Verbind je met ons

Klimaatverandering

Bekroonde ondernemers geëerd tijdens jaarlijkse #ClimateLaunchpad-finale

DELEN:

gepubliceerd

on

Een innovatief bedrijf op het gebied van schone brandstoffen uit Kenia heeft de zesde editie van het prestigieuze ClimateLaunchpad gewonnen, 's werelds grootste groene start-upwedstrijd.

De start-up, Leafy Ke genaamd, die gebruikte luiers omzet in brandstof voor huizen, werd geselecteerd als het beste groene bedrijf dat een positieve impact op het klimaat heeft. Het winnende project ontving een geldprijs van € 10,000.

De tweede plaats was Maclec uit India, een technologiebedrijf voor hydrokinetische turbines. Dit project zal miljoenen boeren, dorpelingen, industrieën en townships in staat stellen waterkracht op te wekken tegen een betaalbare prijs en zonder de ecologische, ecologische en sociale problemen in gevaar te brengen.

Enerdrape uit Zwitserland eindigde op de derde plaats met hun idee om het eerste geothermische paneel ooit te ontwikkelen dat op efficiënte wijze warmte opvangt in bestaande ondergrondse binnenomgevingen en deze overdraagt ​​voor duurzame verwarming en koeling naar gebouwen.

De Global Final 2019 werd dit jaar gehouden in Amsterdam, Nederland, op 14 en 15 november. Het doel was om bedrijven te identificeren met het beste potentieel om de mondiale klimaatcrisis te bestrijden

In een reactie op de winnende prijs zei Peter Gachanja, CEO van Leafy Ke: “Dit betekent zoveel voor ons. Dit betekent dat ouders beter voor hun gezin kunnen zorgen. Kinderen hoeven niet te slapen met rook in hun huis door vuile brandstof. En de COXNUMX-uitstoot kan aanzienlijk worden verminderd.”

Gachanja kreeg gezelschap van andere deelnemers van het Keniaanse project die afgelopen vrijdag ook aanwezig waren bij de finale: Dennis Muguta, Melvin Mwamba en Lisa Doh. Ze werden allemaal gesteund door de Ierse ambassade in Kenia.

advertentie

De winnaars kwamen allemaal uit een zeer competitief deelnemersveld tijdens het zesde jaarlijkse ClimateLaunchpad, een wedstrijd voor groene zakelijke ideeën met een primaire focus op het aanpakken van de klimaatcrisis.

Dit jaar trok de wedstrijd een recordaantal ondernemers: 2,601 schreven zich in voor nationale wedstrijden in 53 landen. Het aantal start-ups moest worden teruggebracht tot 131. Van elk project waren minimaal twee vertegenwoordigers in Amsterdam aanwezig.

Training en coaching werden georganiseerd op 70 locaties verspreid over alle continenten, aangeboden door leden van de gemeenschap van EIT Climate-KIC, het orgaan achter ClimateLaunchpad. EIT Climate-KIC is Europa's grootste publiek-private partnerschap dat de klimaatverandering aanpakt door middel van innovatie om een ​​koolstofneutrale economie op te bouwen.

Er werden verschillende andere prijzen uitgereikt in verschillende categorieën, waaronder een voor een project uit Colombia genaamd Servile, dat een speciaal koelsysteem met zonnepanelen voor winkels heeft ontwikkeld om voedselbederf te voorkomen.

Een andere Latijns-Amerikaanse inzending, uit Brazilië, heeft een groen mijnbouwproject ontwikkeld dat een groep Italiaanse ondernemers nu van plan is te repliceren in verschillende Europese landen, inclusief Italië.

Een woordvoerder van de organisatoren vertelde aan deze website: “Het was een geweldige sfeer tijdens de finale op vrijdag, vooral omdat de meeste deelnemers jonge mensen waren die van over de hele wereld kwamen en vol enthousiasme waren.”

In de afgelopen zes jaar heeft ClimateLaunchpad onder het motto ‘de wereld start-up voor start redden’ meer dan 6,700 ideeën gegenereerd die hebben geresulteerd in de creatie van ruim 8,000 banen binnen 1,900 start-ups. Voor de editie van volgend jaar heeft ClimateLaunchpad de ambitie gesteld om uit te breiden naar 70 landen over de hele wereld, waardoor er kansen ontstaan ​​voor meer mensen en ideeën.

De drie winnaars van de Global Final ontvangen financiële prijzen, en de top-16 finalisten nemen nu deel aan het Accelerator-programma van EIT Climate-KIC voor cleantechondernemers.

Dr. Kirsten Dunlop, CEO van EIT Climate-KIC, onderstreepte in haar openingstoespraak de rol van de staat bij het vormgeven en maken van de markt en bij het samenbrengen van private en publieke financiering. Ze noemde de inspanningen 'transformationeel kapitaal', dat een combinatie van producten met 'verbazingwekkende' resultaten had opgeleverd.

Dr. Dunlop gaf een samenvatting van de competitie van dit jaar en zei tegen het volle publiek in de Nederlandse stad: “EIT Climate-KIC is verheugd om het ClimateLaunchpad voort te zetten als een van onze kenmerkende initiatieven.

“ClimateLaunchpad neemt nu de dimensies aan van een mondiale beweging, en we zien dat aan de kwaliteit van wat er doorkomt en de mate waarin mensen voortbouwen op de schouders van wat eerder is gebeurd, van elkaar leren en oppakken waar de grootste behoeften zijn en waar we rekening mee moeten houden.

“Alle deelnemers zijn op zichzelf winnaars en vertegenwoordigen de volgende generatie groene leiders in de wereld. ClimateLaunchpad is in veel opzichten een ontwikkelingsprogramma dat deze briljante geesten en hun oplossingen op een internationaal podium met elkaar verbindt. De bekendheid voor de bedrijven en de leerstellingen die zij gedurende het hele proces opdoen, helpen hen toe te rusten voor leiderschap in hun eigen land en gemeenschap.”

Bovendien kende de competitie dit jaar, dankzij de hulp van Irish Aid, een veel grotere uitbreiding van de deelname van het Afrikaanse continent.

Maeve McLynn, Beleidsadviseur Klimaatverandering bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel van Ierland, merkte op: “De Ierse regering is er trots op dit jaar het ClimateLaunchpad te hebben gesteund. De steun van Ierland heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van initiatieven uit heel Afrika, die actief bijdragen aan klimaatactie en mensgerichte duurzame ontwikkeling.”

“De mondiale finale was een inspirerende demonstratie van de creativiteit en innovatie die mensen van over de hele wereld kunnen bieden bij het aanpakken van de klimaatverandering.”

De Ierse ambassadeur in Nederland, Kevin Kelly, was aanwezig en benadrukte in een toespraak de “vier hoofdprioriteiten” bij dergelijke inspanningen: humanitair, gender, versterking van politieke banden en actie op het gebied van innovatie.

Kelly zei: “Zelfs kleine bedrijven kunnen een bijdrage leveren, vooral op sommige gebieden waar micro-ondernemingen toonaangevend zijn. In Ierland zeggen ze: grote kracht in eenheid. Dit is mijn motto.”

Dr. Dunlop voegde hieraan toe: “Dit is een fantastisch jaar van doordachte toewijding aan klimaatactie, en we kijken er nu naar uit om die ondernemers en individuen te ondersteunen om hun ideeën op te nemen in het hele systeem van initiatieven dat we ondersteunen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending