunnen worden voor de politieke ambities van Washington

DELEN:

gepubliceerd

on

De Verenigde Staten Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) vergroot zijn aanwezigheid in Centraal-Azië, vooral in Tadzjikistan, via diverse economische, handels-, gezondheidszorg- en sociale projecten. De afgelopen drie jaar heeft USAID er een aantal geïntroduceerd landbouwprojecten voor de boeren van het land en heeft campagnes gelanceerd die gericht zijn op strijd Tuberculose samen met andere projecten waarbij lokale potentiële journalisten, studenten, zakenmensen en ondernemers worden gefinancierd. Volgens het Agentschap omvat de investeringsstrategie van USAID in Tadzjikistan grootschalige en ambitieuze projecten voor de komende drie tot vier jaar die tot doel hebben de levensstandaard in het land te verhogen. schrijft Olga Malik.

Hoewel de Amerikaanse impact en investeringen in de economie van Tadzjikistan niet mogen worden onderschat, heeft de geschiedenis ons ervan verzekerd dat niets gratis is en dat voor alles een bepaalde prijs bestaat. Tadzjikistan, een klein land in Centraal-Azië met een slechte economie maar een sterk gezaghebbend politiek systeem, zou een perfect potentieel doelwit kunnen worden voor het zogenaamde democratiseringsbeleid van de VS. Positieve sociale en economische veranderingen die door de Verenigde Staten in Tadzjikistan zijn geïntegreerd, vormen een solide basis voor het lobbyen bij de politieke ambities van Washington in het land.

Het koesteren van de pro-westerse waarden in de hoofden van jongeren kan enerzijds het liberale kompas van het politieke systeem van het land versterken, terwijl ze anderzijds de economie en het politieke systeem van het land in de toekomst kunnen ondermijnen. De wereld heeft gezien hoe de VS de staatsgreep van Venezuela, Oekraïne en Turkije probeerden te plegen. En zodra het economische en handelskompas van een Amerikaans ‘bondgenootland’ in tegenspraak is met de koers van de VS, zou het resultaat een handelsoorlog kunnen zijn, zoals het geval was voor China. Voor Tadzjikistan is а in een geheel door land omgeven land met een op landbouw gebaseerde economie kunnen dergelijke gevolgen veel meer dan tragisch zijn.

De vriendschap van de politieke elite van Tadzjikistan met de Verenigde Staten heeft een vrij dunne basis: de historische, culturele, sociale en economische paden van de landen hebben weinig met elkaar gemeen. Door geld te injecteren in de economie, het bedrijfsleven en de sociale projecten van Tadzjikistan zouden de Verenigde Staten waarschijnlijk hun politieke systeem gaan versterken door kandidaten voor te dragen die loyaal zijn aan Washington.

Gezien de komende verkiezingen in Tadzjikistan in 2020 en de 30th verjaardag van de Republiek volgend jaar zijn de Amerikaanse politieke ambities in het land vrij duidelijk. Als ze eenmaal zijn gerealiseerd, kunnen de USAID-projecten en -investeringen afnemen en kan het hele politieke systeem van het land op een heel natuurlijke manier uiteenspatten. In dit geval zou de politieke toekomst van Tadzjikistan het lot van Bolivia kunnen erven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending