Verbind je met ons

EU

#Slovenië steunt verbod op paramilitaire groepen na grens met militiepatrouille

DELEN:

gepubliceerd

on

De Sloveense regering keurde dinsdag (26 november) wetgeving goed die paramilitaire groepen verbiedt, nadat een groep onder leiding van een nationalistische politicus de afgelopen maanden grenspatrouilles in het bos begon uit te voeren, schrijft Marja Novak.

"Het bewaken van de staatsgrens is een exclusieve verantwoordelijkheid van de politie," zei de regering in een verklaring, eraan toevoegend dat paramilitaire groepen het werk van de politie belemmerden en alarm en angst veroorzaakten.

Twee weken geleden meldde Reuters dat een meer dan 50-sterke groep, gekleed in camouflageuniformen en gewapend met luchtgeweren, patrouilleerde in een grenszone tussen Slovenië en Kroatië, waar de leider van de groep zei dat illegale migratie wijdverbreid is.

De leider, Andrej Sisko, die aan het hoofd staat van een marginale nationalistische partij, Gibanje Zedinjena Slovenija, had gezegd dat de autoriteiten Slovenië niet faalden te beschermen tegen wat hij als een migrantendreiging zag.

Volgens de door het kabinet goedgekeurde wetgeving die nu in de komende maanden door het parlement zal worden aangenomen, zal het burgers worden verboden patrouilles in het grensgebied uit te voeren en het werk van de politie te belemmeren.

Het is hun verboden maskers, uniformen of objecten te gebruiken die op wapens lijken op een manier die de indruk wekt dat het staats- of legerfunctionarissen zijn. De boete ligt tussen 500 en 2,000 euro ($ 550 tot $ 2,200) per persoon.

Het anti-immigrantensentiment in Slovenië en andere ex-communistische landen van de Europese Unie is sinds 2015 sterk gestegen, toen meer dan een miljoen asielzoekers door Oost-Europa trokken op weg naar rijkere landen verder naar het noorden en westen.

advertentie

De route over land naar Europa over de Balkan is de afgelopen drie jaar grotendeels afgesloten. Maar volgens de politie is het aantal migranten dat illegaal oversteekt van Kroatië naar Slovenië - waar sinds 2015 een prikkeldraadafrastering langs de grens is opgetrokken - in de eerste tien maanden van dit jaar gestegen tot 14,066 van 8,186 in dezelfde periode. van 2018.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending